Випуск історико-краєзнавчого та літературного часопису “Білий Берег” № 4-5, започаткований 2015-го р. при музеї “Зборівська битва” (м. Зборів, Тернопільщина, директор Б.Макогін), присвячений 370-річчю Зборівської битви та Зборівського договору серпня 1649 року.

В рамках всеукраїнської науково-практичної краєзнавчої конференції “Історія козацтва та його роль в українському державотворенні” (до відзначення 370-ої річниці Зборівської битви 15-16 серпня 1649 року та Зборівського мирного договору 18 серпня 1649 року), проведеної з ініціативи музею “Зборівська битва” 17-18 серпня 2019-го року, було запропоновано низку змістовних доповідей науковців, музейних працівників, краєзнавців з багатьх історичних місць України. Відгукнулись з Києва, Львова, Тернополя, Галича, Чигирина, Хортиці, Суботова, Берестечка, Збаража, Хмельницького, Славути, Запоріжжя, Дніпра, Полтави, Вінниці й інші. Прилучився до конференції з далекого зарубіжжя проф. А. Мандзій (США). Матеріали цієї конференції вміщені на сторінках часопису.
Наукові статті учасників конференції висвітлюють широкий спектр проблем історії минулого України, деякі задачі сучасного музейництва загалом. В центрі уваги – Хмельниччина, охоплена роками (1648-1657) початку національно-визвольної боротьби українського народу і до смерті гетьмана Богдана Хмельницького, видатного полководця ХVII ст., неперевершеного організатора народних мас. Його дії, підкріплені гострою козацькою шаблею, були спрямовані на виборювання незалежності українського народу і створення Української держави нового типу. Зборівський договір, як результат успішної для козацького війська битви 1649 року під Зборовом, наближав до реалізації цього грандіозного проекту. Була започаткована Гетьманщина.
Сьогочасна Україна пам’ятає той козацький зрив. Свято зберігає традиції і пам’ять про історичні події середини ХVII ст. по всій Україні й під Зборовом зокрема. Не одне покоління істориків та краєзнавців спрямовувало свої зусилля на вивчення вирізьблених на скрижалях історії подій козаччини під проводом Богдана Хмельницького. Сподіваємось, що запропоновані увазі читача дослідження Зборівської битви 1649 р., її причин та наслідків для сучасної держави Україна, будуть скромним внеском у вінок пошани немеркнучої слави козацького війська, його звитяги, його величних перемог.
Організатори конференції щиро вдячні всім, хто надав посильну допомогу й підтримав організацію і проведення ювілейної конференції у приміщенні недільної школи церкви Різдва Пресвятої Богородиці на Білому Березі 17-18 серпня 2019-го року. Вона запам’ятається заключним акордом святкових дій у Зборові на березі Стрипи та екскурсією до старої дерев’яної (кажуть козацької) церкви Зіслання святого Духа (1607 р.) у селі Конюхи сусіднього Козівського району (Тернопільщина).
В ухвалі конференції йдеться, зокрема, що наступну конференцію у м.Зборів слід провести через п’ять років. Всі учасники коференції підтримали зусилля зборівчан щодо створення та розвитку історико-культурного заповідника “Поле Зборівської битви 1649 року” у м. Зборові та Зборівському районі Тернопільської області.

Володимир Шевчук, дійсний член НТШ,
м. Львів

Титульна сторінка часопису Білий Берег, 2019, № 4-5 з матеріалами конференції