У жовтні 2022 року на AppStore та Google Play став доступний застосунок LitCom. Ця нова сервісна соціальна мережа (застосунок для мобільних телефонів) є повністю українською розробкою. LitCom, як й інші соціальні мережі, пропонує користувачам використовувати вже звичні для життя в соцмережах форми спілкування – від світлин до коротких повідомлень, що розповідають іншим про інтелектуальне дозвілля.

При цьом, LitCom зосереджений на просуванні власне літературного контенту. Варто відзначити, що головний акцент на LitCom – можливість створення та просування літкастів (літературних подкастів), що покликані знайомити з книжками як українських, так і зарубіжних авторів і видавництв.

Кожен користувач нової соцмережі може самостійно створити свій аудіоканал, через який розміщуватиме власні літкасти.

На старті LitCom та Всеукраїнський конкурс КрутеЗНО вже запустили безкоштовну шкільну бібліотеку літературних подкастів.

128 літкастів, записаних голосами українських учнів, учителів, книжкових блогерів і навіть прискіпливих читачів на понад 70 відсотків творів зі шкільного курсу української літератури, що внесені до ЗНО, – це повноцінна шкільна бібліотека в додатку LitCom, що стала доступною кожному. Нагадаємо, що початку 2022 року в Україні було оголошено Всеукраїнський конкурс «КрутеЗНО». І незважаючи на те, що він відбувався саме в розпал повномасштабної війни, його результати стали вражаючими.

Конкурсанти не лише фахово проаналізували тексти з української літератури, познайомили з маловідомими сторінками життя українських письменників, а й поділилися паралелями проблематики класичних творів із нашим сьогоденням в Україні. Відтак кожен літкаст увиразнює українську літературну спадщину і спонукає на ново перечитувати Сковороду, Котляревського, Шевченка, Кобилянську, Лесю Українку, Яновського…

До речі, в рамках конкурсу також було запропоновано записати літкасти й на знакові тексти з сучасної української літератури. Таким чином, бібліотека літературних подкастів поповнилася аналізом творів Софії Андрухович, Оксани Забужко, Марії Матіос, Тараса Прохаська, Євгенії Кузнєцової, Тамари Горіха Зерня та інших сучасних українських письменників.

Бібліотека шкільної літератури від КрутеЗНО є доступною й безкоштовною для всіх, хто користується смартфоном (необхідно лише завантажити додаток з AppStore та Google Play).

Зазначимо, що до 10 листопада 2022 року на LitCom триває онлайнголосування за найкращі літкасти конкурсу КрутеЗНО. Переможців визначать шляхом суми оцінок від журі та онлайнголосування. 10 переможців одержать головні призи – по 10 тисяч гривень за літкаст. Проте й інші учасники мають можливість отримати цінні подарунки від партнерів конкурсу. Зокрема, від видавництв “Комора”, ВСЛ, Київського театру юного глядача, українського бренду одягу “Зelo”, школи сучасної літературної індустрії та комунікацій Litosvita, амбасадорки конкурсу Алли Мазур та інших партнерів конкурсу.