Цього року на державному рівні відзначається 150-літній ювілей від народження Богдана Лепкого – видатного поета, прозаїка, перекладача, літературознавця, художника, педагога, громадського та політичного діяча. Спливло вже більше 30 років від часів, коли з нього було знято пропагандистське тавро “буржуазно-націоналістичного письменника”, розпочалася справа видання його творів та досліджень його життя та творчості. Серед літературознавців та істориків зародилося навіть поняття «лепкознавство», утвердилася думка про Богдана Лепкого, як можливо про єдиного, народженого землею Поділля літератора, чий творчий доробок може рівнятися із спадщиною Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника. Однак у численних його біографіях досі та на диво залишається відкритим питання, а де ж власне народився в 1872 році Богдан Лепкий?

Енциклопедія історії України, що підтримується Інститутом історії НАНУ, стверджує: «народився на хуторі Кривеньке біля с. Крегулець (нині с. Крогулець Гусятинського р-ну Терноп. обл.). Схожу версію подає Енциклопедія сучасної Увкраїни, лише тут фігурує вже «хутір Кривенький поблизу села Кригулець». У версії від Енциклопедії Українознавства вже немає згадки про хутір, тут знаходимо лише «Крегулець, Копичинецький повіт, Галичина». Не додає ясності Електронна бібліотека «Культура України» – «в Кречульці, в Бережанщині, в Галичині». Можливо, всезнаюча Вікіпедія допоможе ? І тут немає відповіді: польська стверджує – «we wsi Krzyweńkie», англійська – «Krehulets, Kingdom of Galicia and Lodomeria, Austro-Hungary», українська знову згадує хутір Кривеньке Гусятинського району. Про той самий «хутір Кривенький (нині не існує) поблизу с. Крегулець Гусятинського району» торочить Тернопільський Енциклопедичний Словник, виданий 2005 року колективом авторитетних авторів. Найновіша енциклопедія «Тернопільщина. Історія міст і сіл» подає дві версії: і про село Кривеньке, і про одноіменний хутір поблизу Крегульця, щоправда згадує про Лепкого в дописі про село.

З селом Кривеньке в історічному аспекті все більш-менш зрозуміло. Воно присутнє в усіх карторгафічних та енциклопедичних джерелах кінця ХІХ століття. На той час Кривеньке аж ніяк не можна було назвати хутором. Як стверджує “Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich», станом на 70-і роки в одноіменній гміні, котра відносилася до Гусятинського повіту і складалася з сіл Кривеньке та Опарщизна налічувалося відповідно 762 та 329 мешканців, разом – 1091. У сучасному Кривенькому мешкає мабуть значно менше…

Село Кривеньке віддалене від села Крогулець на південний схід приблизно на 30 кілометрів. Сполучення між ними тривало історичними шляхами через Гусятин, прямої дороги між ними не існувало раніше, немає і тепер. Найближчими до нього містечками були і є Гусятин та Пробіжна – ніяк не Крогулець.

Спробуємо шукати на історичних картах хутір Кривенький поблизу Крогульця, припускаючи, що це був інший населений пункт. Як може переконатися будь-хто охочий, спроби ці виявляться безуспішними. Жодного поселення, або будь-якого мікротопоніму з також назвою в околицях села Крогулець не існувало у минулих століттях, не існує й нині. Ілюструємо цей висновок фрагментом карти Третього війського огляду Імперії Габсбургів, знятої в 1869-1887 роках.

У Державному архіві Тернопільської області збереглися метричні книги про шлюб та про смерть церкви Усікновення Глави Св. Йоана Хрестителя села Кривеньке за 1784-1885 роки. На жаль, книгами реєстрації народжень у Кривенькому архів не володіє. Відсутні також метричні книги народжень по селу Крегулець. Тож наразі неможливо документально та з точністю підтвердити факт реєстрації народження Богдана Лепкого у котромусь з сіл, в яких перебував на той час його батько, отець Сильвестр.

Звідки ж виникає оця плутанина в питанні про народження митця?

Адже ще в біографічному нарисі, що склав і видав у Берліні Зенон Кузеля, перший біограф Богдана Лепкого, ще за його життя, майже 100 років тому, а саме 1924 року, стверджується однозначно і докладно: «народився 4 листопада 1872 року в селі Кривеньке на Тернопіллі в родині греко-католицького священика Сильвестра Лепкого та Домни з Глібовицьких. 9 листопада у Крегульці, в домі діда, маминого батька Михайла Глібовицького, його хрестили і там вписали у метрику».

В історика, архівіста та краєзнавця Миколи Голубця в його нарисі «Життєвий шлях Б. Лепкого», виданому в Кракові в 1943 році, тобто коли ще були живі члени родини літератора, знаходимо підтвердження цій версії: «Народжений у Кривенькім дня 4 листопада 1972 року.»

Нарешті, у самого Богдана Лепкого не важко відшукати детальне описання обставин його народження – у новелі «Моя перша ялинка»: «…Аж до своєї колиски забіг, на Поділля, до Кривенького, до хати емігранта Яроцького, що з Сибіру з якоюсь чухонкою утік. Тая хата й до нині стоїть. Але Яроцького, ані чухонки його давно немає між живими. Бавилася зі мною. Казала, що великим паном буду. Не вгадала. А може чухонською мірою мірила моє панство?.. Мир душі її…
Маленьким перевезли мене до Крегульця, до хати мого діда. Там мене охрестили і записали до книг.»

Тож найдавніші та найавторитетніші джерела дають нам однозначну відповідь – Богдан Лепкий народився у селі Кривеньке на Поділлі, яке тоді входило до складу Гусятинського повіту.

Ця версія цілком узгоджується із змістом публікацій найбільш авторитетної наразі «лепкознавиці», тернопільської історикині Надії Іванівни Білик. За її відомостями, після висвячення в 1871 р. молодий отець Сильвестр Лепкий був переведений на парохію в села Тернопілля – до Кривенького та Крегульця, що на Гусятинщині, а згодом до Поручина та Жукова, що на Бережанщині. У час перебування в Кривенькому родина винаймала житло в будинку Яроцького. Саме тут, у Кривенькому, Домна Лепка з Глібовицьких і народила свого первістка. Крапка.

Не можна сказати, що в Україні загалом не увічнено пам’ять про нашого видатного земляка. У Бережанах та Крогульці діють літературно-меморіальні музеї Богдана Лепкого. У Тернополі – обласне літературно-просвітницьке товариство його імені. Пам’ятники йому встановлено у Тернополі, Бережанах, Крогульці і навіть у далекому Батурині. Ім’ям письменника названа тернопільська чотирнадцята школа. На Тернопіллі запроваджено літературну премію…

Справа вшанування пам’яти Богдана Лепкого досі не торкалася чомусь рідного села. Тут не було навіть скромної меморіальної таблиці, яка нагадувала б про видатного сина землі подільської. Чи можна уявити собі щось схоже, скажімо: у склі Чорнухах, Моринцях, Колодяжному, Нагуєвичах?… Неможливо. А от у Кривенькому досі чомусь так було.

Село Кривеньке впродовж тридцяти незалежницьких літ України входило до складу Чортківського району Тернопільської області. Адміністративним центром його є місто обласного значення – Чортків. Нещодавно лиш село приєдналося до Гусятинської територіальної громади. Днями, 4 листопада, крига забуття нарешті скресла. Меморіальну таблицю, нехай більш ніж скромну, що увічнює пам’ять про письменника, відкрито на стіні колишньої сільради.

Залишається читати ….

Олександр Степаненко,

ГО “Гельсінська ініціатива – ХХІ”