8 листопада, в день святого Великомученика Димитрія, у Чорткові відбулося освячення першого поверху “Дому милосердя” для дітей з особливими потребами.

Цю ошатну чотириповерхову будівлю (вул. Монастирська), на місці якої ще в недалекому минулому було розташоване, зруйноване негодою і людською недбалістю, приміщення тренажерного залу військової частини, звело єпархіальне управління Бучацької єпархії УГКЦ.
Ідея будівництва «Дому милосердя» була реалізована завдяки допомозі правлячого Архиєрея Бучацької єпархії Владики Димитрія (Григорака). Слід зазначити, що депутати районної ради минулого скликання, враховуючи клопотання батьків, дітей з особливими потребами та Преосвященного Владики Димитрія погодилися безкоштовно передати комунальне приміщення Бучацькій єпархії. Два роки тривали будівельно-ремонтні роботи, які увінчалися успіхом в день великомученика Димитрія. Треба підкреслити, що Владика Димитрій заслуговує великої поваги і шани з боку наших краян, тому що слово цього доброго і мудрого духовного наставника – надійне, йому можна довіряти, обіцянкам – вірити, і у всьому покладатися.
Дуже влучно сказав на відкритті «Дому милосердя» генеральний вікарій Бучацької єпархії отець Володимир Заболотний: «Це найкращий подарунок для правлячого Архиєрея Бучацької єпархії в день його іменин, бо саме він ініціював, на прохання батьків, щоб місцева влада віддала занедбане приміщення для потреб Церкви».
Спільну радість у день відкриття й освячення цього закладу прийшли розділити священнослужителі, перші особи району і міста, депутати обласної, районної, міської рад, жертводавці та жителі міста. Участь у відкритті взяв і народний депутат Олег Барна. Радісного щему, гарних слів та подарунків від гостей цього милосердного дійства було вдосталь.
…Відкриття «Дому милосердя» розпочалося урочистою Архиєрейською Літургією у катедральному храмі Верховних Апостолів Петра і Павла, яку очолив єпископ Димитрій (Григорак). Йому співслужили священики єпархії. Відтак Преосвященніший Владика звершив чин освячення «Дому милосердя», де вже від цього дня будуть проживати хворі діти. Здається, що десятки чортківських дітей з фізичними вадами відчули саме «дмитрієвого дня», що поруч них є і завжди будуть ті, хто їм допоможе, огорне турботою і любов’ю, сімейним затишком та теплом. Добігає до кінця рік милосердя, але хочеться вірити, що не зміліють джерела доброти і любові людських сердець, що сьогодні різними чеснотами пригорнулись до дітей, скривджених лютою недолею.
Директор «Дому милосердя» Тетяна Дубина провела своєрідну екскурсію для гостей свята і розповів про його роботу. Основна мета діяльності такого центру милосердя – опіка, захист дітей, які через фізичні вади опинилися в складних життєвих обставинах.
Здається, чортківці стали свідками народження не просто чергового закладу, а нової родини, яка кожного дня молитиметься за злагіднення людських душ, їх змилосерднення і доброчинність.

img_3716

img_3723

img_3726

img_3728

img_3732

img_3737

img_3740

img_3741

img_3743

img_3744

img_3754

img_3758

img_3760

img_3765

img_3771

img_3774

img_3777

img_3778

img_3781

img_3782

img_3785

img_3789

img_3795

img_3796

img_3799

img_3805

img_3812

img_3814

img_3817

img_3827