Є у містечку Зборові, що на Тернопільщині, історична пам’ятка над рікою Стрипою – Білий Берег. Саме тут у 1649 році гетьман Богдан Хмельницький зі своїм військом перевершив збройні потуги польського короля Яна Казимира і заклав основи Української Козацької Держави. Ім’я Білого Берега доволі популярне в галицькому краї. Таку назву прибрав і народжений позаторік історико-краєзнавчий та літературний часопис.

Щойно у тернопільському видавництві «Терно-граф» вийшло друге число журналу. Редактори-упорядники – кандидат фізико-математичних наук Львівського університету імені Івана Франка Володимир Шевчук і директор музею «Зборівська битва» Богдан Макогін. Як і в першому числі, значна частина публікацій присвячена Григорію Барану (Радошівському) – політв’язневі, поетові, журналістові, громадському діячеві, котрий відійшов у вічність майже чотири роки тому. Невтомний патріот ще у вісімдесятих, терплячи кадебістські переслідування, організував громаду на відродження Білого Берега, а згодом заснував музей «Зборівська битва» і розвивав його до останнього свого подиху.
У часописі вміщено уривки з краєзнавчих і публіцистичних творів Григорія Барана (Радошівського), сентенції з його поезій. Спогадами про патріота поділилися його друзі – митці, журналісти, просвітяни. Зацікавить читачів і ретро-екскурс з кольоровими світлинами Ірини Пустиннікової з Кам’янця-Подільського у перебіг реконструкції Зборівської битви, що відбулася на березі Стрипи з нагоди 360-річчя славної історичної події.
Презентацію нового числа свого часопису працівники музею провели в Зборівському коледжі Тернопільського технічного університету імені Івана Пулюя. Про незабутнього Григорія Барана (Радошівського), історію козацького краю, його культурні традиції говорили парох храму Різдва Пресвятої Богородиці на Білому Березі отець Степан Шкамат, заступник голови Зборівської районної ради Леонід Олійник, директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Степан Костюк, письменниця Леся Білик, журналіст Михайло Ониськів, громадські активісти Ганна Олексюк, Марія Романюк та інші. Як зазначив у виступі директор коледжу Анатолій Матвіїшин, зустріч із творцями часопису стала для студентської молоді незвичним уроком з української літератури й історії.
Директор музею «Зборівська битва» Богдан Макогін анонсував, що третє число часопису «Білий Берег» вийде наприкінці нинішнього року й буде присвячене 75-ій річниці створення Української Повстанської Армії.

Леонід Білик.

1.2