17 жовтня, напередодні  Дня відновлення Незалежності Азербайджанської Республіки, на святкування Дня культури Азербайджану в просторі Національної бібліотеки України для дітей зібралося багато почесних гостей: Високоповажні Надзвичайні та Повноважні Посли іноземних країн,  наші любі читачі і навіть народні артисти України!  Захід відбувся за підтримки Міністерства культури та стратегічних комунікацій України.

Республіка Азербайджан – неймовірна країна з усталеними традиціями та унікальною культурою, де живуть чудові люди. Багата культурна спадщина Азербайджану поєднує в собі елементи Сходу та Заходу. Ця країна подарувала світу не лише видатних науковців і митців, а й зберегла неповторні культурні надбання, що передаються з покоління в покоління.

Україна та Азербайджан мають міцні зв’язки – політичні, дипломатичні, економічні. Ми особливо вдячні за небайдужість та дієву допомогу, яку Азербайджан надає Україні з перших днів повномасштабного вторгнення. Це навіть не вимірюється коштами. Це – про розуміння, про людяність і віру в людство.

Та окрема щира вдячність Його Високоповажності пану Сеймуру Мардалієву – Надзвичайному та Повноважному Послу Азербайджану в Україні – за тісну, дружню співпрацю з  Національною бібліотекою України для дітей.

Дивне відчуття, що наше знайомство триває дуже довго, хоча, насправді, не минуло ще й року, як пан Сеймур вперше завітав до нашої бібліотеки. Але наша співпраця виявилася настільки плідною та насиченою, а взаєморозуміння настільки глибоким, що, здається, ми знайомі півжиття…

Цьогоріч Посольство Азербайджану стало партнером в організації та проведенні ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках», сприяло залученню до співорганізаторів конкурсу Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки SOCAR Energy в Україні. Представники посольства та нафтової компанії працювали в журі, брали участь у прес-конференції та нагородженні переможців і призерів конкурсу, надали для дітей дуже гарні подарунки.

Завдяки пану Послу фонди нашої бібліотеки поповнили нові чудові дитячі книжки (160 примірників).

Сеймур Мардалієв та Алла Гордієнко виголосили зі сцени свої промови, запевнили глядачів у плідному та міцному партнерстві та дружбі.

Частиною культури кожного народу є його поетичне слово. У національному проєкті «Україна читає дітям» консул Посольства Азербайджанської Республіки в Україні Галіббай Агададашов та асистент і перекладач пана Посла Олена Назаренко прочитали дітям азербайджанською та українською мовами вірш «Бджола» («Arı») відомого азербайджанського дитячого поета і прозаїка Абдулли Шаіга.

Ми щиро радіємо, що в рамках свята вперше до НБУ для дітей завітали учні Ірпінського гуманітарного ліцею «Лінгвіст» імені Заріфи Алієвої на чолі із заступниками директора ліцею. Цей навчальний заклад теж поєднує справжня дружба з Посольством Азербайджану. Бібліотека дітям сподобалася, тож ми маємо надію, що відсьогодні ліцеїсти стануть постійними читачами та відвідувачами нашої книгозбірні і ми ще неодноразово зустрічатимемося на цікавих подіях  і заходах.

Юні гості також вразили своїми виступами, наповненими енергією та натхненням. Зокрема, виступила талановита Шихалієва Серафима – переможниця міжнародних та українських конкурсів і фестивалів! У свої лише 12 років вона вже отримала відзнаку – медаль VIII Національної премії «Діти – гордість України 2023». Серафима виконала пісні «Маніфест» та «Мій Азербайджан».

Тішимося також зустрічі і знайомству з народним артистом України, керівником Азербайджанського культурного центру ім. Мусліма Магомаєва, Послом Миру Гурбаном Аббасовим. Він разом зі співачкою та телеведучою Наталією Кудряшовою виконали на святі три патріотичні пісні. Сподіваємося, їхні голоси відтепер регулярно лунатимуть зі сцени головної дитячої бібліотеки.

Доєднався до події і вокальний колектив «Гармонія» Будинку дитячої творчості Шевченківського району міста Києва. Під керівництвом талановитої Лариси Краюхіної цей колектив зачаровує слухачів голосами, даруючи музичні моменти насолоди, тепла та натхнення.  Для всіх присутніх наші юні артисти Святослав Кирилюк, Климентій Кирилюк, Іван Шурутін та Валерія Данькова виконали пісні «Аркан» та «А я все дивлюся».

На завершення урочистостей глядачі занурилися у чарівний світ казок і змогли насолодитися ляльковою інсценізацією казки «Ведмежий сон». Ця захоплива історія, натхненна однойменною азербайджанською народною казкою, розкриває теми дружби, відваги та віри в себе. Ми сподіваємося, що ця вистава подарувала присутнім не лише позитивні емоції, а й важливі життєві уроки!

На другому поверсі бібліотеки дорослі й діти відвідали книжкову виставку «Культурні цінності азербайджанського народу», прикрашену предметами побуту.  Виставка експонуватиметься в Національній бібліотеці України для дітей упродовж 10 днів. А також усі відвідувачі із захватом переглянули експозицію азербайджанських виробів декоративно-прикладного мистецтва, виготовлених народною майстринею Реною Сафаровою.

Посольство Азербайджану в Україні пригостило всіх гостей свята смачними азербайджанськими смаколиками. Кожна дитина одержала подарунок на згадку.

Діти йшли та роз’їжджалися додому з бібліотеки задоволені та щасливі, сповнені гарних вражень та позитивних емоцій, що украй цінно у військовий час.

За інф. НБУ для дітей

Leave a Reply

Your email address will not be published.