30 листопада 2022 року в бібліотечній світлиці Косівської  центральної  міської бібліотеки  в дружньому колі зібралися ті, кому небайдуже слово — представники творчої інтелігенції Косівщини — письменники і журналісти, педагоги, викладачі Косівського інституту прикладного і декоративного мистецтва, члени Клубу  інтелігенції, працівники  Косівської ЦМБ, учні-старшо-класники, друзі на творчу зустріч з Аделею Григорук, якій було присвячено засідання Клубу інтелігенції ім. І.А.Пелипейка.

Працівники районної бібліотеки організували тематичну викладку літератури з творчим доробком Аделі Григорук.

«Сьогоднішня  зустріч з людиною, чиє ім’я відоме не тільки на Прикарпатті і в Україні, але й далеко за її межами, людиною широкого, енциклопедичного діапазону знань, щирою українкою, якій притаманна вроджена делікатність, глибока інтелігентність, кипуча енергія, ентузіазм, організаційні здібності, оптимізм, високі працелюбність і життєлюбство. Це — Аделя Григорівна Григорук» — такими задушевними словами розпочався цей захід.

Модератор заходу Галина Кікоть — секретар Клубу інтелігенції, бібліотекар Косівської РМБ, представила присутнім гостю і розказала про багатогранність особистості Аделі Григорук, її насичене творче і громадське життя,

 її непересічний талант, творчий доробок невтомної дослідниці Гуцульщини.  Це книги окремими виданнями — їх 16, (із них 7 дитячих), публікації в газетах, у колективних монографіях, збірниках, альманахах, статті в журналах, передмови та післямови до книжок інших авторів. Кількість публікацій понад 500. Крім того, письменниця — авторка навчально-методичних посібників: «Літературне краєзнавство в курсі української літератури» (1997); «Ділові ігри в навчальній діяльності» (2002); «Українське ділове мовлення за професійним спрямуванням» (для студентів напряму 0202 – «Мистецтво») (2007). Вона авторка й упорядниця навчально-методичних посібників «Моя Гуцульщина» (2010), «Люблю тебе, Гуцульщино» (2012), «Ростимо юних патріотами України» (2015) та авторка програм: «Психологія: програма для художніх навчальних закладів II рівня акредитації зі спеціальності 6.020200» Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво» (1998); «Гуцульщинознавство. 2-4 класи початкової школи» (2012). Аделя Григорук — редакторка численних фольклорних, художніх, навчально-методичних,  туристично-краєзнавчих видань та передмов до них,  статей в енциклопедичних виданнях.

Вона створила цілу низку  прозових та поетичних книг для дітей. Серед її мистецьких надбань, крім казок, — колискові, загадки, потішки, забавлянки, жмурили, чистомовки, лічилки різної тематики. Дуже дорогою для неї є премія імені Марійки Підгірянки (2017), яку отримала  за художні твори для дітей в  селі Білих Ославах, на малій батьківщині поетеси.

 За свою багатогранну працю удостоєна багатьох відзнак і нагород.

 Героїня засідання — А.Г. Григорук, продовжуючи захід, розповіла про свої літературні початки, джерела для своїх книг, ілюстрування книжок, поділилася сокровенним: що вона відчуває, коли в руці тримає свою нову книгу. Але з сумом розповідала, як одні за одним зникають або призупиняють вихід видання: «Гуцули і Гуцульщина», «Літературна Україна», «Думка», «Алкос», «Перевал», «Освітянський вісник», «Гарний настрій», «Слово Просвіти», «Час і події»  що так потрібні читачеві.

Письменниця ознайомила присутніх зі своїм унікальним доробком — книгами, які вийшли протягом 2021-2022 років,  але через нинішні обставини прийшли до читача аж тепер, у 2022-му, а це, найперше, «Етнологія Гуцульщини: фольклор і обрядовість» (Львів, видавництво «Растр-7», 2020.- 252с., іл.), яка  присвячена українцям  Східних Карпат  —  гуцулам. Усі частини  написано на ґрунтовному дослідженні традицій Косівського, Верховинського, Коломийського, Надвірнянського, Вижницького, Путильського районів Гуцульщини та Марамороського повіту Румунії, де мешкають  гуцули.

Це поки що найповніша наукова робота з питань фольклору та обрядовості гуцулів, яка відтворює сучасний стан їх духовного життя.

 «І слово це у мене від Всевишнього: літературний портрет Ярослава Ткачівського» (Харків: Майдан, 2020. – 260 с., іл.), — дослідження творчості Ярослава Ткачівського — українського поета і прозаїка, пісняра і гумориста, сатирика і журналіста, який є автором понад 50 поетичних і прозових книжок і понад 150 пісень.

«Рука різця не випускала: Творчий портрет Василя Кабина». (Косів: Писаний Камінь, 2022. — 348с., іл.), в якій глибоко і всебічно висвітлено життєвий  та творчий  шлях Василя Кабина (1908-1992), відомого мистця різьблення на дереві, педагога, учня Василя Девдюка, одного із засновників косівської школи дереворізьблення.

Письменниця Аделя Григорук — мати сина, що з 2015-го воював на Сході з російськими окупантами, тому не могла  оминути теми війни, яка стала головною в її творчості в цей час. Вона прийняла в своє серце сльози  і біль матерів, дружин, дітей, які втратили на цій війні найдорожче — синів, чоловіків, батьків, і вилила їх у своїх віршах. Вірші-присвяти воїнам, які  віддали своє життя за волю України, за мирне небо над нами зібрала в одну збірку  під назвою «Коли стріляють у Щастя». У залі не було жодного, хто б не пройнявся прочитаними Аделею Григорук віршами та чудовими декламаціями поетичних творів із цієї книжки ліцеїстами, які, торкаючись людських струн, зворушували до сліз,  щемили серце.

Аделя Григорук — філігранна майстриня слова, яку завжди можна побачити на різних заходах, що проводяться в Косівському районному Будинку культури, художньому інституті, на персональних і групових виставках мистців, відкриттях пам’ятників і пропам’ятних плит. Мовлене нею слово збагачує, прикрашає той чи той захід. Письменниця — частий і бажаний гість на презентаціях книг літераторів, краєзнавців, мистецтвознавців, у школах, бібліотеках, дитячих садках Косівщини, Вижниччини, Путильщини, Верховинщини, Коломийщини, Рахівщини, Тлумаччини, де діти читають її вірші та співають пісні. З нею приємно вести розмови на різні літературні, культурні й наукові теми, і навіть на сімейні. Багато чого можна навчитись від цієї багатогранної та начитаної  людини, яка ніколи не хвалиться, завжди знаходить відповіді на актуальні питання.

На зустрічі авторка цієї статті зазначила, що  вже шість років зацікавилася творчістю А.Григорук і вирішила зібрати матеріали її творчого доробку. Я сподіваюся, що  в недалекому майбутньому побачить світ  книга «Аделя Григорук: біобібліографічний  покажчик» з цікавим «статистичним» звітом  творчості письменниці. Відрадно, що публікується Аделя Григорук не тільки в районних, обласних, столичних виданнях, але і в зарубіжних газетах і журналах. Більше ста публікацій є про Аделю Григорук та її творчість. Облік ведеться за роками, за виданнями, за темами, за авторами.

Ось лише приклад за 2016-2022 роки: 162 публікації,  із них у районних – 52, обласних – 6, столичних – 10, журналах – 31, інших – 20; в зарубіжних за 2020-2022 – 43,  а саме: в журналах «Дзвоник» (Бухарест, Румунія) – 20, «Розумники» (Торонто, Канада) –3, «Наш голос» (Бухарест, Румунія)  – 3; в газетах – «Вільне слово» (Бухарест, Румунія) – 2, «Наш український дім» (Ніжин, для діаспори) –  4, «Нове життя» (Пряшів, Словаччина) – 2, «Свобода» (Нью-Йорк, США) – 3, «Український Дім» (Ніжин, для діаспори) – 2, «Час і події» (Чикаго, США) – 4.

«В українській фонотеці творів для дітей є й аудіоказки Аделі Григорук, що з незмінною увагою та зацікавленням сприймаються нашою малечею» – так пишуть часопис «Наш український дім» та всеамериканська українська незалежна газета «Час і Події» (Чикаго, США). А онлайн–бібліотека TOU-Tales. Org. повідомляє про колекцію аудіоказок Аделі Григорук від журналів «Розумники» та «Дзвоник», в яку ввійшли: «Казка про гарбузове зернятко», «Зайчик Побігайчик і котик Мурчик», «Як Бровчик, Сірко і Буцик зірку шукали», «Як зайчик і білочка стали друзями», «Сміливий горобчик», «Казка про старого черевика»,  «Лісова розбійниця». Перша аудіоказка «Казка про муравлика» вийшла в Україні в 2019 році. Нам дуже приємно, що маємо не тільки казки для дітей, перекладені англійською, польською, румунською, французькою  мовами, а й – насамперед – аудіоказки українською. І як не радіти таким успіхам письменниці, яка пише для дітей з особливим покликанням. Цього навчитися важко, з цим, очевидно, треба народитися, адже тут важливі не лише талант, а й благородство душі, щирість, дитяча простодушність, освічений погляд на речі, жива уява й поетична фантазія, які здатні витворити яскраві, емоційні образи. А ще — любов до своїх маленьких читачів, знання їх психології, вікових потреб, інтересів і зацікавлень.

Розповіді про життєвий шлях і творчий доробок Аделі Григорук  зуміли об’єднати в гармонійну композицію з концертним виступом народного аматорського фольклорного колективу «Осіннє золото», учнів-старшоклас-ників ліцею імені Ігоря Пелипейка й вітальними словами гостей.

Приємні слова і високу оцінку творчості Аделі Григорук дали Василь Шкурган — письменник, голова Косівського осередку НСПУ, Василина Сеняк — вчителька-філологиня  ліцею, заслужена  вчителька України, Йосип  Приймак — доцент, заслужений працівник освіти України,  Степан Бзунько — заслужений художник України, Микола Близнюк – письменник, член НСПУ, члени Клубу інтелігенції Надія Пасічняк, Роман Кабин,  Галина Кікоть, Марія Порох  та ще багато поважних гостей.

Атмосферу цього свята важко передати словами. Побажання поєднувалися зі щирими усмішками, квітами, віршами-посвятами на честь мисткині слова, яку любить і шанує Косівщина. Вітали письменницю  народний фольклорний колектив «Осіннє золото» під керівництвом Зоряни Романів. Мелодійно звучали пісні у їх виконанні: «Ой у лузі червона калина»,  «Це все Україна», «Молитва до України», та ін, а завершили дійство новою колядою. За майстерне виконання присутні вокальний колектив нагородили  щирими оплесками.

Аделя Григорук щиро подякувала всім присутнім і  подарувала бібліотеці свою нову книжку «Рука різця не випускала: Творчий портрет Василя Кабина», а  колектив  «Осіннє золото» разом із присутніми проспівали «Многая літа».

Тож  побажаймо шановній письменниці Аделі Григорук миру, здоров’я, щоби рука перо не випускала, щоб її літературний кошик наповнювався ще новішими  щедрими плодами  її праці на нелегкій мистецькій ниві!

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

м. Косів

Світлини авторки.

IMG_2976