Днями це число побачить світ у Чернівцях. Сподіваємося, читачів, як і шанувальників, котрі ще не встигли його передплатити і зроблять з наступного року, й тих, хто прагне підтримати часопис матеріально, запрацює меценатська рада. Отож відкривається він вступними нотатками «Ціна за незалежність – незмінна». Наприкінці матеріалу наведемо основне з неї.

Насамчас про те, без чого не обійтися. Провідні публіцистичні нотатки і дослідження Мирослава Мариновича, Георгія Філіпчука, Василя Лизанчука, Антоніни Царук. Дослідження наших постійних авторів Петра і Юлії Ляшуків «Абетка для кожного українця», «Державний гімн України: історія створення».

У новій рубриці «У війни – не жіноче обличчя» ознайомитеся з поезіями Олени Герасим’юк, Ярини Чорногуз, Олени Швець-Васіної. Прозові твори та їхні фрагменти Валерія Рогозіна (до 400-річчя Хотинської битви), Михайла Буджака. У «Дебютах» виступає юний поет із Луцька Валерій Крот з післямовою Світлани Кирилюк. Поет Анатоль Веєру знайомить з власними українськими поезіями та великою добіркою румунських поетів, котрі мешкають на Буковині у перекладах А. Веєру «Наші побратими».

Ювілейні грані ознайомлять із творчістю Сидора Воробкевича, багатогранною спадщиною національних масштабів академіка Івана Дзюби, який 26 липня відзначає своє 90-ліття (Петро Никоненко та Василь Герасим’юк). Богдан Дячишин у публікації «Пам’ять серця не може і не має права старіти» про першого дипломата України в республіці Польща Теодозія Старака. Йосип Марухняк ділиться спогадами про несправедливо забутого поета часів брежнєвщини Мирослава Лабача, вихованця літсудії «Франкової кузні» Львівського універстету та подає його поетичну добірку. Олена Горобієвська у рубриці «Незабутні миті» повертає нашу пам’ять до прекрасного фотохудожника зі Львова Любомира Криси.

Важко не згадати такі публікації, котрі зробили би будь-якому виданню честь: розмова В. Герасим’юка: «Я ВИРІС У ГОРАХ, ДЕ В СЕРЕДИНІ ХХ СТОЛІТТЯ ЗАМОРДУВАЛИ НАЙДОСТОЙНІШИХ» про його творчість напередодні 65-річчя з поетом Павлом Щирицею, філософські нотатки Іллі Старика про  життєвий і творчий подвиг геніального Василя Стуса; Юрія Макара «Про ентофонд нації» – спогади канадійки українського походження Михайлини Трейсі, про проблеми медичної науки в часи коронавірусу доктора медичних наук, професора Анатолія Гоженка «Звідки чекати прогресу?»; «Публікується вперше» – листування Тараса Мельничука з Іваном Дзюбою, наведеній на онлайн-конференцїї, що відбувалася цьогоріч в Чернівецькій обласній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка з нагоди дня пам’яті  великого поета Т. Мельничука.

У мистецькій рубриці Олександр Федорук, Валентина Черненко, Ольга Меленчук розповідають про творчість таких художників та різьбярів, як Ярослав Пасічанський, Володимир Ворончак, Андрій Холоменюк. Новації цих публікацій супроводжуються кольоровими фоторепродукціями.

Звичайно ж, кожен помітить виступ на «Обнова-фесті» у резиденції митрополитів Отця і Глави УГКЦ Блаженнійшого Святослава, як і дослідження Ірини Нагірної зі Львова про реставрацію Чудотворної ікони Божої Матері напередодні 200-ліття Храму Господнього УГКЦ  у Чернівцях, Євгена Скрипника «Софія – сила Божа і премудрість», про відкриття пам’ятника Великому Тарасові у Флоренції (Італія). Ігор Курилів розповідає про досягнення Національного заслуженого академічного народного хору імені Григорія Верьовки.

Відбувся також дебют рубрики «Пізнати світ через книгу», де своїми роздумами про прочитане діляться Андрій Яремчук, Володимир Палинський, Володимир Вознюк, Ярослава Мельничук, Володимир Гаюк. І ще одна новація, де можна познайомитися зі змістом «БЖ» через кольорові репродукції.

А наприкінці нотаток, як і обіцяли, закликаємо всіх небайдужих занотувати наші реквізити і відгукнутися на них. Просимо надсилати внески з поміткою – «На виживання “Буковинського журналу”». Щиро вдячні, хто відгукнеться. Реквізити часопису: Р/р ua 253003460000026006024571401 В ПАТ «Альфа-БАНК» у м. Києві МФО 300346. Для зручності наводимо також тел. 0372520094 та мобільний телефон головного редактора часопису: 050-876-04-57.

Мирослав ЛАЗАРУК

a4b58023-258a-4e62-8c88-651e7e1a9dfb