Цьогоріч члени Дніпропетровської обласної організації НСПУ (ДОО НСПУ) почали готуватись до відзначення Всесвітнього дня письменника заздалегідь. Адже 2024 рік є для січеславців – членів та членкинь НСПУ – ювілейним, 90-м від дня створення ДОО НСПУ.

«У цей ювілейний рік, – наголошує голова правління ДОО НСПУ Фідель Сухоніс, – письменники регіону мають не тільки довести свою працездатність, але й залучити до читання найширшу авдиторію, особливо дітей та молодь. Наша мета – прославлення героїв, які захищають рідну землю, виховання патріотичних почуттів у юні, психологічна й моральна підтримка українців, яким довелось покинути власні домівки».

В останній день зими пройшла творча зустріч Євгена Безуса з юними читачами середньої загальноосвітньої школи № 84. Пан Євген захопливо спілкувався з авдиторією, відповідав на запитання, розповідав про свій життєвий і творчий шлях, а також поділився планами на майбутнє. На добру згадку про зустріч із здобувачами освіти та вчителями Євген Федорович подарував свої збірки та книжки з автографом.

У той же час свій роман «За київським часом» презентував у міському Будинку мистецтв Володимир Кільченський. Нагадаємо, у книзі висвітлюються події 2023-2014 років, які відбувались під час анексії Кримського півострова. Окупація Криму, небоєздатність Збройних сил України змушують героїв роману пройти через приниження, розчарування, небезпеку, втрату рідних. Однак любов до своєї землі, відповідальність за родину та Батьківщину змушують давати відсіч російським загарбникам.

1 березня до бібліотеки села Бузівка Новомосковського району завітав добре відомий автор – Олександр Басанець зі своєю новою збіркою «Вистояні думки». Під час спілкування з письменником з’ясувалось, що це книга не одного року, навіть не одного десятиліття, а цілих трьох десятиліть. Автор зазначив, що це власні думки, крилаті вирази, афоризми.

Збірка складається з трьох розділів. Серйозно, сумлінно, плідно працював Олександр Басанець над книгою. «З моїми думками можна погоджуватися, можна й ні, але якщо вони стануть комусь в нагоді – буде тільки радий, – говорить автор».

3-го березня у Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді зібрались діячі культури та мистецтв: письменники, композитори, музиканти, бібліотекарі. Творче дійство було присвячене поезіям на воєнну тематику 2014-2023 рр. Олена Швець-Васіна ознайомила присутніх зі своїм творчим доробком – книгою «А ми живемо!»

Три професійні композиторки, членкині Асоціації композиторів Національної всеукраїнської музичної спілки – Лілія Бігєєва, Валентина Фалькова, Олена Попцова-Ломакіна,  виконали прем’єри різнобарвних власних пісень на вірші з книги, що презентувалася.

Нова творча форма – мелодекламація – у тандемі Валентини Фалькової і юного композитора Августина Нора викликала гучні аплодисменти.

Презентація завершилась потужним поетичним акордом – відеокліпом вірша О. Швець-Васіної «А ми живемо!» у пронизливому виконанні заслуженого діяча мистецтва України Романа Байрактара (м. Харків).

Свої книги автори дарують бібліотекам рідного краю. А двері бібліотек завжди відкриті для читачів. Завітайте, бібліотекарі раді вас бачити!

Пресслужба ДОО НСПУ