Чудова сонячна днина напрочуд щедро подарувала направду не просто одне з найбільших християнських свят — Стрітення, а мистецько-родинне і творчо-піднесене натхненне єднання новодністровського буковинсько-подільського товариства на теренах столичного письменницького духу, що витає у Будинку письменника на Банковій. Ось так наша знана майстриня слова і музики Галина Терентіївна Мельник згуртувала на своєму творчому вечорі і рідних, і близьких по духу, і залюблених у Слово колег по перу, і дорогих серцю знайомих і незнайомих земляків!

І поки хвилювало щемними митями та обіймами омріяної зустрічі передчуття презентації творчості, ошатна зала Будинку письменників України — розкішного у ХІХ ст. особняка цукрозаводчика Лібермана — поступово зігрівала і шанувальників, і невідомих ще новодністровцям представників поважного письменства, котрі відгукнулися на запросини організаторів — заступника голови Національної спілки письменників України Тетяни Пишнюк-Фольварочної та радника Василя Фольварочного, який і розпочав цей вечір.

«Лину я до тебе, Буковино!» — із перших хвилин на струнах авторської пісні, що линула з екрана, знайомлячи глядачів із нашою землячкою, Галина Терентіївна слово за словом повідала своїм гостям історію вродливої подільчанки, котру 33 роки тому доля назавжди поєднала з буковим краєм, а саме — з її чарівною перлиною — Бессарабією. Із неабияким трепетом розповідала вона і про рідний Хребтіїв, і про подальші шкільні роки у селі Калюс, котре зійшло під Дністровії води під час будівництва Дністровської ГЕС, і про студентство у Кам’янці- Подільському, і, звичайно ж, про дорогий серцю Новодністровськ. Щиро повідала авторка про свій творчий доробок: 8 збірок поезії, віршованого перекладу з італійської та казок у прозі. А ще — близько 100 авторських пісень: і дитячих, і для дорослих, про які свідчили продемонстровані рукописи нот, а також аудіозаписи, зокрема із голосом улюбленої талановитої онучки Альбінки. Основний же акцент Галина Мельник зробила на своєму доробку саме для дітей, як-от — збірці «Казковий зорепад», котра нещодавно вийшла друком у Чернівецькому видавництві «Друк Арт» у співпраці з тамтешньою художницею, дизайнером-оформлювачем Раїсою Рязановою. А ще — відеоуривок із презентації збірки та вистави-мюзиклу «Як Смайлики Колобка врятували», підготовленого Новодністровським будинком дитячої творчості.

Ось так це хвилююче мистецьке стрічання в обіймах Стрітення уже за якісь миті направду об’єднало голосом її слова тих, хто у різні роки зміг пізнати й поцінувати, відчути і розгледіти у цій яскравій палітрі жіночої душі щиру справжність і намагання щоразу опоетизовувати буденність та людей і навколишній світ, як і тих, для кого ім’я Галини Мельник було досі невідомим.

Несподівано приємним дарунком для авторки та усіх присутніх було майстерне прочитання казки про семинотку Сі Тетяною Фольварочною, котра також повідомила і про домовленість із «дідусем Василем» із «Вечірньої колисанки» на «Українському радіо» про читання в ефірах цієї історії усім малюкам. Сердечне перевесло вражень та привітань Галині Мельник Стрітенської днини дарували голова громадської організації «Земляцтво Буковини у Києві» Валерій Цибух та його заступник Володимир Мельников; член НСПУ, земляк-однокласник Дмитро Пилипчук, талановита племінниця, дипломат Тетяна Гайдук; дружина нашого знаного земляка-митця Івана Нагірняка Євгенія Семенівна, директор Новодністровського історичного музею Галина Разгонюк, котра як натхненниця жіночого клубу «Гармонія» вручила на згадку пам’ятний дарунок, а ще чудовим сюрпризом продемонструвала відеоуривок із документального фільму про історію міста енергетиків із голосом Галини Мельник, яка читала присвяту творцям Новодністровська. Я ж із задоволенням (між ретельним фіксуванням цієї справді знакової для мисткині та нашого міста події на фото і відео у прямому Фейсбук-ефірі) пригадала атмосферу у цьому ж залі такого ж творчого вечора Івана Семеновича Нагірняка у 2012 році, миті написання післямови до збірки «Пагін на сухостої» та прочитала свою поетичну присвяту усім збіркам землячки.

…Ще так багато було заплановано, душа рвалась розповісти про рідних, друзів та однодумців, котрі окрилюють і підтримують, даруючи віру у важливість кожного народженого слова; про творчі поривання й задуми… Однак столичний формат, як завжди, має свої рамки й особливості, тож спілкування продовжилось уже за лаштунками зали презентації.

А тим часом велике коло рідних, друзів, колег уже раділо київським гостинам у нашої Галини, щедро «лайкаючи» усі прямі відеоефіри та фото з Банкової у мережі «Фейсбук», щиро коментуючи й адресуючи головній героїні цієї події невичерпного натхнення, успіхів та вдячних читачів. Не стихали емоції й після повернення до рідного міста: душу Галини Терентіївни зігрівала хвиля переписки і телефонних дзвінків, котрі раз по раз відгукувалась вдячними відповідями: «Одна із віх мого творчого життя набрала нового хвилюючого відтінку. Звичайно, мою творчість довго вивчали, придивлялись, прислухались. І висновок зроблено: писати для дітей, а поезія і пісенність –– це невід’ємне від мене і святе, що теж має бути присутнє у моїй творчості. Вердикт проголошено радником голови НСПУ Василем Івановичем Фольварочним у столичному Будинку письменника. Як тільки знайду тему для сюжету –– зразу ж до праці! Натхнення привезла із Києва!» А її земляк-однокласник Дмитро Пилипчук під одним із відеосюжетів зауважив: «І В. І. Фольварочному, і мені, й іншим учасникам цієї творчої бесіди припала до вподоби насамперед казкарська творчість Галини Мельник, і тут, як нам видається, можливий дуже цікавий розвиток авторки у бік драматургії лялькового театру. До цього вона вже підготовлена своїм музично-педагогічним досвідом, як і всіма збірками поезії».

Сподіваємось, що така новодністровська творча хвиля Галини Мельник неодмінно зворушить душі поважного секретаріату Національної спілки письменників України, котрі невдовзі таки віддадуть свої голоси за її прийняття у своє коло! Дай, Боже!

Інна ГОНЧАР,

член НСЖУ

Київ––Новодністровськ

.

ckjsai

sopid

hscd