Нещодавно в Україні стартував XVIІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. З огляду на пандемію COVID-19  фестиваль вперше за свою історію відбудеться у гібридному форматі – тобто значну частину його заходів буде проведено онлайн.  Та незалежно від формату глядачі матимуть нагоду не лише проглянути документальні стрічки, але й поспілкуватися із запрошеними правозахисниками,  громадськими лідерами, діячами культури та поділитися враженнями між собою.  Як і у попередні роки найцікавіші фільми з цілого світу побачать мешканці понад 200 міст у 21-й області України.

Головною темою Мандрівного фестивалю-2020 стане життя молодого покоління, проблематика його входження у складний та мінливий сучасний світ. Ії сформульовано організаторами у титульне гасло цьогорічної програми – «TEEN SPIRIT», тобто “ДУХ МОЛОДОСТІ”.  Фестиваль розмірковує над тим, як може звучати голос молодi в вирішенні складних суспільних питань, що набувають і що ризикують втратити молоді люди у епоху споживацтва та мас-культури, чи не варто сприймати дітей не лише як об’єкти захисту, але й як суб’єкти прав тощо. Але програма  Docudays UA, звісно ж, не вичерпується молодіжною темою.

Попри пандемію COVID кінофестиваль Docudays UA  і цього року у своїх мандрах не обминатиме Тернопілля. Він стартує 31 жовтня прес-показом стрічки “Медова земля” режисера Любомира Стефанова з Північної Македонії. Автора хвилюють питання пошуку гармонії між Людиною і природним світом, Людиною і її ближнім. Цей глибоко філософський та надзвичайно  красивий фільм – до речі, номінований на премію “Оскар” відразу у двох категоріях – можна буде переглянути на платформі Zoom  не лише журналістам, але й усім охочим. Лише для цього необхідно буде встигнути вчасно зареєструватися  онлайн. А після перегляду стрічки глядачі матимуть нагоду  послухати дискусію у товаристві цікавих особистостей.

Анонс фільму-відкриття фестивалю та інших відкритих подій можна буде знайти на сторінках  “Мандрівний Docudays UA на Тернопіллі”  у мережах  Facebook та Instagram, на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA – https://travelling.docudays.ua/, а також на сайті його представника у Тернопільській області, http://greenworld.in.ua/

Вони відбуватимуться не лише онлайн. Маємо надію , що епідемічна ситуація у листопаді дозволить нам зібрати обмежені аудиторії глядачів для п ерегляду з екрану та “живого” обговорення, зокрема у бібліотеках  Тернополя, Бучача, Заліщиків, Чорткова та Збаража. Цьогоріч вперше плануємо покази стрічок в оновленому кінотеатрі «Злата Тернопіль» (колишній “Палац Кіно”)

Крім того, плануємо зустрічі у Тернопільському національному педагогічному університеті, Західноукраїнському національному університеті, Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі , Заліщицькому аграрному та Гусятинському коледжі Національного технічного університету,  а також в тернопільських школах.

Ми прагнемо, аби документальне кіно було доступним для всіх.  Усі фестивальні фільми мають адаптовані субтитри українською мовою. Це субтитри зі спеціальними символами та додатковим текстом, який дозволяє людям з порушеннями слуху стежити за їхнім змістом.

Місія Мандрівного фестивалю – створювати можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите та актуальне документальне кіно з усього світу. Формуємо активну громадянську позицію та повагу до людської гідності. Підтримуємо розвиток українського кіномистецтва.

Офіційними представниками фестивалю у Тернопільській області виступають громадські організації ЕГО “Зелений Світ” (http://greenworld.in.ua/) та “Адаптаційний чоловічий центр”. Інформаційні партнери – газета “Свобода”, денник “Тернопіль сьогодні”, часопис “Золота Пектораль” та телевізійний канал “tv4.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції та Goethe-Institut.