Нещодавно відбулася розмова голови Чернівецької обласної військової адміністрації Русланом Запаранюком та головним редактором «Буковинського журналу». Коли зайшла мова про існування часопису, він справедливо висловив припущення, мовляв, у Вас серед співзасновників – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, не кажучи, про меценатську раду, а ви звертаєтеся до адміністрації з приводу фінансування журналу. Чим вони тоді займаються? Резонне зауваження.

Проте, у свіжому числі «БЖ» майже відмовилися від тих, хто нічим не допомагає, крім кількох організацій, які очолюють Микола Проданчук, директор Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. І. Медведя, голова Товариства токсикологів  України, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент АМН України, заслужений лікар України, експерт Всесвітньої організації охорони здоров’я, експерт-токсиколог Європейського Союзу, чернівчанин, Галина Мельник, професор, керівник аптечного об’єдння «Гармонія», Володимир Мороз, який очолює ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ БУДІВЕЛЬНОЇ ФІРМИ «ЧЕРНІВЦІЖИТЛОБУД», що постійно підтримують «Буковинський журнал», передплачуючи його, фінансово допомагають, беруть участь окремі його автори. Прозвучала пропозиція: чому не запровадити платні публікації на сторінках часопису, що й зробили за рішенням редакційної колегії. Крім того, голова ЧВА пообіцях фінансово допомагати  журналу, коли появиться така можливість. Значить, виживемо й не поповнимо списки часописів, що канули в лету з часів Незалежності.

В сьогоденні основне перемогти терориста, загарбника, рашиста, який віроломно напав на нашу державу. То ж треба не просто захищатися, а й перемагати.

До речі ще з 2014 року часопис за рішенням редколегії виділяє чималу кількість примірників журналу воїнам ЗСУ, надходять інші, видані письменниками книжки для них. Щоправда, важко поки що знайти спільну мову з обласною освітою, вишами, іншими закладами, на що звернув увагу й голові ЧВА. Організовуємо передплату для шкіл-інтернатів області. Та це – крапля в морі. Неодноразово редколегія пропонувала проводити спільні заходи для учнівської та студентської молоді, інших навчальних закладів. Проте марно.

Це число відкривається низкою матеріалів, приурочених Шевченківським дням: Михайло Наєнко «З ПЕРШОЮ РОСОЮ» (Монолог однолюба Віктора Забіли) про роботу над його портретом Кобзаря, «Повинен знати кожен українець» Юрія Павельчука (Синевіра) «ВІЧНА ЗАГАДКА ТВОРЧОСТІ ГЕНІЯ», Оксани Хомишин «ТРЮК ЮРІЯ МАКАРОВА…» про те, що чинилося цьогоріч у Шевченківському комітеті…

Про наші духовні втрати йдеться у публікаціях, присвячених Марійці Миколайчук, народній артистці України, дружині геніального актора, режисера, постановника Івана Миколайчука «Святе слово «обава», Дмитрові Павличкові, видатному поетові, громадському діячеві «Вічний дозорець України». Підтримано поетів, котрі нині пишуть про російсько-українську загарбницьку війну Юрія Бородая «Пошрамоване поле», поетичні рядки Василя Куйбіди, Миколи Савчука, Наталії Горішної, «На літературній мапі» Антоніна Царук розповідає про її творчість. Під рубрикою «Ювілеїада» Настасія ІВОНЧАК «ЩОДЕННИКИ ОЛЬГИ КОБИЛЯНСЬКОЇ ЯК ДЖЕРЕЛО ТВОРЧОЇ АВТОБІОГРАФІЇ», Володимир ВОЗНЮК – про жіночий рух нашої письменниці, «Маловідомі деталі з життя класика» досліджують Юрій ОСТРОВЕРШЕНКО та Віктор МАКСИМЕНКО «ВІНГРАНОВСЬКИЙ ЯК МІФОТВОРЕЦЬ» і «Незабутні». Це – листування академіка Івана Дзюби з Мирославом ЛАЗАРУКОМ. Продовжують тему, що пишуть про «Буковинський журнал» та його публікації Олександр Федорук, Ірина Мироненко, переселенці з Харківщини, родина Москвіних, котрі мешкали в нашому краї.

Сучасна українська проза поміщає продовження «Саги про нескінченні війни» Мирослава Лазарука, Юрія Островершенка «Майор», поміщає переклади з польської – Світлани Бреславської, з російської – Мирослава Лазарука поетів Данути Бартош та Володимира Артюха, якому виповнилася річниця смерті.

Політологічна рубрика представлена іменами Василя Лизанчука, Нестора Мизака та Михайла Павлюка. Висвітлено теми «Переберія» Михайла Буджака, Василя Костика про фольклористику, енциклопедичні матеріали про медицину Петра та Руслани Ляшуків. Представлена рубрика «Мистецтво» та твори художників на обкладинці часопису Людмили БІКСЕЙ «НАРОДНИЙ ХУДОЖНИК УКРАЇНИ ЗОЛТАН МИЧКА», Валентини КЛИМ, Наталії ГОРДЕЙЧУК про вижницького живописця ВІТАЛІЯ КОСОВИЧА. Нова рубрика «Антистоп у літературі» Святослава Новицького «Поезія чи антипоезія». Часопис пропонує «Прочитайте діткам» твори Владислава ТАРАНЮКА «МАЛЕНЬКИЙ ДРУГ ТІКІ» та Наталії КОЛІСНИЧЕНКО-БРАТУНЬ «ПРО ЮРЧИКА, РОСТИКА І ВИТІВКИ ДУРКИ».

«Бібліографічний розділ» насичений рецензіями-роздумами Богдана ДЯЧИШИНА «ВІЧНІСТЬ СПОРІДНЕНА З ІСТИНОЮ» кн. Юрія Олійника «Живі і мертві», Володимира ГАПТАРЯ «ЯБЛУКО ДЛЯ ЇЖАКА, АБО МАЛЮНКИ З НАТУРИ…» – тритомник про Т. Шевченка Антоніни Цвід, Юлії ПАВЛЕНКО «ГЛОСАРІЙ», вірші Ірини Мостепан, Тадея КАРАБОВИЧА «МОТИВИ ПОВЕРНЕННЯ У НОВІЙ ЗБІРЦІ “ПЕРЕДМОВЧАННЯ” С. Новицького», Віктора ПАЛИНСЬКОГО «…ЩЕ НЕ НАПИСАНИМ РЯДКОМ» кн.. Б. Чепурка, Іванни ПАВЕЛЬЧУК «ПРО МОНОГРАФІЮ ОЛЕКСАНДРА ФЕДОРУКА».

Можливо, саме зараз варто нагадати передплатникам. Що попри складну фінансову скруту часопис вирішив оголосити передплату на 2024 рік, яка буде, як і цьогоріч складати 270 гривень й поштові витрати. Передплачуймо і читаймо «Буковинський журнал». Наближаймо духовне відродження України та найближчу й найважливішу її перемогу над державою-терористкою. Це нам і  ЗСУ цілком під силу. То ж, за словами нашого Генія «Борітеся – поборете! / Вам Бог помагає! / За Вас правда, за Вас слава / І воля святая!»… Ставаймо до наших читацьких лав і переможемо. Часопис можна замовити за тел. 050-876-04-57.

Мирослав ЛАЗАРУК