Цього року у день пам’яті визначного в регіональному літературному процесі діяча Миколи Федунця вручено обласну премію його імені. Встановлена Хмельницькою обласною радою відзнака – за кращу поетичну збірку цього року вручена вже втретє. Її лауреатом визнано члена Національної спілки письменників України Миколу Клеца. Вшанували пам’ять Миколи Федунця і творчість Миколи Клеца в обласному літературному музеї.

Конкурсна комісія премії розглянула цього року свіжі поетичні доробки майже десяти претендентів. З-поміж них особливою громадянсько-філософською наснагою вирізнилася книжка поета з села Малі Мацевичі Старокостянтинівського району Миколи Клеца «Logos – імператив небесний і земний». Самобутній, високий і водночас земний та вразливий талант цьогорічного лауреата у вітальному слові відзначив голова обласної організації НСПУ Петро Маліш, який і вручив Миколі Клецу диплом лауреата 2017 року. До речі, грошовий еквівалент премії – десять тисяч гривень.
– Як очільник обласної організації спілки письменників, Микола Федунець довгий час «сватав» Клеца у нашу організацію, – згадав письменник Микола Мачківський, – але він все стримувався. Тим часом писав і видавав такі речі, що було зрозуміло – визріває справжній майстер слова.
І за визнанням письменників Василя Горбатюка, Віталія Мацька, Ростислава Балеми, Хмельниччина в його особі має не просто маститого літописця теперішнього світу, а сам глибокий і неповторний світ. Торішня лауреатка премії імені Миколи Федунця Ніна Шмурікова-Гаврилюк привітала достойну естафету, на Клецові слова вокальний ансамбль «Музея» виконав «Пісню вечірнього менестреля», а сам лауреат читав як свої вірші, так і співзвучні зі своєю творчістю поезії Миколи Федунця.

Михайло Цимбалюк.
Хмельницька область