26 квітня Україна відзначила 30-ліття від дня Чорнобильської трагедії – найбільшої техногенної катастрофи на планеті ХХ століття. Наслідки аварії прирівнюють до вибухів 500 атомних бомб, скинутих на Хіросіму. Жахливий вибух, що спричинив пожежі, одразу, за короткий час, забрав життя 31 людини, більше 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою Україна втратила 15 тисяч осіб, котрі були уражені в результаті аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Ця трагедія вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом незвіданої раніше біди.

Біля пам’ятника Героям Чорнобиля у Бережанах відбувся мітинг-реквієм «Чорнобиль – скорбота пам’яті людської…». Хвилиною мовчання присутні вшанували пам`ять жертв страшної катастрофи.
Як відзначив у своєму виступі голова Бережанської районної спілки «Чорнобиль» Степан Адамів, ліквідатори аварії, серед яких були й жителі Бережанщини, отримали небезпечні для життя та здоров’я дози радіації, та зуміли спасти людство від ще глобальніших наслідків катастрофи. Під час боротьби з «мирним атомом» люди проявляли безмежну мужність та героїзм.
Панахиду за загиблими ліквідаторами на Чорнобильській АЕС відслужили священики бережанських церков – отці Василь Онищук та Микола Зоренний. До пам’ятника Героям Чорнобиля присутні поклали квіти й запалені лампадки.
В художній частині дійства (організатор – відділ культури, туризму та релігій Бережанської міської ради, ведуча – директор міського будинку культури «Просвіта» Лілія Порощук) взяли участь солістка Лілія Слободна, учень Бережанської школи мистецтв Богдан Петрів, який зіграв на саксофоні скорботні мелодії, та «чорнобилець» Іван Вирозуб, котрий прочитав власний вірш у пам’ять про загиблих героїв.
Участь у заходах брали керівники району та міста, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС з родинами, представники багатьох установ та організацій, учнівська молодь, мешканці міста і району.
Опісля в районному будинку культури відбувся тематичний вечір «Гіркий трунок Чорнобиля».
Хвилююче проходила церемонія вручення пам’ятних знаків «За заслуги» та подяк до 30-річчя Чорнобильської катастрофи, яку провели народний депутат України Тарас Юрик, голова РДА Володимир Петровський, голова районної ради Василь Білик, міський голова Володимир Музичка, голова районної спілки «Чорнобиль» Степан Адамів, подякувавши учасникам ліквідації катастрофи за мужність і відвагу.
На екрані демонструвалися кадри з документального фільму про події на АЕС у перші години аварії 26 квітня 1986 року.
Присутні мали можливість подивитися змістовну концертну програму, яку підготували працівники РБК (автор сценарію – директор РБК Олександра Ковтун, режисер-постановник – Леся Метельська, звукорежисер – Дмитро Данилів, оператор – Михайло Міськевич, ведучі – Сергій Демчук та Іван Свергун, диктор – Ярослав Лещук, освітлювачі – Ярослав Лещук та Наталія Борик). У зворушливих сценках ролі виконували: Микола Мірошниченко – Михайло Глова, Олександр Тарасов – Тарас Жеребецький, дівчина – Анастасія Бабич, дружина Володимира Правика – Леся Метельська, донечка – Соломія Бабич. На сцені виступили читець Світлана Даньків, солістка Лілія Слободна, учасники народної аматорської хорової капели «Боян» (хормейстер Юрій Васенко), народного аматорського театру пісні «Золота Липа» (керівник Богдан Баран), зразкового дитячого хореографічного колективу «Розмарія» гімназії ім. Б. Лепкого (балетмейстер Марія Кузів).
Радіоактивні викиди ще довгі роки негативно впливатимуть на здоров’я людей, адже періоди напіврозпаду радіонуклідів складають сотні, а деяких – тисячі років. Найстрашніше те, що цієї загрози не видно неозброєним оком, і для подолання небезпеки ще багатьом поколінням треба буде докладати чималих зусиль.
Пам`ять про одну з найбільших трагедій ХХ століття, про мужність і патріотизм ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції, котрі ризикували своїм життям і здоров`ям заради майбутнього України і світу, назавжди житиме у наших серцях! Здоров’я нам усім та мирного голубого неба над головою!

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.
Фото автора.

DSCN8791

DSCN8795

DSCN8798

DSCN8800

DSCN8801

DSCN8806

DSCN8811

DSCN8829

DSCN8834

DSCN8835

DSCN8839

DSCN8852

DSCN8865

DSCN8875