Тут кожна господиня вміє пекти хліб. У сільському  магазині  Косова Чортківського району купують запашні буханки здебільшого пенсіонери.  Ще кілька років тому   з хлібинами у мішках на ринок щодня їздили понад тридцять жінок. Нині  – п’ять-шість. Декому стало невигідно  продавати хліб через підвищення цін на муку і дрова, а дехто має вдома повно справ.

До Лесі Недільської у будь-яку мить можуть зателефонувати, щоб замовити  хліб.  Особливо  як закінчується піст і починається пора весіль.

– З того хліба нічого собі не придбала, – розповідає Леся Миколаївна.  – Лише дітям на якийсь дріб’язок вистачає.

Жінка показує кухню. Четверту частину  зліва займає піч. На столі щойно спечені калачі. На стільці у макітрі замішане тісто.

– На калачі потрібна мука вищого сорту, – каже господиня,  взявшись за тісто. –   Найкраще до тіста давати рафіновану кукурудзяну олію.  Від звичайної соняшникової  хліб не буде пухким. А на житній хліб має бути мука першого сорту.  Цікавлюся, хто сіє жито, і купую його у людей.

– Чому жінки  саме з Косова славляться  випічкою хліба? – запитую.

–  В інших селах так не вміють пекти, – пояснює. – А тут одна перед одною стараються. Ще дві жінки з Нагірянки і Сосулівки продають хліб.  І все. А мене навчила пекти хліб чоловікова мама, як тільки я вийшла заміж. Мені був тоді 21 рік. Тепер уже я навчила свою невістку. Вона вийшла заміж у сімнадцять років, то ще молодшою від мене була.

Леся Миколаївна родом  з Устя-Зеленого Монастириського району.  Змалку любила готувати різні страви. Влаштувавшись на роботу у їдальню  Косівської  лікарні, пішла на курси куховарів. Потім вийшла заміж за місцевого парубка Михайла Недільського.  Жінка звикла вставати о п’ятій годині ранку.  Пече хліб майже щодня. Пенсії не вистачає. Буває,  випікає  вночі, якщо хтось замовляє багато буханок.

– У печі треба півтора години напалювати, щоб спекти у ній хліб, –  деталізує. – Жар треба розсовувати так, аби знизу  і зверху була однакова температура, щоб хліб загнітився. Це велика праця. Мені навіть часто сниться, що печу хліб. Дуже переживаю, щоб все вдалося.  А в духовці  легше – через годину хліб готовий.  Проте він  не такий пахучий, як із печі. Дрова дають запах і красивий колір хлібові.  Найкраще підходять березові дрова, дубові непогано, грабові.

– Рекорд  встановили? Скільки найбільше хліба випікали?

– Було, що пекла по дев’ять разів на день. Виходило по 54 буханки.  Намучилась, але дуже була задоволена, бо чекала на ті гроші. Пенсії тоді ще не отримувала.

– Чи маєте постійних клієнтів?

– Комусь раз спекла на весілля хліб, і людина вже знає про його якість, тож замовляє ще на якусь подію.  Від декого дізнаються сусіди чи родичі, хто пік хліб. Потім вже і вони телефонують мені.

На Чортківському ринку  жінки з Косова продають переважно житній хліб. Хлібина важить два з половиною кілограми або два вісімсот.

– Деякі люди навіть люблять житній хліб з вугликами, а дехто хоче, щоб гарно почистити, – каже жінка. –  Найбільше за житнім хлібом з кмином до мене приходять лікарі з Чортківської лікарні. Багаті люди теж  купують. Хліб з магазину наступного дня кришиться, а домашній весь тиждень буде, як пух. Кожен буханець продаємо у целофанових мішечках. Одного разу нас санепідстанція оштрафувала. Відтоді проходимо щороку медогляд, маємо медичну книжку.

– Поверталися коли-небудь з хлібом додому?

–  Спочатку бувало й таке. Люди ще не знали, що цей хліб добрий. А потім почали купувати навіть по дві-три буханки. Але досить зробити перерву і люди  знову відвикають, перестають купувати. Буває, що не печемо, бо маємо вдома роботу.

– Які секрети смачного хліба?

– Щоб білий хліб був добрий, треба його розмішувати лише молоком. На один калач потрібно по столовій ложці солі і цукру, 50-70 грамів кукурудзяної  олії,  можна масла, півтора літра свіжого  кип’яченого молока, два або два з половиною кілограми муки і четверту частинку стограмової пачки дріжджів. Щоб був дуже добрий,  завжди додаю трошки кислого тіста, яке залишаю у півлітровій баночці з попередньої випічки хліба. Воно собі кисне в кухні. Таку баночку ділю на три рази. Місити треба доти,  поки не чутимете під руками муки, щоб до рук не прилипало тісто. Калачі легше місити. А від житнього хліба дуже руки болять. Головне – добре його вимісити. На шість буханок  житнього хліба треба десять кілограмів муки, два – житньої і вісім – пшеничної.  Спочатку два кілограми житньої муки запарюю  кип’ятком з кмином. Кип’ятку має бути три літра.  Добрий кулак кмину спочатку прополіскую і потім кип’ячу. Це так звана  опара.   А розчину з пшеничної муки  запарюю двома літрами молока, даю дріжджі, кисле тісто, сіль, олію, півлітра сметани. Мішаю разом з опарою. Замішую дві години. Потім  виробляю хліб, кладу в спеціальні кошики, вкриті тканиною,  він ще кисне три години. Аж тоді з кошиків кладу на лопату і з лопати – у піч. Коли загнітиться хвилин п’ятнадцять, накриваю його газетою, щоб не згорів, аж тоді закриваю  піч і хліб печеться. Воду до хліба  даю кип’ячену, відстояну. А ще   головне, щоб на кухні була чистота.  Також перед тим, як саджаю хліб у піч, завжди його благословляю.

У Косові проживають  майже півтора тисячі чоловік.  Десять відсотків населення –  за кордоном на заробітках. Решта виживають за рахунок господарки і паїв.  У селі протікає річка Біла Млинівка. У давнину на ній було побудовано кілька млинів. У 2000 році в селі побував Леонід Кучма. Він допоміг відбудувати  Косівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів, яку зруйнувала буря.

Світлана ПОГРЕБЕНКО.

«Свобода».