21 січня у Чернівцях у Музеї народної архітектури та побуту під відкритим небом відбулося ХІ обласне театралізоване фольклорно-етнографічне свято «Від Різдва Христового до Йордану». У цьому видовищному дійстві взяли участь професійні колективи та понад 25 художніх аматорських колективів з усіх районів області та м. Чернівців, зокрема, завдяки сприянню відділу культури Новодністровської міської ради, і народний аматорський хор «Калина» під керівництвом Антоніни Камбур та акомпанемент Михайла Рожка.

Прикметно, що новодністровське калинове гроно на чолі з начальником відділу культури Альоною Присакар укотре відкривало урочисту ходу з очільниками влади краю, демонструючи свій репертуар у спільному великому колі Коляди, а згодом – у фольклорному дійстві на фестивальному полі «Небо і земля нині торжествують». Звичайно ж, що те велелюддя, котре у родинному єднанні зібралося в атмосфері завершення новорічно-різдвяного циклу народних святкувань, вражало розмаїттям костюмів, традицій, пісенно-обрядової палітри. Тож зрозуміло, що недільна днина у сонячному усміхові яскраво і щедро відобразила багатогранність традицій зимових свят та продемонструвала розмаїття буковинського фольклору, вираженого у колядках, щедрівках, маланкових дійствах, йорданських піснях, народному музикуванні, танцях, костюмах, етнографічній атрибутиці та народних ремеслах.
Приємно, що новодністровська «Калина» помітно вразила слухачів незвичною для нашого регіону, але відомою на Волині, колядкою «Святая Варвара церкву збудувала…» – захоплено слухаючи її практично перший раз у житті (репетицію дорогою в автобусі не враховую!), радо вслухалася у щире подивування, а згодом і вдячні оплески інших учасників та гостей дійства.
І хоч виступ нашого калинового грона не увійшов до кола переможців (та і запрошували організатори хор для участі в урочистому відкритті свята), адже виборювали творчу першість саме фольклорні колективи та автентичні гурти, з якими класичному хору змагатись непросто, новодністровці збагатились на видовищність та піднесеність, прикрасивши обласне театралізоване фольклорно-етнографічне свято «Від Різдва Христового до Йордану» своїми особливими калиновими мотивами.
…Після 12-годинної напрочуд емоційної мандрівки хористи, вийшовши з автобуса, залюбки подарували рідному місту хвилюючу волинську колядку «Святая Варвара церкву збудувала…», яка у вечорових зимових обіймах звучала особливо проникливо і зворушливо.

Інна ГОНЧАР
Фото Вадима РЕВУЦЬКОГО
Чернівці–Новодністровськ

DSC01078

DSC01082

DSC01110

DSC01139

DSC01142

DSC01147

DSC01158

DSC01257

DSC01363

DSC01379

DSC01381

DSC01384