Косівський Клуб інтелігенції ім. І.Пелипейка, що діє при Центральній міській бібліотеці,  традиційно один раз в місяць проводить засідання,  на яких обговорюються різні теми, що  стосуються історичного минулого і проблем сьогодення, згадуються видатні краяни, які вже відійшли у вічність та вшановуються земляки, які сьогодні прославляють Гуцульщину і словом, і ділом. Живе  спілкування з цікавими і талановитими людьми на зустрічах та презентаціях  книг збагачує новими знаннями та ідеями і  допомагає нам більше дізнаватись про тих, хто працює і працював заради національного, культурного та економічного піднесення цього чудового куточка України — Гуцульщини, яка здавна вабила письменників, художників, композиторів, етнографів і фольклористів.

31 липня 2024 року Косівщина радо зустрічала відомого українського поета, лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка, нашого земляка — Василя Герасим’юка.

Надзвичайно теплим і цікавим видався цей день. В затишній світлиці бібліотеки на зустріч із поетом зібралися  поціновувачі поезії та творчості В.Д.Герасим’юка — письменники і журналісти, члени Клубу  інтелігенції та РО «Просвіта», педагоги, працівники  Косівської ЦМБ та бібліотекарі району.

Модератор заходу Василь Шкурган — поет, прозаїк, голова Косівського осередку Національної спілки письменників України, коротко зупинився на віхах життєвого шляху  поета.  Бібліографиня Уляна Книш розповіла про творчий доробок поета, статті про його літературну творчість, інтерв’ю, розмови та друковані видання.

Василь Шкурган розповів, що В.Д.Герасим’юк — український поет  покоління вісімдесятників, член Національної спілки письменників України, Асоціації українських письменників, лауреат Національної премії України ім.Т.Шевченка та інших престижних літературних премій.

Народився 18 серпня 1956 року в гуцульській родині у Караганді, куди була вивезена у 40-і роки  «на вічне поселення» за участь батькового брата та

діда по матері в УПА. Наприкінці 50-х рр. батьки змогли повернутися в рідне с. Прокураву (Косівський район, Івано-Франківська область), де споконвіку жили й живуть  музики, вишивальниці, різьбярі, ткачі… Немає сумніву, що художнє світобачення Василя Герасим’юка зродилося серед див народного мистецтва Карпат.  Тут провів дитинство, закінчив неповну середню школу, а середню —  у м. Коломиї.

В.Герасим’юк навчався на факультеті української філології Київського університету ім. Т. Шевченка (1973-1978рр.). Під час навчання легко і швидко вписався у студентську сім’ю, брав активну участь у громадському і культурному житті вузу, став членом літературної студії. Після закінчення університету Василь Дмитрович займається редакційною роботою у видавництві «Молодь», «Дніпро» (1978–1992). З 1992 року працює редактором і ведучим літературних програм редакції літератури Національної радіокомпанії України. Від 1993 — голова журі Міжнародного конкурсу молодих літераторів «Гранослов». З кінця 2010 року веде цикл авторських передач «Діалог» на телеканалі «Культура».

Продовжувала захід Уляна Книш, яка ознайомила присутніх з книжковою виставкою літературних творів Василя Герасим’юка, серед яких поетичні збірки  «Смереки» (1982), «Потоки» (1986), «Космацький узір» (1989), «Діти трепети» (1991), «Осінні пси Карпат» (1998), «Серпень за старим стилем» (2000), «Поет у повітрі» (2002), «Була така земля» (2003), «Папороть» (2006), «Смертні в музиці» (2007), «Кров і легіт» (2012), «ANNO АФИНИ» (2016) і розповіла про них, представила статті про літературну творчість В. Герасим’юка, інтерв’ю з поетом, які читачі  можуть  знайти на сторінках різних друкованих видань. За книжку вибраних творів «Поет у повітрі» Герасим’юк відзначений Національною премією України імені Тараса Шевченка, його поезія перекладена 20  мовами світу.

Перші поетичні спроби В.Герасим’юка припадають на шкільні роки, його вірші з’являються на сторінках районної газети, а потрапивши на сторінки літературних журналів, швидко привернули увагу читачів.  Від перших віршів до  першої  поетичної збірки «Смереки» він ішов 10 років і прийшов уже сформованим поетом. Оспівуючи  красу Карпат та духовне життя гуцулів,  чинив власне першовідкриття Карпат як світу особливого співжиття людини й природи  і цим самим  засвідчив  про свій нерозривний зв’язок зі своїм рідним краєм — Гуцульщиною, де виріс, із традиціями трембитарів та різьбярів. Мальовничі Карпати, життя й духовна краса українських горян, їхні звичаї, вірування — все це наповнює його творчість.

Герасим’юк багато років живе у Києві, багато пише про гори, гуцульські ритми проникають навіть в  його «урбаністичні» твори.

Василь Герасим’юк розповів про світ своїх художніх образів, які виникли з голосів брустурських цимбалів і прокуравських сопілок, із див гуцульських килимів, із загадкового й щемливого нашого карпатського народного мистецтва. Прочитана  поезія, цікаві відповіді на запитання до глибини душі  пройняли всіх присутніх у залі.

Зустріч пройшла в дружній та теплій атмосфері. Багато щирих слів про поетичний талант Василя Герасим’юка  висловили поет Микола Близнюк, журналіст Василь Глібчук, голова РО «Просвіта» Богдан Глібчук, о. Іван Рибарук з Криворівні,  педагог, письменник Василь Гостюк.

Наприкінці автор  подякував учасникам зустрічі за увагу, за щирі слова, які лунали на його адресу і подарував для читачів бібліотеки своє  видання «Смертні в музиці». А присутні мали можливість придбати цю поетичну  збірку з автографом автора та зробити спільну фотографію на спогад про імпрезу.

Захід був цікавим і захопливим. Присутні отримали море позитиву, гарного настрою та потужного заряду енергії. Такі моменти вражають і закарбовуються в пам’яті надовго.

          Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлини авторки