Фестиваль “Чортківська офензива” з п’ятниці по неділю об’єднав у Чорткові жителів Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей, які з’їхались у надсеретове місто заради єдиної мети: віддати шану воїнам УГА та вшанувати їхню світлу пам’ять.

Військово-патріотичні заходи тривали протягом трьох днів. Втім учора, в день реконструкції бою, до Чорткова завітало чи найбільше поважних гостей, місцевих жителів і владців, серед них – народні депутати України, зокрема Олег Барна, депутати Тернопільської обласної та Чортківських районної і міської рад, голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос-Ворончук, заступник голови Івано-Франківської ОДА Богдан Кобилянський, голова Львівської міської ради Андрій Садовий, голова Чортківської РДА Оксана Чайчук, голова Чортківської міської ради Володимир Шматько, духовенство, запрошені та гості міста. Слід відзначити, що участь у військово-історичному фестивалі взяв і очільник ВО “Свобода” Олег Тягнибок.
Власне, під час фестивалю для усіх його учасників представники товариства пошуку жертв війни «Пам’ять», керівником якого є Любомир Горбач, відтворили події того часу, а також продемонстрували, як вояки Української Галицької Армії перемогли польське військо у запеклому бою. У реконструкції бою задіяли близько 40 осіб з обох сторін. Участь у ній взяли клуби військово-історичної реконструкції Львова, Кам’янця-Подільського, Вінниці та жителі Чорткова.
Вчора, на третій день військово-історичного фестивалю «Чортківська офензива», керівники Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей підписали меморандум про відзначення 100-річчя Чортківської офензиви, яка буде відзначатись наступного року на державному рівні.

Довідка. Чортківська офензива – історична назва наступальної військової операції Української Галицької Армії (УГА), здійсненої в період з 7 по 28 червня 1919 року. Вона була однією з найзначніших наступальних операцій, що здійснила УГА під час польсько-української війни в Галичині 1918-1919 роках.

.

 

Телеканал ІНТБ