14 січня 2017 року в колишньому залі поважних людей міста, в приміщенні Запорізького обласного краєзнавчого музею відбулася видатна подія. Згідно рішення Ради отаманів Міжнародного Союзу козаків “Запорозька січ” та Великої Ради отаманів Запорозького козацтва на довічне зберігання до експозиції музею.

Рішення було прийняте одноголосно, а щоб підкреслити важливість та значення події для всеукраїнського патріотичного братства керівництву обласної установи було передано відповідний Універсал. Це справжній бойовий прапор належить до однієї з самих потужних організацій в Україні, а може й світі налічує не одну тисячу козаків, має цікаву, велику та героїчну історію. Саме козаки нашої організації одними з перших були на Майдані в Києві, ризикуючи життям приймали активну участь а Революції Гідності, а декілька особистих складів 37-го батальону прийняли козацьку присягк, вперше в історіїї Зброїних сил України. Першими з них були командувач частини – Лобас Олександр та начальник штабу Лапін Ілля. Також багато козаків 55-артбригади на чолі з заступником командира Ігорем Немінським теж створили один з курінів нашої організації. Багато учасників бойових дій на сході України теж очолили підрозділи МСК “ЗС” в районах областей нашої держави. Враховуючи наявність великої кількості справжніх, але скромних сміливців – героїв, які своїми справами пишуть вже новітню історію Запорозького козацтва, а це і операція “Козацький волонтер”, “Дозор”, “Перехоплення”, не тільки бойові, а ще й культурні, історичні, наукові, виховні, та навчальні заходи ( створення вперше в козацьких організацій країни Першої громадської козацької істоичної бібліотеки ім. князя Д.І. (Байди) Вишнивецького та Міжнародну генеральну асамблею нащадків відомих козацьких родин, фотолітопис, науково-практичні конференції, проведення Міжнародних козацьких Конгресів тощо). Як Голові оркомітетів багатьох заходів та Великої Ради отаманів Запорозького козацтва хочу подякувати отаманам Лапіну Іллі, Лютому Володимиру, Гонтарю Віктору, Некіпілому Миколаю, Губі Олександру, Білану Павлу, Кумуржи Юрію, Лобасу Олександру, Немінському Ігорю, Кошаріну Олександру, Григоряку Миколі, Гаріну Сергію, Кириченко Сергію, сташині Міжнародного союзу козаків “Запорозька січ” (Мельник Володимир Миколайович, Матченко Валерій Іванович, Удод Григорій Миколайович), старшині, начальнику управління внутрішньої політики Запорізької облдержадміністраціїї Зубченку Олександру Сергійовичу, директору музею, заступнику керівника пресс лужби Мордовському Михайлі Михалоіичу, берегіням та-кореспондентам козацьких ЗМІ Демченко Катерині та Дегтярьовій Олександрі за багаторічну бойову та організаційну роботу, завдяки чому ми сьогодні маємо свою новітню військово-політичну історію. Вважаю наши нащадки не забудуть сказати добре слово багато років поспіль за те що не дали окупантам та бандюгам захопити нашую землю овіяну перемогами минулих століть. На заході виступили заступник начальника управління внутрішньої політики ЗОДА Горідько Марія В”ячеславовна, Ілля Лапін, Павло Білан, Микола Говоруха, Віктор Гонтарь та Олександр Літвін.
Впевнений, що наша подія не залишится не поміченою як владою так і шановним козацьким лицарським братством. Нехай такий перший приклад створення новітньої історії запорозького козацтва, створеня експозиції подій бойової, майже,трирічної боротьби за незалежність в ХХІ ст. в нашій області надихне моїх колег вчених, істориків написати про свою діяльність в інших областях, покаже приклад керівникам облдержадміністрацій України (дякувати Брилю Костянтину Івановичу) велику користь плідної співпраці з активним прошарком українського суспільства з метою вирішення оборонних та інших питань створення потужної та міцної екеномічно розвиненої держави.

З повагою, Голова Великої Ради отаманів Запорозького козацтва Сухінін Д.В.

image

image(1)

image(2)

image(3)