Подібним закладам, яких чимало є на Тернопільщині, живеться нелегко. Даються взнаки чимало проблем із фінансуванням, наповнюваності студентами, слабкою матеріальною базою. Однак, як стверджує директор державного навчального закладу «Чортківське вище професійне училище» Олег Валерійович Іванілов, існуючі проблеми є хорошим стимулом до їх подолання. І над цим працюють як самі викладачі, так і студенти. Робота ця не з легких. Але хто сказав, що шлях до успіху і визнання має бути ясним і рівним?Так можуть говорити лише ті, які не звикли працювати на перспективу, переконаний мій співрозмовник.
Нові професії – нові перспективи
Кожна нова справа починається із детального аналізу і вивчення її актуальності. Тому, вивчаючи ринок робітничих професій, у Чортківському училищі дійшли висновку, що чимало їх є актуальними і потрібними сьогодні. Просто треба правильно зорієнтуватися і заохотити майбутніх абітурієнтів.
– Не можна сьогодні готувати механізаторів за таким принципом, як їх готували, наприклад, двадцять років тому, – ділиться директор закладу Олег Іванілов. – За час, коли розвалені колгоспи перестали функціонувати, професія себе віджила, стала непотрібною. Але сьогодні спостерігається інша тенденція. Приходять на землі нові інвестори і їм потрібні люди, спеціалісти, які зможуть ефективно працювати на новій, сучасній техніці. Саме таких фахівців ми і готуємо у стінах нашого закладу. І це не лише зміна вивіски, це – новий підхід у теоретичному і практичному навчанні. Ми є єдиним на Тернопільщині професійним училищем, яке випускає операторів холодильних установок. І приємно що наші випускники у подальшому працюють за спеціальністю. Багато з них проходять практику на фірмі «ХолодТех Сервіс» у нашому місті, деякі з учнів залишаються тут працювати, деякі – працюють на інших підприємствах України, де є потреба у таких фахівцях. Актуальними є у нас і такі професії як «опоряджувальник-будівельник», «касир банку», «кухар-кондитер» і «кухар-офіціант», «оператор з обробки інформації та програмного забезпечення», «оператор комп`ютерного набору», вони користуються популярністю у вчорашніх випускників шкіл.
Директор розповідає, що у нинішній час, коли йде мова про виживання професійних закладів освіти, доводиться їздити із профорієнтаційними бесідами до учнів шкіл Чортківщини, сусіднього Гусятинського і Бучацького районів. Саме звідси до Чорткова вступає найбільша кількість учорашніх випускників.
– Опікуємося кожним учнем училища, – долучається до розмови заступник директора з навчально-виховної роботи Михайло Антонович Дячок. – У нашому закладі навчається чимало дітей із малозабезпечених сімей, дітей-сиріт і напівсиріт, тому основне завдання вбачаємо не лише у тому, щоб створити їм хороші умови навчання, але й належні умови проживання, дозвілля. Зробили ремонти у гуртожитках, перекрили дахи, а також поміняли 150 вікон і 80 дверей у головному корпусі закладу, щоб утримати тепло. Працюють індивідуальні котельні опалення, тому не мерзнемо. Не полишаємо зв`язок із нашими випускниками, завжди цікавимось їх життям, піклуємось про них, а коли треба – то й допомагаємо. Тому сюди вони часто навідуються як до рідного дому.
Від яєчні до коровая
В Чортківському училищі я побувала саме у полудень. Із кухні-лабораторії, куди ми навідались із директором Олегом Іваніловим і його заступником Михайлом Дячком, смачно пахло свіжою випічкою. Тут відшліфовують свою майстерність майбутні кухарі і кондитери. Як виявилось, нелегка то справа – навчитися куховарити. У цьому переконалися, поспілкувавшись із першокурсниками. Вони саме смажили… яєчню. Що ж, усе велике починається з азів, з малого. Не святі горшки ліплять, як кажуть. А от уже старшокурсники можуть похвалитися тим, що печуть і хліб, і короваї, і святкові торти. На перервах юні куховари продають для учнів і викладачів пиріжки, булочки і піцу. От тільки ще треба кафе довести до ладу, каже директор, уже половину робіт у ньому учні зробили самі. Незабаром воно відчинить свої двері.
В найближчий час тут планують закупити відповідне обладнання і відкрити свій кондитерський цех. Студенти пектимуть торти, тістечка, хліб і реалізовуватимуть у торгових мережах міста. І ціна буде оптимальною, і продукт – якісним, каже О. Іванілов. Для цих потреб керівництво закладу вирішило обладнати все крило включно з їдальнею.
В училищі що не студент – то має золоті руки. І це не перебільшення. З гордістю керівники закладу демонструють майбутню бібліотеку, кабінети, де майстри-учні самі розробили дизайн приміщень, поставили паркет, оздобили стіни . У бібліотеці на стіні красується родинне дерево із гніздами птахів. Ця ліпнина на стіні дуже красива і символізує усю дружню родину училища.
– Ми живемо усі як одна дружна сім`я, – розповідає Михайло Дячок. – Розуміємо, що студент крім навчання має мати ще хороше дозвілля, тому кожен з них знаходить у нашому закладі щось цікаве для себе. Часто подорожуємо, влаштовуємо тематичні вечори до різних святкових дат, живемо звичайним і цікавим студентським життям. В художній самодіяльності задіяні усі, хто має до цього хист, адже маємо два вокальних ансамблі, хор, аматорський драматичний театр. Гордимося своїми здобутками і талановитою молоддю. На звітах художньої самодіяльності серед професійних закладів освіти Тернопільщини ми завжди у трійці переможців. І в спорті задніх не пасемо, є свої чемпіони, наша гордість.
Що нового в «AlmaMater»?
Таку назву має друковане видання – щомісячник державного навчального закладу «Чортківське вище професійне училище». Газета є лідером серед періодичних видань професійно-технічних навчальних закладів України, чим неабияк тут гордяться. Студенти пишуть про свої здобутки в навчанні і дозвіллі, беруть інтерв`ю у викладачів, розповідають про талановитих студентів і перемоги у спорті, культурному житті.
Щомісячний вісник навчального закладу «AlmaMater» розпочав своє існування у лютому 2009 року. Провідну роль у виникненні ідеї його створення відіграло засідання школи молодого педагога, на якому молодий викладач професійно-теоретичної підготовки С.Є. Візнюк висловила пропозицію щодо створення періодичного видання.
Редакторами перших випусків стали педагогічні працівники училища Л. Б. Мулик та О. В. Кулеба. Саме їм вдалося зібрати навколо себе команду із лідерів учнівського самоврядування, які з кожним номером доводили, що силами навіть невеликої групи учнів можливо випускати засоби масової інформації училищного масштабу… І успіх не забарився. На ХІІІ Національному конкурсі шкільних газет, що відбувся в 2010 році, «AlmaMater» здобула перемогу у номінації «Краща газета професійно-технічного навчального закладу».
Відвідали ми і заняття у комп`ютерному класі, де саме проводив заняття викладач спецдисциплін Василь Кулеба, а також конференц-зал, спортивний і актовий зали. Усюди – чистота, порядок і затишок. Думаю, студентам приємно навчатися тут, адже хороше ставлення викладачів, сучасна матеріальна база дозволяє здобути знання, кваліфікацію і в майбутньому – отримати роботу. Багато випускників закладу є сьогодні провідними спеціалістами у своїх галузях, про них надходять гарні відгуки до керівництва училища. І це, зізнається директор Олег Іванілов, є найвищою оцінкою роботи його колективу. Значить, правильно виховали дітей, дали потрібні знання і путівку в життя.
Цьогоріч восени державний навчальний заклад «Чортківське вище професійне училище» святкуватиме 30-річчя з часу свого заснування. Багато води спливло за ці роки. Мінялась назва закладу ( було воно і училищем-радгоспом, училищем-агрофірмою, навчально-виробничим комплексом), але незмінним залишається і донині висока професійність викладацького складу, любов і відданість до професії кожного, хто працює тут ще із молодих років. Як наприклад заступники директора Андрій Михайлович Бондя і Михайло Антонович Дячок. Переймають досвід у старших колег і молоді викладачі.
Тому гасло, яким послуговуються в училищі, звучить так: «Орієнтуємось на здобуття якісної освіти».Побувавши тут, я можу запевнити, що саме так і є.
Ірина Мадзій,
м. Чортків.
Фото авторки матеріалу.