20 листопада, у Всесвітній день дитини, у Національній бібліотеці України для дітей відбулося довгоочікуване ГРАНД-святкування «Казкова переберія». На сімейне свято, вбрані в образи книжкових персонажів, завітали найкращі, найулюбленіші користувачі книгозбірні — діти зі своїми батьками.

Це перше грандіозне дійство з початку повномасштабного вторгнення і пандемій. Тож організатори доклали максимум зусиль для того, щоб цей день підбадьорив діток із батьками і надихнув кожного з нас наблизити довгоочікуваний час Перемоги. Сама ж багатогранна програма «Казкової переберії» включала безліч локацій, де відвідувачі могли проявити свою кмітливість та винахідливість.

Зокрема, маленькі відвідувачі взяли участь у міні-занятті з робототехніки «Робопростір», занурились у чарівні світи «Гаррі Поттер vs Аліса у Дивокраї», створили «яскраві барви самчиківського розпису», показали своє вміння у майстер-класах «Смугасте тигреня та рожеве кроленя» від креативної студії «Творчі долоньки», «Посмішка на згадку» та «Моєму оборонцеві», відвідали книжковий акваріум-вікторину «Книгу спіймай — загадку відгадай» та територію казково-розважального читання «Казковий дивокрай з нами відкривай», пограли гру-плутанку «5 ключів» на 4 локаціях, а також зустрілися із дитячою письменницею Галиною Манів та «Кицями-Мандрівницями», пройшли квест у «Бібліотеці-привиді» та переглянули лялькову виставу «Міські пригоди лісової Шишки». Усі охочі змогли зробити фото на згадку у фотозоні «Книги окриляють».

На завершення усіх дітей пригостили смачним тортом та вручили подарунки від ГО «Сучасне об’єднання кінематографістів» та БФ «Україна на долонях».

Також у холі бібліотеки проходив благодійний збір книг для фондів постраждалих у війні дитячих бібліотек і розпродаж патріотичних оберегів та поробок, виготовлених бібліотекарями та дітьми, кошти від продажу яких підуть на потреби ЗСУ та дітям, що постраждали від війни.

Урочистості супроводжував виступ оркестру військової частини 3030 25-ї Бригади охорони громадського порядку ім. князя Аскольда Національної гвардії України, а інформаційний — журналісти із телекомпаній «ІСТV» та «33-й канал».

Серед почесних гостей на заході були присутні: Юргіта Янкунєнє та Маріюс Дунда, радники Посольства Литовської Республіки в Україні; Костянтин Чернявський, голова Національної спілки художників України; Аліна Адамчук, начальник управління культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації; Віктор Зеленський, директор Видавництва «Авіаз»; Віталій Зарицький, директор видавництва «Ліра-К»; Владислав Корнієнко, директор Національного цирку України; Ігор Зубович, тво голови Державної екологічної інспекції України; Олександр Федоренко, начальник Управління організаційної діяльності Державної екологічної інспекції України; Руслан Мироненко, перший заступник керівника ДУ «Управління збірних команд та забезпечення спортивних заходів «Укрспортзабезпечення»; Сергій Бреус, директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Сергій Сьомкін, керівник компанії «Індустріальний телевізійний комітет»; Володимир Авраменко, голова ГО «Сучасне об’єднання кінематографістів», Андрій Ковальський, ведучий каналу ICTV та багато інших.

У розрізі святкування було відкрито виставку робіт переможців Міжнародного конкурсу дитячої листівки «ДІТЯМ СВІТУ — СОНЦЕ Й МИР!», а генеральний директор Національної бібліотеки для дітей Алла Гордієнко та голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський оголосили його переможців.

До речі, участь у конкурсі взяли діти 6-18 років з усіх куточків України, а також Литовської, Чеської та Естонської республік, які усі разом намалювали 3 129 листівок із закликами про мир не лише в Україні, а й в усьому світі. І хоч як важко було визначати найкращих, але наше поважне Почесне журі впоралося з цією надскладною і відповідальною справою і не лише визначило переможців, а й встановило додаткові відзнаки.

Святкування Міжнародного дня дитини у Національній бібліотеці України для дітей зарядило позитивом усіх присутніх, враховуючи і самих батьків та організаторів свята, а також наблизило нас ще на крок до Перемоги.

Усе буде Україна!!!!

Тетяна Кузілова, завідувач відділу науково-методичної роботи і бібліотечного маркетингу НБУ для дітей