Таку загадково інтригуючу назву статті даю спеціально і свідомо. Одразу відкрию цю таємницю: власне, за таку ціну можна пообідати у приватному підприємстві імені Степана Мельничука покутського казкового села Турка, що на Коломийщині. Тут працює не просто директором, але ще і неперевершеним господарем Мирослав Червінський.

До речі, однодумцями, незамінними помічниками пана Мирослава є його дружина пані Люба – сільський староста Турки, а також начальник відділу освіти П’ядицької ОТГ Ігор Тепчук – зять Мирослава Червінського. Усі троє – місцеві, вихідці з Турки. Як говориться, вони наосліп можуть пройти рідним селом і його околицями, знають усі стежки, кожен горбик і камінець. Повірте, що це турківське тріо направду робить чудеса: село, без перебільшення, немов чудова писанка коломийського краю. Либонь, вони живуть, працюють і творять за мудрою настановою Митрополита Андрея: «Чоловік лінивий, до праці тяжкий, буде тягарем і для родини, і для цілої громади; не лишень маєток змарнує, але через лінивство стане з часом нездатним до праці, бо за лінивством увійде в його душу всяка гниль і всяка нечистота моральна».
Таке враження, що коли Андрей Шептицький, роздумуючи про покликання людини на землі, побував у маєтку одержимого працею керівника ПП Мирослава Червінського і НАПИСАВ ПРО НЬОГО: «Спільне добро чинить із людей одне тіло, а якраз те спільне добро є основою всякої любови. Почуття й свідомість цього спільного добра, яке лучить людей, веде людину до зрозуміння, що загальне добро – то її власне добро, а ближні її – то наче вона сама!».
Житейське і філософське кредо Мирослава Червінського – це з Господньою допомогою служити громаді. Він настійно живе в руслі головної Божої заповіді: любить Всевишнього та свого ближнього. Як невтомний газда Мирослав створив незліченну кількість робочих місць, що сприяє селянам Турки та навколишніх сіл отримувати добру зарплатню й натуральний прибуток.
Господарська діяльність Червінського, головно, реалізується у вирощуванні городини (картопля, буряки, капуста, морква, цибуля, помідори, огірки), садовини (яблука, груші, сливи, лохина, горіхи), а також зернових (пшениця, ячмінь, жито, кукурудза, соняшник, соя, ріпак). Сад у господарстві має двісті гектарів, чимало гектарів землі служить для росту кучерявої лози, з якої виготовляють брикети для палива. У п’яти ставах водяться короп, товстолобик і щука. Зрозуміло, що весь цей дар Божий неабияк є чудовою окрасою будь-якого столу. Не перебільшуючи, можна стверджувати, що це справжній «ріг достатку».
Відрадний той факт, що Турка славиться й водночас гордиться добротним стадіоном із штучним покриттям, двадцяти п’ятиметровим басейном із обігрівом, легкоатлетичним комплексом із безліччю спортивних снарядів. Над цим усім трудився Мирослав.
Григорій Сковорода, розглядаючи двоєдину природу людини, вважав, що вона народжується з певними задатками до того чи того виду діяльності. Так, у процесі самопізнання Мирослав Червінський відкрив у собі усвідомлення свого власного покликання – служити іншим невтомною працею. Він, без сумніву, досяг щастя, бо адекватно оцінює свої природні задатки й реалізує їх у відповідних формах своєї діяльності.

Зиновій Бичко, член НСЖУ,
місто Львів