Незабаром святкуємо 30 річницю Незалежності України. А минулого року побачив світ фотоальбом під назвою «Дивись. Згадуй. Відчувай», який упорядкувала Марта Мольфар – українська дикторка, радіоведуча та авторка програм, членкиня Спілки журналістів (Київ) та Спілки дикторів (Київ), медіа-тренерка, сценаристка.

У цьому виданні, а точніше у фото розміщених в ньому, як раз і вміщено весь життєпис незалежності нашої держави.

Ці світлини ще цінні й тим, що здебільшого їх авторці надсилали самі ж українці. І тому на цих фото правдиве життя нації, без розбавлених кольорів. Життя, яким українці жили з 1997 по 2000 роки.

Сама Марта Мольфар розповідає про створення альбому наступне:

«Ми збирали цю книгу-альбом під час жорсткого карантину через COVID-19. Сидячи навесні 2020 в ізоляції по домівках, ми спілкувалися один із одним переважно за допомогою мобільного зв’язку та інтернету. І багато хто з нас замислювався, яким буде світ після пандемії. Чи зміниться він, І як? Вгадати майбутнє важко. Але можна зберегти минуле. Тож ми вирішили зібрати книгу спогадів про те, яким був світ до 2020 року. Точніше, яким його запам’ятали ми – не професійні історики і не політики… Отже, це не підручник історії. Це «щоденник емоцій» у деталях побуту та в подіях – від малих до великих».

Варто зазначити, що «щоденник» вийшов масивним. Фотоспогади, а це 162 фотграфії з приватних колекцій та національних архівів, тут розмістилися на 240 сторінках.  Видана книга у форматі А4.

Гортаючи видання, згадуєш як виглядав перший Fashion Week, або як Руслана перемогла «Євробачення», і якими на смак здавалися перші суші…

Спогади, емоції, усмішки, сльози. Все тут є. І цим видання безперечно цінне.

Чому відлік часу в цій книзі починається з 1997 року? Бо це був «золотий рік» дев’яностих. А ще саме цього року вжиття України увійшла компанія «Київстар», за підтримки якої  видання й побачило світ. Адже історія компанії також вже є невід’ємною частиною історії України.

Альбом двомовний – українською і англійською мовами. Наклад 5000 прим.

До речі, щорічна премія X-RAY Marketing Awards визнала «Київстар»  найкращими у номінації «Офлайн-кампанія року» саме за книгу спогадів «Дивись. Згадуй. Відчувай».

Відрадно, що сьогодні за підтримки бізнесу в нашій країні все частіше з’являються такі ошатні, змістовні книжки, які вчать любити Україну, показують, якою прекрасною, попри всі негаразди сьогодення, вона є. Зі святом, дорога країно!

Людмила Танич,
м. Київ