30 років тому, 15 вересня 1990 року, вийшов перший номер районного часопису “Бережанське віче”, який народжувався в буремні часи боротьби національно-демократичних сил за самостійність України.

Із цієї чудової нагоди редакцію щиро вітали читачі, передплатники, колеги по перу й численні шанувальники.
Після виборів у березні 1990-го в Бережанській районній раді була сформована своя “народна рада”. У Бережанах за організації Руху тоді проходили масові мітинги. У перші дні травня 1990 р. депутати районної ради провели “круглий стіл”, де обговорили питання створення нової, демократичної газети. Цю проблему підняли й на засіданні депутатського клубу. Потрібні були час і наполегливість, щоби переконувати, наполягати, вимагати.
3 серпня 1990 року сесія районної ради прийняла рішення “Про друкований орган районної ради народних депутатів”, доручивши депутату Вікторові Горобчуку, одному з ініціаторів створення незалежного часопису, “підготувати необхідну документацію і зареєструвати газету в установленому законом порядку”. До кінця серпня райвиконком видав свідоцтво про реєстрацію нової газети “Бережанське віче”, засновником якої стала районна рада народних депутатів. Редактором призначили Омеляна Грабовського.
Бережани одержали перше за всю свою радянську історію незалежне видання, друкований орган районної ради – “Бережанське віче” із Шевченківським гаслом “Борітеся – поборете!”. Редакторами часопису в різні роки були Омелян Грабовський, Василь Савчук, Петро Віль-чинський, Світлана Даньків, Ігор Мельник. Нинішнім редактором є Тетяна Будар – член НСЖУ, НТШ, котра цьогоріч до Дня журналіста в залі обласної ради одержала високу відзнаку «Золоте перо Тернопілля».
До створення газети доклали зусиль тодішній голова РО НРУ і депутат районної ради Іван Головацький, Володимир Кривко, Степан Рибій, Антон Рокицький, Василь Подуфалий та багато інших. Було оголошено першу передплату – на 1991 рік. А невдовзі реєстраційне свідоцтво отримали й в обласному управлінні преси. Так народилося “Бережанське віче” – одна з перших легальних демократичних газет в Україні. Попереду ще був майже рік до того дня, коли Україна проголосила незалежність.
Упродовж кількох років редакція районної газети «Бережанське віче» проходила непростий процес реорганізації шляхом перетворення комунального підприємства власності районної ради – газети «Бережанське віче» (на підставі Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», відповідно до рішення Установчих зборів учасників, оформленого протоколом № 1 від 12 вересня 2018 року та рішення сесії Бережанської районної ради № 345 від 16 травня 2018 року) в Товариство з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Бережанське віче». 6 листопада 2018 року, оновлена газета одержала свідоцтво про державну реєстрацію Міністерства юстиції України.
Як і колись, нині колектив редакції, творчі працівники якого є членами Національної спілки журналістів України», любить і цінує кожного передплатника, читача, рекламодавця. Докладає чималих зусиль до інформування населення про події в районі, Україні й за її межами, до висвітлення громадсько-політичного й культурного життя краю, популяризації творів літератури та мистецтва. Газета – це фактично документ, оскільки те, що написане «пером», уже не вирубаєш нічим. Вона постійно на пульсі життя краю. Переживаючи важкі часи, залишається рушійною силою громади, її інформаційним вісником і порадником.

39-03

IMG_6177

IMG_6159 -