Члени громадської організації «Лемки Борщівщини» на чолі із її головою, громадським діячем Василем Тимошем, взяли участь у фестивалі «Дзвони Лемківщини».

Урочище Бичова, що неподалік Монастириської, на початку серпня перетворюється на справжню лемківську Мекку. Тут можна зустріти всіх, кого не бачив багато-багато років, а також познайомитись із відомими артистами, політиками.
На фестони до Монастириської з`їхались представники цієї невмирущої етнографічної групи українців аби разом згадати свою трагічну історію, вшанувати своїх предків, ну і звичайно ж, поспівати. Лемки не можуть жити без пісні, жарту, танцю. Не дивлячись на поневіряння, які довелось пережити цим людям, вони не лише вистояли, але й зберегли свою культуру і розвивають її до сьогодні. Пані Марія з Бережан, що була присутньою на фестивалі, розповідала: « Коли нам було весело – ми співали, коли нам було сумно – співали теж. І навіть коли їхали у товарняках на так звану «велику Україну», аби не вмерти з туги, співали пісні. Вони нас і рятували!». Важко з цим не погодитись.
Свято лемківської культури продовжувалось два дні. На сцені фестивалю була представлена уся автентична культура цього етносу. Пісенну творчість подарували глядачам чимало відомих виконавців, як професійних, так і аматорських. Кожен виступ був по-справжньому унікальним. Відчувалася і потужна робота організаторів у виборі репертуару, підбору гостей свята, організація і презентація різноманітних тематичних виставок. Лемківська культура була представлена на святі дуже потужно. Кожен відчув дух невмирущої спадщини предків, доторкнувся до трагічної історії своїх дідів-прадідів.
На фестинах Борщівщина представляла не лише свою культуру, але й кулінарні шедеври, які можна було скуштувати і оцінити. Вправні господині із села Цигани приготували для гостей смачний борщ, вареники, фаршировану рибу і ще чимало різних смаколиків. Припрошувала гостей скуштувати страви начальник управління культури Борщівської РДА Ольга Журавінська. Пані Ольга підготувала цілу концертну програму із сільськими господинями.
Поруч свою колекцію ляльо-мотанок представила відома майстриня зі Скали-Подільської Ірина Харатін.
Члени борщівської ГО «Лемки Борщівщини» теж можуть розповісти багато історій, які довелось пережити їхнім батькам і дідам під час горезвісної операції «Вісла». Трагічні події, що переповідали в родинах, назавжди закарбувалися у пам`яті. Але усі згадують, що навіть у важких умовах, в чужих хатах, де тулилося по декілька сімей, лемки-вигнанці знаходили час для пісні.
Василь Тимош, засновник і голова організації, уже багато років працює над збереженням історичної спадщини цієї гілки українського народу. Цьогоріч з його ініціативи була відновлена діяльність районної організації, оновлено її склад, куди увійшло чимало нових, зацікавлених людей. Ним уже організовано декілька поїздок до визначних історичних місць, планується відвідати музей лемківської культури у селі Зиндранова у Польщі та заснувати у Борщеві свій музей.

Ірина Мадзій.
Фото авторки матеріалу.

Борщівський район представляють господині із села Циганів.

Борщівський район представляють господині із села Циганів.

 

                                              члени ГО «Лемки Борщівщини» на фестивалі «Дзвони Лемківщини» у     Монастириській.

Члени ГО «Лемки Борщівщини» на фестивалі «Дзвони Лемківщини» у Монастириській.