Він ішов землею –

Й бачив Бога,

Час летів невтримно, як вода…

Хто й коли повторить ту дорогу,

Що її обрав Сковорода?

Скрипка й посох.

Біблія й сопілка,

Ось і все, що він надбав за вік.

Тільки не зітхайте

Тяжко-гірко –

Він таки щасливий Чоловік.

бібліотека України для дітей упродовж 2022 року організувала і провела немало цікавих івентів, присвячених 300-річчю генія української філософської думки – Гигорія Савича Сковороди. За місяць до вікопомної дати – дня народження великого сина України, 3 листопада, у нашій книгозбірні відбувся масштабний захід «Бібліосковородіада «Сковородинівські вештанки». Він зібрав та об’єднав у любові до української культури і книги відомих людей – поціновувачів і популяризаторів спадщини великого українця. Серед них: Микола Томенко – засновник Благодійної організації  “Фонд Миколи Томенка “Рідна країна”; Олесь Доній – голова Мистецького об’єднання «Остання Барикада», голова Центру досліджень політичних цінностей; Борис Войцехівський – культуролог, член Національних спілок краєзнавців і журналістів України, почесний громадянин смт Чорнухи, почесний громадянин м. Переяслава, багаторічний помічник та соратник М. І. Сікорського; Костянтин Чернявський – голова НСХУ, заслужений художник України, кандидат мистецтвознавства; Генрі Ягодкін – заслужений художник України, лауреат Міжнародної літературної премії ім. Григорія Сковороди «Сад божественних пісень», професор кафедри живопису Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури; Тетяна Ягодкіна – художниця, членкиня Національної спілки художників України, координатор виставки; Ганна Носенко – художниця-пастелістка, член НСХУ; Наталія Мицай – директор Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди (онлайн); Олександр Василенко – голова Чорнухинської територіальної громади (Полтавська область) (онлайн); Віталій Коцур – ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі; Валентина Губенко – заступник міського голови Переяслава (2010 – 2020), відповідальний секретар приймальної комісії Університету Григорія Сковороди в Переяславі; Ольга Шкира – директорка бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі; Кетевані Маркарова – провідний науковий співробітник Музею-майстерні І.П. Кавалерідзе;  Таміла Новодворська – завідувачка відділу декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва Центру позашкільної роботи Святошинського району м. Києва.

Григорій Сковорода — самобутнє явище української культури, родоначальник і філософії серця, і філософії людини, і філософії життя. Г.С. Сковорода є одним із символів України, він збагатив її філософську думку та літературу, заклав основи української культурної традиції. Актуальність Сковороди – мандрівного філософа, просвітника та гуманіста, який за життя не видав жодної книги, – проявляється і в умовах нинішньої технологічної цивілізації, він сучасний зараз як ніколи, бо своїми поглядами  випередив час на декілька століть. .

Сковородинівський день у бібліотеці, приурочений до 300-річчя з дня народження великого філософа і просвітника – Григорія Сковороди,  стартував з презентації книжкової виставки творчого доробку Г.Сковороди з фондів НБУ для дітей,  відкриття мистецької виставки – «Основи» заслуженого художника України, лауреата Міжнародної літературної премії ім. Григорія Сковороди «Сад божественних пісень», професора кафедри живопису Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Генрі Ягодкіна та дитячих малюнків вихованців творчих об`єднань відділу декоративно-прикладного і образотворчого мистецтва Центру позашкільної роботи Святошинського району міста Києва  «Байки Григорія Сковороди».

Понад 20 проникливих полотен Генрі Ягодкіна сповнені роздумів про природу людського щастя і зміст життя, про загальнолюдські цінності землі наших пращурів, втілені в  образі Сковороди. Генрі Миколайович – справжній літописець у живописі. До речі, усі в родині Ягодкіних – і дружина, Ганна Носенко-Ягодкіна, і донька, Тетяна Ягодкіна, і зять, Геннадій Титов, – художники. Тобто, це ціла мистецька династія. Навіть онука Іванка вже впевнено тримає пензель, доповнюючи родинну живописну скарбницю «символічними» творами.

На урочистій церемонії відкриття було дуже людно: у фоє другого поверху зібралося багато дітей і дорослих. Вихованці читацького об’єднання Театру-студії «БіБаБо» читали твори Сковороди, віддана читачка бібліотеки, 8-річна Мирослава, грала на скрипці, наслідуючи мислителя, а соліст Національної опери Роман Лещов акапельно (до мурашок) виконав твір «Ангели знижайтесь» зі збірки «Сад божественних пісень».

Творчі роботи будуть розміщені у виставковій галереї бібліотеки на 2 поверсі до 3 грудня. Усі відвідувачі зможуть досхочу намилуватися художніми доробками, на які надихнув Сковорода.

Продовженням заходу стала дискусія в креативному укритті бібліотеки  про феномен Г. Сковороди відомих в Україні людей – послідовників і популяризаторів безсмертної спадщини великого сина українського народу, презентація програми осінніх читань «Сковородинівські вештанки», відеозамальовка грандіозної роботи НБУ для дітей зі збереження та промоції творчої спадщини Григорія Савича, жваве спілкування і обговорення.

В онлайн-режимі до заходу приєдналися обласні бібліотеки України для дітей, голова Чорнухинської ТГ (Полтавська область) та директор Національного літературно-меморіального музею Г. Сковороди (Сковородинівка, Харківська область), вчителі загальноосвітніх закладів освіти Шевченківського району м. Києва, організатори дитячого читання…

Із захопленням і цікавістю  усі присутні у фізичному просторі книгозбірні та віртуальні учасники прослухали виступи Алли Гордієнко, Бориса Войцехівського, Олеся Донія, Миколи Томенка, Костянтина Чернявського, Генрі Ягодкіна, Віталія Коцура, Ганни Носенко, Кетевані Маркарової, Ольги Шкири… Був із нами всюди і наш бібліотечний Сковорода, щедро ділився з присутніми своїми мудрими афоризмами.

Змістовно-насиченим видалося спілкування. Навіть відключеннявід електромережі не змогло завадити у колі живої розмови нашому єднанню і просвітницьким намірам. Цей захід став спробою неосократівського діалогу, який, безперечно, об’єднав  дітей і дорослих – патріотів навколо особистості Григорія Савича, а також виразив протест проти спроб привласнення спадщини великого філософа ідеологами «русского мира». Залишатися ясними душею, не дивлячись ні на що, – головне послання Григорія Савича до нас теперішніх. Тим і прекрасний Григорій Сковорода, секрет мудрості якого ми розгадуємо вже 300 років.

Поет, філософ, мандрівник,

Григорій мудру вдачу мав !

А світ ловив тебе, ловив,

Та так і не спіймав.

Наші гості і партнери привезли в дарунок бібліотеці безцінні книжкові видання, мудру університетську переяславську сову, Ольга Шкира продекламувала власний вірш про Україну – вільну, незламну, нескорену і переможну!

Шкода, що представники Міністерства культури та інформаційної політики і Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти не змогли завітати сьогодні до НБУ для дітей, насолодитися мистецькими довершеними творами та сковородинівськими діалогами, напитися з криниці мудрості великого сина України.

Разом переможемо, шляхом Бджоли, а не Шершня.

Людмила Бацай

312336962_466468158912