4 липня у Літературно-меморіальному музеї І. Карпенка-Карого, що в м. Кропивницькому, відбулася розмова «Василь Портяк і ми». Під час зустрічі було презентовано антології творів фіналістів Міжнародної літературної премії короткої прози імені Василя Портяка.

Спеціальним гостем заходу став відомий український прозаїк, поет, публіцист, драматург, а також голова журі цієї мистецької відзнаки Василь Трубай.

Відкриваючи зустріч, директорка Літературно-меморіального музею І. Карпенка-Карого Лариса Хосяінова привітала присутніх у садку, що знаходиться на території садиби, і в якому колись в альтанці збиралися корифеї першого українського професійного театру, а нині це місце згуртувало письменників краю, частина з яких є або переможцями даної премії, або фіналістами, чиї твори опубліковано у презентованих антологіях.

На початку заходу голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України Надія Гармазій привітала колегу по перу Романа Любарського із прийняттям його до лав НСПУ, наголосивши, що нині письменники мають бути активними, тому підтримка творчих людей, у тому числі під час літературних конкурсів і премій, є дуже важливою, незважаючи на те, що чимало ініціатив призупинило свою діяльність через війну.

Як розповів Василь Трубай, Міжнародна літературно-мистецька премія імені Василя Портяка заснована у Фастові за ініціативи місцевої влади та НСПУ 2019 року. Впродовж цього часу учасниками конкурсу були люди різного віку та з різних куточків України. Оскільки війна спричинила вимушений виїзд населення закордон, чимало українців цьогоріч надсилали свої новели з різних куточків світу. За час існування премії два роки поспіль її переможцями ставали мешканці Кропивницького: 2021 року – Кирило Поліщук, а 2022 року – Надія Гармазій. Крім того, у різні роки до короткого списку премії входили твори прозаїкині, членкині НСПУ, голови літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного Ольги Полевіної. Є серед числа фіналістів у представлених антологіях також й інші члени обласного письменницького осередку – Валентина Кондратенко-Процун і Василь Бондар, який нині входить до складу журі цієї відзнаки. Приємно й те, що серед трійки цьогорічних лідерів конкурсу – письменник із Кропивницького В’ячеслав Дудар, автор кількох романів. Тож, як сказала очільниця обласної письменницької організації, «Конкурс імені Василя Портяка вже має свою кропивницьку історію».

Зі слів Василя Трубая, попри війну цьогорічний конкурс відбувся яскраво – було надіслано 213 робіт. Саме серед цього числа учасників було сформовано список із 15 кращих творів, які невдовзі побачать світ окремою збіркою. Як слушно зауважив Василь Бондар, важливо, що за підсумками і конкурсу імені Василя Портяка, і конкурсу малої прози імені Івана Чендея, які нині не припинили свою роботу, виходять збірники творів, адже це також вагома підтримка талановитих людей.

Василь Трубай розповів, що оцінювання новел та оповідань здійснюється усіма членами журі анонімно: «Члени журі не знають, кого вони оцінюють, але наші думки дуже часто збігаються, що свідчить, що ми об’єктивно виконуємо свою роботу».

Говорили під час зустрічі не тільки про премію та її переможців, а й про самого Василя Портяка. Чимало цікавих фактів про письменника розповів Василь Трубай, підкресливши поєднання глибокої ерудованості й часом мовчазної непоказної скромності свого друга й колеги, його виняткового почуття гумору. Говорячи про популяризацію імені Василя Портяка, Василь Трубай розповів, що конкурсні антології містять новели митця, які ніби слугують запросинами до прочитання творів фіналістів та орієнтують на певний художній рівень.

Василь Бондар представив присутнім перше прижиттєве видання творів Василя Портяка – збірку новел «Крислачі» (1984), а Надія Гармазій ознайомила із повним зібранням творів письменника «Вибір скорого» (2021), що побачило світ посмертно у видавництві «Дискурсус».

Розмову про роль літературного конкурсу імені Василя Портяка у час війни, а також про те, як сьогодні письменники виконують свою місію, Василь Трубай продовжив у студії Українського радіо з журналістом і письменником Василем Левицьким, де під час ефіру передав кошти, виручені із продажу його власних книг у Кропивницькому на підтримку ЗСУ, щоби підтвердити думку, що письменники сьогодні залишаються дієвими не тільки на рівні слова, а тому місцевій владі варто підтримувати їх, відновлюючи роботу конкурсів та премій.

Пресслужба Кіровоградської обласної організації НСПУ