Народний депутат Андрій Денисенко закликав колег підтримати державні ЗМІ та сьогодні, 18 вересня, на вечірньому засіданні Верховної Ради проголосувати за альтернативний законопроект 8441-1, розроблений із залученням фахівців Національної Асоціації Українських Медіа (НАУМ).

«Саме цей альтернативний законопроект підтриманий більшістю редакцій нереформованих газет», – зауважила голова правління в НАУМ Тетяна Котюжинська, яка вийшла на брифінг, що відбувся у стінах ВР, разом із Денисенком.  

За словами Котюжинської, законопроект 8441-1 дозволить спростити процедуру перереєстрації редакції і газети, заборонити перепрофілювання та відчудження приміщень діючих редакції, отримати реформованим друкованим ЗМІ одноразову адресну фіндопомогу для технічного переоснащення, яка була передбачена діючим законом, але Уряд закон так і не виконав. Окрім того, нарешті газети зможуть змінити мову видання на українську (наразі діє заборона зміни мова видання на 15 років, навіть якщо мова видання – російська).

Базовий закон 8441 не містить подібних норм і, відповідно до Регламенту ВР, не зможе їх включити.

«Саме цей альтернативний законопроект допоможе реформованим друкованим ЗМІ  позбутися на місцевому рівні того руйнівного феодального впливу, того тягаря адміністративного пресу, під яким вони перебували всі ці роки», – зазначив народний депутат Андрій Денисенко.