Цьогоріч ми відзначили нове свято – День Української Державності. Його зініціював Президент України Володимир Зеленський, закцентувавши на тому, що  українській державності не 30, а понад тисяча років. «Точкою відліку» української державності є заснування Києва – столиці Київської Русі й сучасної України. Тому нове свято відзначається 28 липня – у день хрещення Київської Русі. На превеликий жаль, перше офіційне святкування відбувається у розпал війни, яку розпочала проти України росія, в час, коли  національні інтереси України потребують найбільшого захисту, а свято має присмак болю і скорботи… Бо ворог із самого ранку засипав Україну ракетами, намагався посіяти страх і паніку.

Пріоритетом діяльності Національної бібліотеки України для дітей завжди було національно-патріотичне виховання підростаючого покоління. Ми маємо значні надбання – гарні книги, періодичні видання, електронні ресурси тощо про історію та культуру України. Хоча сучасні реалії життя  внесли значні обмеження в емоційне наповнення заходів та роботу з читачами в офлайн-просторі, але ми зайняли активну життєву позицію в онлайні.

З перших днів збройної агресії наші бібліотекарі і діти-читачі активно підтримують і допомагають українським захисникам – донатять на армію, плетуть сітки, волонтерять, і навіть надихають …

Ми запроваджуємо нові ініціативи, оголосили Книжкову мобілізацію, передаємо у шпиталі та на фронт дитячі малюнки, сувеніри-обереги, вірші та пісні. Наші діти зініціювали запис колективного поетичного відеоролика «Ми дякуємо, любимо, чекаємо» – в знак подяки військовослужбовцям за мужність і героїзм, надійний захист рідної землі. Цей відеоролик презентували у День української державності та поширили у соціальних мережах.

Юні читачі  в перервах між повітряними тривогами виготовили власноруч (під наглядом дорослих) маскувальну сітку. Наші діти щиро вірять, що їхній посильний внесок теж невпинно наближає омріяний День перемоги.

Отож, День української державності в бібліотеці перетворився в національно-патріотичну акцію-презентацію. А ще – діти захотіли поділитися з українськими захисниками своїми думками, у слові та малюнках викласти свою вдячність, захоплення, біль і тривогу, мрії про мир і ПЕРЕМОГУ.

Національно-патріотичний онлайн-проєкт  «Що я скажу солдату Перемоги», який стартував саме 28 липня, передбачає написання дітьми з усіх куточків України та з-за кордону невеличких авторських віршів, есе, листів, роздумів, звернених до захисників. У результаті його реалізації передбачається видання друкованої збірки дитячих робіт. Цей проєкт покликаний об’єднати  дітей і дорослих – патріотів, які душею і серцем люблять Україну і все українське.

Велике державне свято разом з нами розділили в бібліотеці представники Міністерства оборони України, Генерального штабу ЗСУ, Державного агентства України з питань мистецтв  та мистецької освіти, Командування Сухопутних військ ЗСУ, Командування Національної гвардії України, бібліотеки Будинку офіцерів, громадські діячі, волонтери, видавці, ЗМІ. В онлайн-режимі до нас приєдналися дитячі бібліотеки усієї України.

Під час урочистостей бібліотека передала патріотичні сувеніри українським захисникам від читачів мережі бібліотек для дітей; презентувала національно-патріотичний онлайн-проєкт «Що я скажу солдату Перемоги» та мотиваційний відеоролик «Ми дякуємо, любимо, чекаємо» від дітей України; вручила представникам  ЗСУ оригінальну маскувальну сітку, сплетену впродовж двох місяців дітьми для воїнів.

До учасників події звернулася генеральний директор НБУ для дітей, заслужений працівник культури України Алла Гордієнко. Вона, зокрема, зазначила: «Сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення ворога в Україну, ми оголошуємо старт потужного національно-патріотичного дитячого руху «Що я скажу Солдату Перемоги». Подібна культурна ініціатива зараз надзвичайно важлива. Адже беручи участь у даному проєкті, діти зможуть вилити у слові накопичені емоції, свої відчуття і думки щодо подій війни, своє ставлення до героїв-захисників, відчути власну належність до найкращої нації у світі, відповідальність за долю країни».

Представники Міністерства оборони України, Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, Генерального штабу ЗСУ, Національної гвардії України, Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ України у привітальних словах дякували українським дітям-читачам за їхній справді недитячий погляд на сучасну війну, патріотичну позицію, підтримку і боротьбу, мотиваційні відео, малюнки, обереги, за їхній посильний дитячий внесок у велику Перемогу.

Почесні гості свята були зворушені бажанням дітей наблизити Перемогу, підтримати і мотивувати воїнів-захисників. Вони обіцяли сприяти втіленню і популяризації ініціатив Національної бібліотеки України для дітей.

Долучилися до свята наживо і кілька маленьких читайликів, які плели сітку. Вони додатково вручили воїнам ще й індивідуальні подарунки-малюнки.

Перед присутніми  виступив оркестр військової частини 3030 25-ї Бригади охорони громадського порядку ім. князя Аскольда Національної гвардії України. Композиції у його виконанні можна прослухати на Ютуб-каналі бібліотеки https://www.youtube.com/channel/UCHZlMOCX2tHv33UPVRqsWbQ

Після урочистостей Алла Гордієнко провела для почесних гостей екскурсію бібліотекою, під час якої бібліотекарі презентували книжкові експозиції, присвячені Дню української державності.

Усі заходи відбулися із додержанням вимог воєнного стану та протиепідемічних вимог.

Нехай швидше повернуться додому з перемогою українські захисники, на рідній землі запанує мир. Нехай ніколи більше діти України не почують звуків повітряних тривог чи вибухів, а українській державності ніколи нічого не загрожує. Слава Україні! Слава нації!

Людмила Бацай

IMG_0121