Вже 5 грудня зустрічайте в Тернополі 19 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA!

Фестиваль цього року побуває у 22 областях України. Та вперше – за кордоном.

Головна тема Мандрівного Docudays UA 2022 – «Надзвичайний стан». Вона зрозуміла та близька всім нам. Надзвичайний стан — це виняткова ситуація, коли базові життєві потреби й права людини перебувають під постійною загрозою. Вчора – через пандемію, нині – через війну. Але, звісно ж, цією темою сюжети фільмів не вичерпуються.

Графіка афіш цьогорічного фестивалю створена у вигляді смуг, що нагадують заклеєне скотчем вікно. Вони стали своєрідним символом надзвичайного стану та воєнних дій. Але ми залишаємо ще й мирний пейзаж за вікном як образ нашої майбутньої перемоги й усіх відкладених планів, до яких обов’язково повернемося.

У своєму мандрівному рюкзаку Docudays UA привезе чимало нових творів українських кінодокументалістів. Серед них – блок короткометражних стрічок, щойно, вже після початку повномасштабної війни змонтованих. Також будуть представлені іноземні та українські фільми з програми 19-го Docudays UA, яку команда фестивалю готувала ще взимку для показів у кінотеатрах мирного Києва. Тоді війна зруйнувала наші плани, але ми не зреклися їх.

Окрім перегляду та обговорення кінофільмів, у програмі Мандрів Docudays UA також: представлення фотовиставок, книжок, інформаційних презентацій на правозахисну та культурницьку тематику.

Глядачів чекають зустрічі в живій аудиторії та онлайн. Безперечно, плануємо зустрітися з колективами наших багаторічних партнерів: Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, Тернопільського національного педагогічного університету, «Бібліотеки на Зеленій» у Чорткові, Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги тощо.

Частину подій Мандрівного Docudays UA на Тернопіллі можуть відвідати вживу та онлайн усі охочі. Ми намагатимемось обрати для зустрічей найзручніший час в сенсі безпеки, раціональності споживання електроенергії та стабільності інтернет-зв’язку.

* * *

Мандри Docudays UA Тернопілям відкриють два фестивальних дні в обласному центрі. Запрошуємо шанувальників мистецтва документального кіно до читальної зали Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

5 грудня фестиваль відкриється тут о 15-й годині представленням фотовиставки «Нескорений Херсон». Фотохроніку життя та громадянського спротиву херсонців впродовж довгих місяців окупації створив відомий херсонський фотограф, фотокореспондент Медіаплатформи «Вгору» Олександр Корняков. Він і представить її тернополянам.

А фільмом-відкриття цьогорічного Docudays UA стане «Казка про коника» режисерів Уляни Осовської та Дениса Страшного. Головний герой стрічки – Анатолій Лютюк, наш земляк з селища Великі Бірки, художник, український культурний, громадський та релігійний діяч в Естонії, керівник Центру української культури в Талліні. Багато років тому Анатолій дав обітницю знаходити щось добре у кожному дні. Від 2014 року, з самого початку війни на сході України, ця його обітниця випробовується реаліями жорстокого часу, адже відтоді наш дивовижний герой вже не насолоджується спокоєм мирної естонської столиці. Він щоразу опиняється у зраненому Донбасі, несучи допомогу людям…

Кадр з фільму “Казка про коника”

6 грудня фестивальну програму продовжить стрічка «Між небом і горами» молодого ужгородського режисера Дмитра Грешка. У ній автор підводить нас до думки, що життя занадто коротке, щоб його можна було поставити на паузу – чи то епідемією, чи то війною.

Тож чекаємо у головній бібліотеці Тернопілля о третій пополудні.

Цього ж дня тут буде представлено збірку есеїв «Українські основи». Серед її авторів відомі інтелектуали та моральні авторитети: Блаженніший Святослав (Шевчук), отець Борис Гудзяк, муфтій Саід Ісмагілов, Мирослав Маринович, Йосиф Зісельс, Євген Захаров, Всеволод Речицький, Геннадій Друзенко, Євген Бистрицький, Олександр Сушко, Володимир Єрмоленко – загалом більше 100 відомих особистостей. Автори збірки покликані запросити до відкритого діалогу про найвагоміші питання нашого сьогодення й майбутнього: про яку Україну ми мріємо, яке наше місце у світі? як подолати виклики, що стоять перед нами?

Мандри Docudays UA на Тернопіллі продовжаться в Чорткові. Тут нашою основною локацією стане «Бібліотека на Зеленій».

10 грудня, в Міжнародний день прав людини, програма фестивалю відкриється фотовиставкою Олександра Корнякова «Нескорений Херсон». Чекаємо усіх зацікавлених нею о 15-й годині.

11 грудня, в неділю, о 14-й мешканці Чорткова матимуть щасливу нагоду подивитися черговий шедевр метра польського кіномистецтва Павела Лозинського, стрічку «Балконне кіно».

А 12 грудня о 16-й запросимо до перегляду фільму кінокомпанії «Магіка-фільм» та режисера Андрія Лисецького «Земля Івана». Головний персонаж стрічки Іван Приходько — один з останніх в Україні майстрів народного художнього розпису. Він самоук, живе в селі, і все, що виходить з-під його пензля чи різця — наївне та чесне мистецтво. Його світосприйняття, його внутрішній світ сповнені краси та радості.

Одного дня картини Івана потрапляють на виставку в Мистецькому арсеналі. Та чи проміняє він сільську хатину на гламурне міське життя й товариство арт-критиків та агентів ?…

Цього ж дня в «Бібліотеці на Зеленій» відбудеться презентація згаданої вже книжки «Українські основи».

* * *

Мандри Docudays UA на Тернопіллі триватимуть вживу та онлайн до 23 грудня.

Ясна річ, з огляду на обставини воєнного стану у програмі фестивалю можливі оперативні зміни.

Анонси подій та новини Мандрівного Docudays UA на Тернопіллі будуть розміщуватися на його сторінках у соціальних мережах Facebook та Instagram, а також на ресурсах наших партнерів.

З інформацією щодо фільмів, доступних у цьому фестивальному сезоні, знайомтеся на сайті фестивалю https://travelling.docudays.ua/2022/movies

Наразі їх можна дивитися лише на Docudays UA. Усіх прав на публічний перегляд дотримано.

Місія Мандрівного фестивалю Docudays UA: “Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите та актуальне документальне кіно з усього світу. Формуємо активну громадянську позицію та повагу до людської гідності. Підтримуємо розвиток української кіноіндустрії.

Організатори:
Громадська організація «Докудейз»
Українська Гельсінська спілка з прав людини
Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я»
ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»
Представник фестивалю в Тернопільській області – ЕГО «Зелений Світ».

Основні партнери: ГО «Чоловічий адаптаційний центр», ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ», Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека, Публічна бібліотека Чортківської міської ради, «Кіноклуб на вулиці Зеленій», Кіноклуб при Тернопільському національному педагогічному університеті імені В. Гнатюка, Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та інші.

Головні інформаційні партнери: Телеканал «ТВ4», часопис «Золота Пектораль».

19 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut, Польського Інституту у Києві.

Олександр Степаненко,

ГО “Гельсінська ініціатива – ХХІ”