Доволі часто тепер у  нашому місті можна зустріти на вулиці людей, одягнених у незвичний одяг – довгі, звисаючі шати, обкручені навколо тіла, посеред голови – косичка, у руках – щось на кшталт чоток, а промовляють вони слова якоюсь незрозумілою екзотичною мовою. Крім цього, поводять себе якось дивно, наче перебувають поза земним світом, пропонують перехожим літературу. Такі візуальні риси притаманні тим, котрі називають себе кришнаїтами. Їхня спільнота має ще інші назви: абревіатуру МТСК (Міжнародне товариство свідомості Кришни), свідомість Кришни, Рух Харе Кришна. Її історія випливає з індуїзму, а одним із перших лідерів майбутнього руху був Чайтанья, котрий власним стилем життя притягував до себе людей. Тому згодом і йому поклонялись як втіленню Кришни через медитації, ритуальні танці і співи, а вчення його ширилось у світі. Офіційний засновник МТСК – Абхай чаран Де (Прабхупада), котрий розвивав рух спершу в Індії, а починаючи з 1965 р. – у США. У Нью-Йорку він сидів у парку і регулярно наспівував слово «Кришна» під супровід бубна. Згодом на цьому місці постав кришнаїтський храм. І так рух поступово ширився в Америці та Європі. Нині найбільшими центрами руху є Бріндаван (біля Делі) і Кришнапурам (біля Калькутти). В Австралії серед кришнаїтів багато освічених молодих людей. Останнім часом побільшало представників МТСК і в країнах Східної Європи.

Поклоняються кришнаїти своєму божеству Кришні, яке часто зображають із флейтою у руках. Легенди розповідають, що Кришна жив близько п’ятьох тисяч років тому як людина, але мав надзвичайні властивості. Під час різних ритуалів він танцював із дівчатами, і кожна з них була полонена симпатією до нього. Обраницею Кришни стала Радха. Багато кришнаїтів вірять, що ця розповідь – аж ніяк не легенда і символізує єдність божественного і людського, вічного і тлінного. Однак у своїх практиках кришнаїти поклоняються не тільки Кришні, але й іншим божествам, статуї яких прикрашають квітами та тканинами. У жертву їм складають їжу та ладан. Деякі ритуали – зовсім дивні. Так, популярною є церемонія, коли божество одягають, купають, а відтак укладають спати. І хоча кришнаїти вірять, що Кришна не має візуально-фізичного вигляду, все-таки не виключають, що він може проявлятися у дереві, залізі чи інших речовинах. Тому всі предмети під час ритуалу треба освятити. Поклоняються кришнаїти і кущеві індійського базиліку, який вважається священною рослиною. Під час ритуалу рослина знаходиться в жертовнику, а її вшановують танцями, співами. Такі практики для християн є надзвичайно, неприйнятними і поганськими. Тому всі охрещені в ім’я Ісуса мали б задуматись і переконатись, що таке поклоніння статуям і об’єктам природи віддаляє людину від усвідомлення Єдиного Бога, а прихильниками МТСК в Україні якраз стають, як правило, люди-християни. Спершу вони думають що це, так би мовити, хобі, занурення в екзотичну культуру, а потім мимоволі стають заручниками іншої свідомості, іншого, «неукраїнського» стилю життя, зрештою, іншої віри, що є порушенням Першої Заповіді Божої: «Нехай не буде в тебе інших богів, крім Мене!» Носити кришнаїтські шати, співати пісень на санскриті та витанцьовувати під ударні інструменти – справді цікаво та оригінально, але за такою вуаллю криється небезпека втратити нормальний християнський світогляд, від’єднатись від традиційного людського загалу.

«Дивакуватість» кришнаїтів пояснюється тим, що вони ставлять перед собою мету пізнавати життєві істини на основі власного досвіду, а не на філософських чи наукових судженнях, після чого осягнуть абсолютну, вищу радість, яка поза земним. Така мета супроводжується і відповідними засобами: щоб осягнути досконалість, треба цілком віддати себе Кришні, а також потрібно ділитись з іншими своїм знанням про Кришну. Саме тому кришнаїти у специфічному вбранні часто ходять вулицями, пропонуючи перехожим літературу та розповідаючи про свій рух. Водночас запрошують до своїх лав охочих, переважно молодь. Багато молодих осіб погоджується, оскільки їм симпатизує аскетичний стиль життя кришнаїтів. Одних приваблює те, що кришнаїти – вегетаріанці, іншим до вподоби речитативний спів (мантра), який використовується під час ритуалів разом із грою на бубні. До речі, кожен кришнаїт має щоденно виконувати молитовну формулу на санскриті, тобто мантру, шістнадцять разів, використовуючи для спеціальної лічби чотки. Таке довготривале безперервне повторення доводить людину до абстрагування від навколишнього світу, до позасвідомого стану. І так кришнаїтська екзотика тихо, але швидко робить своє. Не встигла людина і розплющити очі, як уже потрапила на сектантський гачок. Тому розважливо й тверезо аналізуймо те, що оточує нас, слухаймо свого серця і головне: пам’ятаймо, що у нас є Ісус, а ми є у Нього. Що ж іще потрібно!?

                                                                                                                    Мартин Вільшанський

2 коментарі

  1. ІВАН

    P.S.
    Секта Георгія Аїстова тільки спершого погляду здається звичайною “релігійною сектою”. Всі адепти секти проживають на винайманих квартирах ( які постійно змінюють), мають свої імена, які їм дає гуру. У випадку скоєння ними якогось злочину, практично неможливо буде встановити хто скоїв та де він мешкає. В секті працює “відділ вербувальників”, які працюють в співпраці з психологом – гіпнотизером та вербуюють в організацію молодь ( в т.ч. і неповнолітню). Раджу прочитати в інтернеті статтю : “Георгий Аистов (Бхакти Бимал Авадхут Свами) из Чаитанья Сарасват Матхнабрати”. І найголовніше, в діяльності секти, навіть з тієї інформації, яка доступна в інтернеті, вбачаються ознаки різного роду кримінальних правопорушень. Для цього пропоную прослухати доступну в інтернеті аудіорозмову ( з текстом розмови) частини керівників цієї секти “про свою діяльність” : “Диалог между Авадхута Махараджа и Ranajit Прабху”. Вам все стане зрозуміло, хто такий Георгій Аїстов, його секта та яка мета його діяльності. Зазначений “діалог” відбувається між частиною керівників кришнаїської секти : Аавдхуд Махараджем (Георгієм Аїстовим) та Ренаджат Прабху. У ході розмови чоловік, голос якого подібний до голосу Георгія Аїстова, пропонує Р.Прабху вбити (!) іншого керівника секти – Ачар”я Махараджа з метою захоплення влади в секті. Крім цього, чоловік, голос, якого подібний до голосу гр. Георгія Аїстова , заявлає, що найвища влада в світі – ЦЕ ВЛАДА ГРОШЕЙ.

    Переконаний, що правоохоронні органи зобов”язані забронити зазначену секту, оскільки в її діяльності всі ознаки тоталітаної секти, та більше того всі ознаки кримінальних правопорушень !!

  2. ІВАН

    В Україні діє цілий ряд тоталітарних та деструктивних організацій, які фінасуються із-за кордону, в тому числі релігійні тоталітарні секти (ІСКОН, кришнаїтська секта гр. Росії Георгія Аїстова / він же гуру Авадхут Махарадж/ та інші різного роду кришнаїтські секти), де замість вивчення східної філософії та релігії йде “замаскована” пропоганда ненависті до свого етнічного коріння та релігії дідів і прадідів, всіх хто не визнає вчення ціх сект оголошено демонами, навіть рідних. Близько 70 % членів секти полишили навчання, домівки. Учасникам секти, як правило молоді ( причому великий відсоток неповнолітньої молоді), втлумачують у мізки, що вони спілкуються з Богом (Крішною) через гуру. І якщо Крішна через накаже виконати адептам самий незручний наказ ( в т.ч. і вбивство), то адепти мають виконати цей наказ не задумуючись.
    Знімається усіляка моральна відповідальність за вбивство людини, якщо воно вчинено «у свідомості Крішни»: «Будь-яка людина, що діє у свідомості Крішни… навіть вбиваючи, не здійснює вбивство, як і не опікується вона наслідками такого вчинку» («Бхагават-Гіта яка вона є». Розділ 18. Коментар до тексту 17). Для кращого “засвоєння вчення” адептам сект дають “прасад” (жертовна їжа), куди добавляють різного роду “рослинні приправи”, які викликають у адептів відчуття повної покори своєму гуру і т.п. До речі секта Георгія Аїстова відкрила свої філіали у Абхазії та Осетії , після того як ці території було відірвано у Грузії. Аїстов заявляє «в своїх проповідях», які адепти викинули на ютуб : «Нам неомходимо сейчас там ( в Абхазії і Осетії) создать святых».За цією організацією стоять “політичні” гроші ФСБ! СБУ необхідно було б вже давно зацікавитися цією організацією. Секта Аїстова нараховує в Україні близько 40 тис. адептів – це фактично потенційні диверсанти іноземної країни.
    Рекомендую прочитати дві статті : ” Авадхуд Махарадж в Киеве” та “Авахуд Махарадж в Украине”, які доступні в інтернеті. Доречно буде послухати лекції “гуру” Георгія Аїстова, які його сектанти понавикидували в інтернет та придивитись, як змінюється поведінка адептів після вживання “прасаду”. У адептів з”являєттся відчуття радості, ейфорія..