Дніпропетровські письменники й освітяни вирішили відзначити 90-ту річницю від дня створення рідної області створенням електронного збірника диктантів «Січеславщина: На варті слова».

Книга об’єднує понад 40 імен найкращих літераторів Дніпропетровщини, основні відомості про яких відображає біографічний покажчик. Короткий словник пояснює значення окремих слів, уживаних в певний період часу.

Видання містить як методичний так і практичний блоки, покликані примножити не лише любов до рідного слова, але й до рідного краю, його літератури та культурно-історичної спадщини, донести значення придніпровського слова в аспекті мовно-літературної традиції та мовної комунікації.

Методичний посібник охоплює майже всі галузі діяльності Дніпропетровської області, відображає їх у текстах письменників рідного краю (від О. Гончара, П. Загребельного, В. Сіренка до сьогодення), фіксує мовно-літературну традицію попередніх 100-150 років життя області. Багатогранність письменницьких доробків розкриває широкий мовно-літературний діапазон та торкається вагомих питань Дніпропетровщини: краєзнавчого; етнографічного; історичного; соціального; національно-патріотичного; літературного та ін.

Краєзнавчі деталі Дніпропетровщини зображені, зокрема, у текстах М. Миколаєнка, О. Басанця, Є Безуса, М. Дружко, Ю. Купіч (описи міст та сіл області) та ін. Етнографічні особливості краю переконливо постають у текстах О. Кравченко (Девіль). Культурно-історична спадщина повноцінно розкрита у легендах про козаків Е. Заржицької.

Вченою радою КЗВО «ДАНО» ДОР» № 7 від 30.06.2022 збірник диктантів «Січеславщина: На варті слова» рекомендовано для методичного застосування в освітньому просторі школи.

«Тексти письменників Дніпропетровської області, які потрапили на сторінки методичного посібника «Січеславщина: На варті слова» – не лише якісний тренажер з письма, добірка диктантів, але й взірець кращих традицій  української літератури, – зазначив професор Віктор Сиченко, ректор Дніпровської академії неперервної освіти».

Збірник диктантів можна знайти тут – https://dobm.dp.ua/elektrona-biblioteka/

Еліна Заржицька