Бережанці люблять фестивалити. У цьому мали можливість переконатися учасники молодіжного мистецького фестивалю «Ференц-фест», який проходив 7 – 9 травня в Бережанах на честь Ференца Ракоці ІІ.

Саме у Бережанському замку 6 травня 1703 року вождь повстанців, керівник антигабсбурзької національно-визвольної війни угорського народу 1703 – 1711 рр., князь Трансільванії (Семигороддя) Ференц ІІ Ракоці видав свій «Маніфест» (так звану «Бережанську відозву»), в якому закликав угорський народ до повстання проти австрійського панування. Ще від початку проголошення Незалежності України угорці, котрі ревно шанують історію свого народу й видатних національних героїв, залюбки відвідують Тернопільщину. За останні роки місцем своєрідної історичної прощі для закордонних сусідів стали Бережани. Приємно, що про Бережани знає чимало дорослих і дітей у сусідній державі, адже наше місто згадується в підручниках з історії Угорщини.
Дійство відбулося за організації туристичної агенції «Коза-плей» (м. Тернопіль), Тернопільської обласної державної адміністрації, Бережанської райдержадміністрації, Бережанської міської ради, БМГО «Рідне місто», ДІАЗ у м. Бережани, Будинку творчості школярів та молоді, Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ (м. Берегово), Клубу історичних реконструкцій Тернополя і за підтримки народного депутата України Тараса Юрика і Благодійного фонду «Подоляни». До Бережан прибула численна (60 осіб) делегація угорців (керівник Дюла Фодор), у тому числі із Закарпаття, мандрівники з Тернополя із київським режисером Олесем Котиком та львівським митцем Олегом Сусленком.
7 травня у краєзнавчому музеї викладачами Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ (ректор інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдика Орос) було представлено лекцію-презентацію сучасної, у тому числі закарпатської угорської літератури. Потім учасники заходу взяли участь у відкритті виставки живопису в Бережанському замку та дискусії «Конституційні витоки». Як наголошувалось, «Ференц-фест» дає можливість показати спільну історію двох дружніх сусідніх народів.
8 травня, у неділю, на площі Ринок біля ратуші цікаво пройшли урочиста інсценізація зустрічі делегацій і флешмоб гаївок та веснянок «А вже весна скресла» (за організації Бережанського районного будинку культури, автор ідеї та організатор заходу – методист із хореографії Ірина Бурчак), у якому взяли участь понад 200 учасників. Флешмоб презентували зразковий дитячий хореографічний колектив «Водограй» (балетмейстер Ірина Бурчак), хореографічний колектив «Екстравагант» (балетмейстер Марія Щербата) районного будинку культури, зразковий дитячий хореографічний колектив «Розмарія» Бережанської гімназії ім. Б.Лепкого (балетмейстер Марія Кузів), хореографічні колективи «Вікторія» та «Віночок» Будинку творчості школярів і першої міської школи (балетмейстер Ганна Солонинка). Роль весни зіграла Леся Метельська.
Урочисто зазвучала фанфарна музика, під яку вийшли церемоніймейстер і шість пажів. Церемоніймейстер (актор поетично-фольклорного театру «Взори»Микола Марущак) проголосив: «Ясновельможне панство! Воєвода руський Микола Синявський, гетьман військ польних, староста земель галицьких, коломийських, прийшов із далекого 16 століття, щоб засвідчити повагу та пошану дорогим гостям!». Із гостями та всіма присутніми у супроводі придворних та прислуги щиро привіталися пани Синявські (Михайло Слабодух та Ольга Павлюк).
Церемоніймейстер продовжив: «Вельмишановні пані та панове! Найпривелебніші гості земель сусідніх! Воєвода руський Микола Синявський запрошує гостей та жителів славного міста Бережани у замок, що збудував власним коштом на хвалу всевишнього Бога та на оборону вірних християн, щоб привітати вас у фортеці – ніколи й ніким не підкореній, у замку, розкіш якого дорівнювала лиш королівським палатам! Пани Синявські запрошують вас у ці величні стіни, щоб скористатися гостинністю господарів та згадати славне минуле!».
Костюмованою ходою під звуки музики учасники свята покрокували до замку Синявських. До пам’ятної таблиці на стіні замку в честь князя Трансільванії Ференца Ракоці ІІ представники місцевої влади та угорської делегації поклали вінки шани зі стрічками кольорів угорського та українського державних прапорів. Перед присутніми виступив голова райдержадміністрації Володимир Петровський, який наголосив, що Бережанщина – край полікультурний. Цей фестиваль відкриває широкій громадськості відомості про українсько-угорські взаємини початку 18 століття. Коронний гетьман Адам-Миколай Синявський та князь Ференц Ракоці ІІ ще три століття тому заклали основи українсько-угорських зв’язків. Історія Ференца Ракоці ІІ та її сучасна популяризація є і буде доброю основою для дружби та співпраці українського й угорського народів. Участь у заходах брали консул Угорської республіки в Україні в м. Ужгород Ласло Віда голова районної ради Василь Білик, його заступник Роман Висоцький, депутат обласної ради Ольга Поляк, депутати місцевих рад, представники багатьох установ та організацій.
У дворику замку на сцені вітальні промови виголосили міський голова Бережан Володимир Музичка, консул Угорської республіки в Україні в м. Берегово Ласло Фараґо, Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдика Орос, народний депутат України Тарас Юрик, заступник голови Тернопільської обласної держадміністрації Олег Валов, начальник управління культури та мистецтв Тернопільської міської ради, митець, бард Олександр Смик та інші. Представники делегацій обмінялись подарунками. Угорці презентували бережанцям портрет князя Ференца Ракоці ІІ.
«Маніфест» («Бережанську відозву») Ференца Ракоці ІІ зачитали викладачі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Іштван Часар (угорською мовою) та Василь Яцканич (українською).
У концертній програмі (режисер-постановник театралізованого дійства, керівник поетично-фольклорного театру «Взори» Будинку творчості школярів та молоді Олена Різник) брали участь хор ЗУІ ім. Ференці Ракоці ІІ під керівництвом Юліани Кіш (пісні 18 ст.), гурт «Sodro edyuttes» (м. Берегово), який подарував музично-танцювальний марафон «Чардаш – рондо», тернопільський гурт «Бріо», танцюристи під керівництвом Ласло Сіладі (танець «Палоташ»), учасники поетично-фольклорного театру «Взори», дитячого театру «Дивосвіт» (кер. Людмила Ткаченко) з смт Козова. Варто зазначити, що запальні угорські танці залюбки виконували й бережанці. Увечері того ж дня відбулася прем’єра музичного проекту «Слимак» тернопільського музиканта Олега Божка за участі «Nameless», «Tik Tu», «Admns» i «Гич-оркестру».
Численних присутніх не залякав короткочасний дощ, і вони залюбки тут розважалися. А ще мали можливість подивитися виставку живопису відомого бережанського художника Олега Шупляка, придбати сувеніри, посмакувати угорські національні страви (головний кухар Ільдіка Пушкаш), вишуканого смаку вина, поспілкуватися з гостями свята. До речі, учасники дійства подали ідею відкрити музей у кімнаті замку, де в далекому 1703 р. князь Трансільванії Ференц Ракоці ІІ написав свій знаменитий «Маніфест».
Наступного дня, 9 травня, учасники фестивалю побували ще й на Теребовлянщині, у с. Соснів та Раковець, де вперше за сто років над могилами загиблих угорських солдат прозвучали тужливі пісні першої світової війни їх рідною мовою. Пам’ять загиблих угорських вояків та Українських Січових Стрільців спільно вшанували представники угорської делегації, місцевої влади та громадських організацій.
Мультикультурний молодіжний мистецький фестиваль «Ференц-фест» продемонстрував, що має потужний потенціал для розвитку туризму на Тернопіллі, для міжнародної співпраці. Бережанці висловили щиру вдячність авторам ідеї та організаторам за таке чудове дійство, яке залишило в багатьох чимало позитивних вражень, та сподівання, що «Ференц-фест» і надалі проводитимуть у нашому старовинному замку, й це прокладе надійний місток до міцної дружби двох свободолюбивих європейських народів – українського та угорського.

Тетяна Бідзіля.

DSCN9008

DSCN9019

DSCN9031

DSCN9060

DSCN9065

DSCN9076

IMG_4845

IMG_4848

IMG_4881

IMG_4948

IMG_4968