У червні – липні 1941 року, 75 років тому, енкаведисти  без суду вбили до 24 тисяч в’язнів тюрем Західної і Правобережної України. Жертвами кривавих розправ сталінських сатрапів, слугів комуністичного режиму, у бережанській тюрмі тоді стали понад 270 ув’язнених мешканців Бережанщини й навколишніх районів, серед яких було чимало молодих патріотів.

У пам’ять про безневинні жертви тоталітаризму червня 1941-го на фасаді будівлі колишньої в’язниці (нині територія агротехнічного інституту) 1992 року встановлено меморіальну дошку, споруджено капличку на вшанування пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій. В одній із колишніх камер смертників цієї будівлі діє кімната-музей, численні експонати якого свідчать про цю страшну трагедію.

Біля каплички на вшанування пам’яті жертв політичних репресій, за участі представників влади й громадськості, відбулося віче-реквієм до 75-ліття масового знищення політв’язнів у бережанській тюрмі. Організатори заходу – відділ культури, туризму та релігій Бережанської міської ради, ВП НУБіП «Бережанський агротехнічний інститут», ВП НУБіП «Бережанський агротехнічний коледж», Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани.

Поминальну панахиду  відслужили отці Василь Онищук, Микола Зоренний та Володимир Зайчук. На вшанування пам’яті закатованих і розстріляних в’язнів, загиблих жертв московсько-більшовицького терору представники влади й громадськості поклали до підніжжя каплички запалені лампадки.

Про сумні й страшні сторінки історії Бережанського краю та України розповіла у виступі науковий співробітник ДІАЗ Олена Лугова. Спогади в’язнів бережанської тюрми прочитали студенти агротехнічного коледжу Лілія Андрусишин, Тадей Лотоцький та Віталій Мартинюк.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

DSCN0268

DSCN0269

DSCN0283

DSCN0287

DSCN0291

DSCN0294

DSCN0301

DSCN0304