Під таким гаслом за ініціативи Оксани Довгун 21 квітня  2024 року у залі Будинку культури та дозвілля Косівської міської ради відбулась благодійна акція на підтримку реабілітаційно-відпочинкового табору «З любов’ю в  серці» для воїнів-захисників. 

Уже десять років українські воїни мужньо обороняють нашу землю від рашистських загарбників. Тисячі героїв віддають своє життя за свободу, територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України. Тисячі Захисників потребують нашої підтримки. 

Від допомоги фронту залежить багато, ось чому усі небайдужі, люди доброї волі роблять все можливе і неможливе, щоб підтримувати наших бійців.

Не стоїть осторонь і  кредитна спілка «Косівська» під керівництвом Оксани Довгун, яка на сьогоднішній день провела  29 благодійних акцій в підтримку Збройних Сил  України.

Працівники кредитної спілки, письменники, члени Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка, колективи «Сонячної струни» та «Осіннього золота», волонтери зібралися на цей захід,  щоб долучитися до благодійної справи і внести свою лепту в перемогу України над жорстоким ворогом. Серед присутніх був і виконуючий обов’язки голови Косівської райдержадміністрації Василь Жмендак.

 «Сьогодні ми всі заглянемо в історію, без якої не було б сьогодення. Для вас прозвучать пісні, написані в різні часи нашої визвольної боротьби, які співали наші батьки, діди, прадіди, але слова і мелодію яких назавжди «запозичили» окупанти, переробивши їх на свій лад. Розігруватиметься благодійна лотерея з цінними призами з метою збору коштів нашим захисникам, які проходять реабілітацію в таборі», — такими словами відкрила захід Оксана Довгун — голова Правління кредитної спілки, модераторка.

Всечесний отець-декан Роман Іванюлик, настоятель церкви св. Василія Великого м. Косова, провів церемонію спільної молитви та благословення, а також висловив свою вдячність тим, хто кожного дня впевненими кроками наближає нашу перемогу, хто вкладає свої зусилля та час у підтримку  української армії, а особливо волонтерам за їхній великий внесок та безкорисливе прагнення допомогти іншим.

Про історію створення табору та про його діяльність розповіла засновниця проєкту — Тетяна Костинюк. У волонтерську діяльність вона включилася з початком антитерористичної операції на сході України, очоливши  громадську організацію «За покликом серця», щоб допомагати воїнам Збройних Сил України, підтримати та стати надійним плечем опори тим, хто цього потребує.

Згодом   визріла ідея започаткувати благодійний проєкт для  спрямування коштів на реабілітацію демобілізованих. Волонтерський благодійний проєкт  Тетяни Костинюк і Оксани Соколюк увінчався успіхом і в червні 2015-го року реабілітаційно-відпочинковий табір для бійців АТО «З любов’ю в серці» прийняв перших бійців.

Табір розташувався в  мальовничому місці серед гір в селі Розтоках Косівського району на базі туристично-відпочинкового комплексу «Стожари», господар якого безоплатно віддав його для користування, але утримання цього  комплексу   та діяльність  здійснюється за рахунок благодійної і волонтерської допомоги та підтримки простих людей, самих бійців, кошти  яких  спрямовані  для оплати транспорту, комунальних послуг, продуктів харчування та на культурно-відпочинкову програму табору.

Природна краса Карпат, різноманітна програма активного відпочинку — походи в гори, рафтинги,  рибальство, екскурсії в музеї, різноманітні майстер-класи, духовне спілкування зі священнослужителями, зустрічі з талановитими і цікавими  людьми, концерти народної і сучасної музики — лікують душі учасників бойових дій всієї України  — воїнів ЗСУ, Національної гвардії України, бійців добровольчих батальйонів та членів їхніх сімей, які тут відпочивають. 

Про позитивний результат благодійного проєкту свідчить й те, що за 9 років відбулося 67 заїздів. Учасники таборування виражають безмежну вдячність та повагу «комбату Тані», як називають її «вихованці»,  та її колективу.

 Протягом одного заїзду тривалістю 10 днів реабілітацію проходять 10-15 учасників (витрати на одного учасника 10 000 грн.).

«Війна триває… Ворог намагається нас здолати на полі бою… Ворог руками  колаборантів  намагається нас здолати зсередини… Але як би не було важко — нам своє робити, бо віримо в ЗСУ і нашу Перемогу і трансформуємо свою лють у підтримку і допомогу нашим Воїнам! Немає часу на відчай і занепад духу, бо тисячі наших Захисників потребують нашої підтримки і допомоги!»,  — сказала Тетяна Костинюк та подякувала кожному, хто долучився до проведення благодійного збору, хто постійно підтримує наших воїнів та працює задля Перемоги України. 

Щирі слова подяки і вдячності прозвучали від Ростислава Мартинюка — голови громадської організації «Туристична асоціація Гуцулія» — всім волонтерам та особисто Тетяні Костинюк, багатодітній матері, яка не шкодуючи свого часу, знайшла у собі силу, відвагу і доброту допомагати воїнам, яка своїми невтомними благородними справами наближає день української Перемоги.

 Розповіді перепліталися виступами народного аматорського жіночого ансамблю бандуристок «Сонячна струна» Кутської селищної ради під керівництвом Світлани Лазован, у виконанні яких прозвучали  давні стрілецькі пісні із виводом тексту на екран, що дало можливість людям, згадуючи слова, підспівувати разом з колективом, та  пісні, народжені війною XXI століття.

До глибини душі учасників заходу  пронизала пісня  «Балада» у виконанні Оксани Соколюк — волонтерки, координаторки штабу «Прихисток душі», зворушила так, що защеміло серце, покотилися сльози. Щемно прозвучала й патріотична пісня Володимира Довгуна «Космач» в авторському виконанні. Акомпонував йому воїн ЗСУ, добре знаний на Косівщині музикант, композитор і вокаліст Ярослав Воротняк з позивним «Сопілкар», який сьогодні воює за Україну на фронті, а на цей час перебуває вдома у короткочасній відпустці.

Під час розігрування лотереї раритетних видань книг і речей, які мають художню та естетичну цінність, було зібрано 18 000 гривень. Цю суму передано Тетяні Костинюк для потреб  реабілітаційно–відпочинкового табору ««З любов’ю в серці». 

На закінчення зустрічі  присутні разом із ансамблем бандуристок «Сонячна струна» проспівали пісню «Ой у лузі червона калина», яка стала гімном українських військових, асоціюється зі стійкістю українського народу, яка вразила і продовжує вражати весь світ. 

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції 

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Leave a Reply

Your email address will not be published.