28 вересня на чудовий сонячний усміх та незабутні враження від екскурсії на Дністровську ГАЕС пощастило учням 9 класу математичного спрямування Подільського науково-технічного ліцею для обдарованої молоді з м. Вінниця, який почав працювати цьогоріч із 1 вересня в рамках реалізації регіональної стратегії розвитку Вінниччини до 2020 року.

Гостей зустріли директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота, заступник із загальних питань Василь Дейнеко, помічник директора Володимир Жук та фахівець зі зв’язків з громадськістю Інна Гончар. А потенційних абітурієнтів Вінницького національного технічного університету, де здобували освіту чимало спеціалістів, що наразі працюють на Дністровській ГАЕС, представили заступник директора закладу Володимир Лєсовий та класний керівник Олег Чепорнюк.
Ознайомлення із об’єктом, до якого сьогодні прикута увага як вітчизняних, так і іноземних спеціалістів та пересічних жителів, розпочалася з оглядового майданчика, де під враженням навколишніх просторів, що по-осінньому яскраво відкрилися навпроти будівництва зі сторони Вінницької області, гості дізнались чимало цікавого з розповіді Василя Андрійовича Дейнеки. Вражаюче спокоєм і величністю плесо рукотворної водойми неодмінно захопило і юнаків, і дівчат, що намагалися залишити на згадку якомога більше фотомиттєвостей. Об’їзд берегом Дністра повз природні схили хоч і на декілька моментів, але таки переніс до уявних Карпат, водночас зацікавивши таким близьким сусідством із Молдовою. Напружені робочі ритми в рамках будівництва другої черги Дністровської ГАЕС у складі четвертого гідроагрегату дивували звідусюди: віч-на-віч із шахтою гідроагрегату № 4, серед особливого пульсу машинного залу, де просто на очах – на монтажному майданчику – виконано збирання статору турбіни та спіральної камери в укрупнені блоки, які готові до монтажу і очікують на будівельну готовність.
А вже чи не найцікавішою частиною екскурсії виявилося знайомство із головним щитом управління, на якому ліцеїстів зустрів директор: Василь Йосипович не просто розповідав про принципи роботи гідроакумулюючої електростанції, а захоплююче гортав уявні сторінки усного журналу незвичайного уроку фізики, мимоволі змушуючи вслухатися у розповідь і учнів, і викладачів, і навіть присутніх охоронників, що супроводжували екскурсію. Запропонований увазі гостей документальний фільм про особливості функціонування гідроелектричної станції, принцип дії якої полягає в перетворенні електричної енергії, що отримується від інших електростанцій, у потенційну енергію води, а при зворотному перетворенні – головним чином для покриття піків навантаження, яскраво закріпив усе почуте й побачене під час екскурсії об’єктами Дністровської ГАЕС.
Укотре всі пересвідчились у тому, що, безсумнівно, найкраще будь-якої теорії – можливість отримати практичні навички, адже жодні цифри не в змозі замінити побаченого на власні очі. Саме про це промовисто свідчить відповідь-враження одного з учнів на висновок Володимира Юрійовича Лєсового, що це була не просто екскурсія, а практична фізика: «Був дуже гарний урок фізики. Такий підхід до навчання гарно мотивує – уже визначився з вибором професії!» А вже згодом на офіційній сторінці закладу з приємністю читала враження екскурсантів: «У такому місці охоплюють незабутні емоції, пов’язані з величністю людини, її дивовижною здатністю знаходити рішення, які дозволяють контролювати сили природи, отримуючи від неї блага для побуту. Щиро вдячні директору станції та її персоналу за дивовижну екскурсію та незабутні враження. Вам вдалося за короткий проміжок часу викликати сотні дитячих захоплень та щирих посмішок!»
А от для нас, працівників ГАЕС, візит учнів Подільського науково-технічного ліцею для обдарованої молоді з м. Вінниця зостався напрочуд пам’ятним: уперше в історії екскурсійних зустрічей зі школярами та педагогами, інженерами і ветеранами, українцями й іноземцями саме вінничан усюди супроводжував прапор їхнього новоствореного навчального закладу! Ось таке було невеличке буковинсько-подільське єднання в енергетичних ритмах Дністровської ГАЕС, яке залишилося десятками фотозгадок від помічника директора, фотолітописця Володимира Жука. А починалося все із фото у бібліотеці ліцею – «Дністровська ГЕС. ВЕО „Вінницяенерго“. 1994 р.», на якому в унісон із сонячним усміхом відкриває обійми перша станція Дністровського каскаду.

Інна ГОНЧАР