25 березня, на 20 роковини від дня трагічної смерті Героя України В`ячеслава Максимовича Чорновола, в Україні й світі вшанували його пам`ять покладанням квітів, запалюванням лампадок, молитвою та світлими спогадами.

В’ячеслав Чорновіл – видатний український політик, публіцист, активний учасник руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу, політичний в’язень СРСР (сумарно провів у неволі 17 років), лідер Народного Руху України, народний депутат України І–ІІІ скликань. Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р., Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р. Один з ініціаторів створення Української Гельсінської Спілки.
За участі священиків, депутата Верховної Ради України Віктора Кривенка, представників районної влади25 березня мешканці та гості краю, рухівці міста і району помолилися й поклали квіти до меморіальної дошки В. Чорновола у Бережанах. На жалобному вічі слово мали о. Василь Онищук, народний депутат України Віктор Кривенко, депутат обласної ради, голова РО НРУ Ольга Поляк.
Депутат Верховної Ради, кандидат у Президенти України Віктор Кривенко, зокрема, наголосив: В’ячеслав Чорновіл – це людина, яка присвятила своє життя боротьбі за Україну, самовіддано віддавала себе ідеї незалежної Української держави, та за це відбула тюрми й табори. 20 років тому, 25 березня 1999 року, рухівський лідер загинув за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем, на трасі Кіровоград – Київ. Ми переконані – В’ячеслава Чорновола цинічно вбили. Ця справа стала показником безкарності виконавців, замовників та організаторів… Упевнений, що якби тоді були покарані виконавці, не було би вбивств ні Гонгадзе, ні Ємця, ні Небесної Сотні, ні захисників України на нинішній війні на сході…
Віктор Кривенко у Бережанах зустрівся з рухівським активом, громадськістю, викладачами й студентами агротехнічного інституту, розповів про суспільно-політичну ситуацію в країні, відповів на запитання присутніх, зазначивши: ми завжди маємо пам’ятати про славні подвиги, пророчі слова й настанови наших українських Героїв. Ніколи не забуваймо про Чорновола, котрий не раз наголошував: «Дай, Боже, нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі».

Тетяна БІДЗІЛЯ.

.

IMG_5001