Львівське небо видалося третього червня 2022 року напрочуд ясним. Хто знає, але автор цих рядків переконаний: певний знак подарував місту Лева визначний носій українського слова, поет і знаний науковець Ігор Павлюк, доктор наук із соціальних комунікацій, професор Львівського національного університету ім. Івана Франка, старший науковий співробітник Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України. Це ім’я, без сумніву, знакове для сучасного українського письма, власне, з урахуванням таких збірок, як «Острови юності», «Нетутешній вітер», «Голос денного  Місяця», «Алергія на Вічність», «Стихія», «Чоловіче ворожіння», «Камертон», «Бунт свяченої води», «Магма», «Бунт», Лірика», «Забронений цвіт», «»Літаючий кащан», «Спас», «Сопілка» та ін. До слова, окремими виданнями вийшли книжки  його лірики у перекладі за межами України: США (2011), «Польща» (2012), «Англія (2013), Франція (2015).

Тієї днини відбувся в Національному театрі ім. М. Заньковецької його благодійний вечір, що мав промовисту назву «Про любов і свободу» (режисер-постановник Інна Павлюк). Організаторами передбачено вагомий акцент: зібрані кошти будуть передані Українській Армії.
Камерну сцену прикрасило відео про Волинь, поетову Батьківщину. Відтак ведуча  Інна Павлюк виокремила визначальне в творчості письменника та мету зустрічі.   Окрасою дійства, яке стало вагомою подією в культурному житті міста, стало декламування численних поезій в авторському виконанні. Прозвучали зразки громадянської та інтимної лірики.
Цікаве прочитання творів Ігоря Павлюка»  продемонстрували Ольга Бакус («Скіф») та Народна артистка України Ірина Швайківська («Я мав твій хліб»). А пісні на слова господаря вечора пристрасно проспівала Марта Лозинська. Зрозуміло,  оплески заслужило виконання музичних творів (Манс “Арія” (орган), Й.-С.Баха (орган) − О. Мацелюх.
Порадував слухачів Іван Гентош, який ознайомив шанувальників Павлюкової творчості з циклом власних оригінальних пародій; спонукою для їхнього створення послужили саме поетичні розмисли Ігоря Павлюка. Знаменитим був виступ Народного артиста України Святослава Максимчука, який ще 2004 року випустив компакт-диск «Лірика. Поезія Ігоря Павлюка». В конктекст, сказати б, поезійного характеру добре вплелося вручення відзнак: диплом лауреата Літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша отримали з рук голови журі Ігоря Павлюка  відомий франкознавець і письменник Роман Горак та відомий журналіст Зиновій Суходуб.
Звісно, запам’ятається учасникам поетичного свята змістовне спілкування поета безпосередньо з присутніми. Що ж, благодійний  вечір «Про любов і свободу» вдався. Він засвідчив потребу в щоденній повсякчасної акцентації зусиль тієї боротьби, яку веде український народ за свою незалежність в умовах жорстокої війни з боку путінської Росії проти України.
Микола Зимомря,
член Національної спілки письменників України