Тернопільщина є регіоном із потужним аграрним потенціалом і значними перспективами економічного зростання та інвестиційних надходжень. Це засвідчив Міжнародний інвестиційний форум “Тернопільщина Invest – 2016”, який проходив 19 – 20 травня на Тернопільщині – на базі Торговельно-розважального центру «Подоляни» (м. Тернопіль) та Збаразького замку (м. Збараж). Організатори заходу – Тернопільська обласна державна адміністрація, обласна та міська ради.

Форум відбувся за участю керівництва держави, керівництва Уряду та центральних органів виконавчої влади України, обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування України, іноземних дипломатичних установ та міжнародних організацій, акредитованих в Україні, регіонів країн – партнерів і потенційних партнерів міжрегіонального співробітництва області та представників бізнесу.
У форумі взяли участь представники двадцяти країн світу (загалом близько 700 учасників, із них більше ста закордонних бізнесменів). Як зазначив голова обласної державної адміністрації Степан Барна, уперше Тернопільську область відвідала «така кількість представників бізнесу, зокрема з-за кордону. Тут є люди, які вперше відкрили область, і це вже позитив… Ми відкриті й готові до співпраці. Зокрема можемо запропонувати більше 50 ділянок для ведення бізнесу». Тернопільщина – єдина область, де розроблено й прийнято першу регіональну Стратегію розвитку малого й середнього підприємництва на 2016 –2020 роки. Про це повідомив під час Міжнародного інвестиційного форуму Президент Фонду «Східна Європа» Віктор Лях. Розвиток малого й середнього підприємництва здатний вивести економіку краю на новий рівень.
Український аграрний сектор, як наголошувалось під час форуму, має потужний потенціал виробництва, що значно перевищує потреби внутрішнього ринку, тож також перебуває в центрі особливої уваги інвесторів.
Під час пленарного засідання форуму, яке проходило під гаслом «Тернопільщина – надійний партнер!» було представлено вагомий потенціал Тернопільської області. Відбулися презентації актуальних інвестиційних проектів. Учасники презентували 30 інвестиційних проектів у різних галузях. Окрім того, у рамках форуму була підписана угода про співробітництво Тернопільської області з Тауразьким повітом Литовської Республіки, а також угода про міжрегіональне співробітництво Тернопілля з Черкащиною.
19 травня делегація бережанців на чолі з головою райдержадміністрації Володимиром Петровським взяла участь у Міжнародному інвестиційному форумі “Тернопільщина Invest – 2016”.
20 травня офіційні іноземні делегації, гості форуму працювали за окремими програмами й мали можливість ознайомитися з туристично-рекреаційним потенціалом, архітектурними пам’ятками Тернопілля, успішними промисловими та агропромисловими підприємствами області з метою перспектив налагодження двостороннього інвестиційного й торгівельного співробітництва.
Цього дня у Бережанах побувала делегація підприємців із Польщі, учасників Міжнародного інвестиційного форуму “Тернопільщина Invest – 2016”. Разом із поляками до нас завітав Президент Американської торгової палати в Україні Андрій Гундер, родові корені якого із Саранчук.
Гостей привітали заступник голови Тернопільської ОДА Олег Валов, голова Бережанської райдержадміністрації Володимир Петровський, голова районної ради Василь Білик, міський голова Володимир Музичка, їх заступники, директор БАТІ Василь Павліський, президент Американської торговельної палати Андрій Гундер. Під час зустрічі в актовому залі агротехнічного інституту презентували інвестиційний потенціал району (начальник відділу економічного розвитку РДА Володимир Урдейчук), акцентуючи на привабливості території та інфраструктурних об’єктів, серед яких склозавод, заводи «Керамік», «Мікрон» та ін.
Польські підприємці, які працюють у галузях альтернативних видів енергії (сонячні батареї, вітряки), спорудження дитячих майданчиків, водопровідної й очисної систем, виготовлення й реалізації медичного обладнання, медикаментів тощо, ознайомили присутніх зі своєю діяльністю, висловили зацікавленість до наявних незадіяних у виробництві об’єктів нерухомості та земельних ділянок на території району. Закордонні інвестори готові до співпраці, однак очікують комфортніших умов співпраці, реалізації майбутніх інвестиційних проектів.
Під час перебування в Бережанах гості з Польщі мали можливість познайомитися з нашим містом під час екскурсії (із роллю перекладача впоралася голова Польського культурно-освітнього товариства ім. Бл. Марцеліни Даровської Галина Шатрук). До речі, деякі з них уже добре знають і люблять Бережани, мають тут друзів, адже неодноразово приїжджали на Бережанщину.
Голова райдержадміністрації В. Петровський подякував гостям, висловив сподівання на результативність зустрічі, зазначивши: «Економічний і туристичний потенціали району великі. Ми відкриті й готові до співпраці шляхом налагодження двостороннього інвестиційного співробітництва».

Тетяна Бідзіля.

DSCN9434

DSCN9435

DSCN9439

DSCN9447

DSCN9448

DSCN9449

DSCN9456

DSCN9457

DSCN9467

DSCN9468