Щодо вшанування у місті Чорткові пам’яті класика німецькомовної літератури ХІХ століття Карла Еміля Францоза

Чортківському міському Голові

Шматьку В. П.

  

ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Володимире Петровичу!

 

Ми, мешканці міста Чорткова, Ваші виборці, звертаємося до Вас з ініціативою проведення заходів з метою гідного вшанування у Чорткові пам’яті класика німецькомовної літератури ХІХ століття Карла Еміля Францоза.

Як відомо,  Карл Еміль Францоз народився та провів свої дитячі роки у нашому місті. У своїх новелах він описує тогочасний Чортків під назвою Barnow, із незмінною любов’ю зображуючи його мешканців: українців, поляків, євреїв, німців, представників інших етносів. Збірку новел Францоза “Die Juden von Barnow”, що принесла авторові  європейське визнання, нині перекладено на 16 мов світу. На жаль, перекладу згаданої збірки на українську досі не існує.

Спогади Карла Еміля Францоза про місто його дитинства є цінним літературним та історичним пам’ятником європейського значення. У його творах неодноразово порушувалася тема соціальної справедливості, освіти та культурного розвитку русинів-українців у тодішній Імперії Габсбургів. Карл Емілm Францоз  має незаперечні заслуги перед українською культурою – як перший у Світі дослідник та популяризатор творчості Тараса Шевченка, а також як етнограф, що відкрив феномен української народної пісенної творчості.

У 2018 році культурна громадськість Європи відзначатиме 170-у річницю від дня народження Карла Еміля Францоза.  Нам відомо про готовність Уряду Федеративної Республіки Німеччина надати грант для спорудження у історичній частині Чорткова  пам’ятника письменникові в сумі 5 тисяч євро.

За нашим переконанням такий пам’ятник мав би бути встановлений у центральній історичній частині міста, де ймовірно знаходився будинок батька письменника, першого на Чортківщині повітового лікаря, Гайнріха Францоза, тобто в районі сучасних вулиць Т. Шевченка, Ринок, С. Бандери.

З огляду на це, у відповідності до закону «Про місцеве самоврядування», ст. 22 Статуту територіальної громади Чорткова звертаємося до Вас з наступними пропозиціями:

  1. Найближчим часом створити робочу групу з питань координації дій для гідного вшанування у місті Чорткові пам’яті класика німецькомовної літератури ХІХ століття Карла Еміля Францоза.
  2. Розглянути питання про надання одній з вулиць у історичній частині Чорткова імені Карла Еміля Францоза.
  3. Визначити конкретне місце реалізації проекту встановлення пам’ятника Францозу у Чорткові та повідомити про це Посольство Німеччини в Україні.

Голова зборів – Олександр Казьва

Секретар – Олександр Степаненко

13 вересня 2016 року