Доброго майстра робітничого фаху сьогодні знайти не так легко. Особливо, коли йдеться про майстра-педагога. Адже справжній фахівець – на вагу золота, він знаний і шанований людьми. І таким є майстер виробничого навчання Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бережанський агротехнічний коледж» Орест Дмитрович Кудловський.

Дефіцит на ринку праці фахівців робітничих професій, важливість володіння навиками в побутовому домашньому господарстві спонукає до здобуття робітничих спеціальностей чи елементарних вмінь. І Орест Кудловський залюбки допомагає молоді освоїти професії слюсаря, зварника й коваля. На достатньому технічно-методичному рівні він, приміром, розробив методичні рекомендації з дисципліни «Зварювальна практика» для проведення практичних занять для студентів денної форми навчання «Молодший спеціаліст» у галузі знань «Техніка та енергетика аграрного виробництва», «Транспорт і транспортна інфраструктура». Можна ознайомитися з теоретичними матеріалами щодо ручного дугового зварювання постійним та змінним струмом, щодо підбору обладнання, вибору режимів зварювання й різання металу тощо. Зацікавлять і фотоматеріали обладнань, виробів, виготовлених під час проведення зварювальної та ковальської практик.
Орест Кудловський також неодноразово проводив відкриті заняття з ручного зварювання металу постійним струмом, навчаючи студентів правильно користуватися зварювальною технікою. У травні 2019 року в одній із груп було проведено іспит із курсової підготовки на робочу спеціальність «Електрогазозварювальник» (викладач А. Гловин, майстер виробничого навчання О.Кудловський). Задля успішного складання іспиту студенти мали продемонструвати не тільки свої теоретичні знання, але й практичні навички у зварюванні при постійному, перемінному струмі та напівавтоматичному зварюванні. За результатами найвправнішими виявилися Володимир Довбняк та Сергій Білий. Хлопці показали високі теоретичні знання, практичні уміння, талант і фантазію. І чимала заслуга в цьому майстра виробничого навчання О. Кудловського.
Народився Орест Кудловський 30 листопада 1957 року в Бережанах. У 1973 р. закінчив школу, яка тоді діяла в стінах ратуші. Далі – Бережанський технікум сільського господарства за спеціальністю технік-механік, після чого його направили на роботу в місцевий радгосп, зокрема об’єднання м’ясної та молочної промисловості.
У грудні 1979 р. вступив на посаду лаборанта Бережанського технікуму механізації і електрифікації сільського господарства. 1984 року закінчив Львівський політехнічний інститут за спеціальністю інженер-механік. Був також секретарем комітету комсомолу технікуму. Із 1991-го – майстер виробничого навчання. Дуже любить свою роботу й пишається, що за сорок років праці в цьому навчальному закладі зумів підготувати тисячі студентів. І більшості робітничі професії в житті ой як знадобилися! За вагомий внесок у реалізацію освітнього процесу, високий професіоналізм, відмінне виконання службових обов’язків неодноразово нагороджувався грамотами, одержував подяки, подарунки й премії.
А ще О.Кудловський любить згадувати роки розвитку технікуму (коледжу), коли зводилися нові навчальні корпуси, майстерні, гуртожитки. Коледж сьогодні здійснює підготовку фахівців за 10 спеціальностями ОКР «Молодший спеціаліст» та 14 робітничими професіями. Із теплотою та щирістю говорить про своїх колег, керівників, котрі, як і він, віддано трудилися та нині працюють і на благо своєї організації, і на прославу рідного краю.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.