У Національній бібліотеці України для дітей 5 серпня об 11.00 відбулося відкриття виставки дитячих робіт та прес конференція, присвячена підбиттю підсумків Всеукраїнського конкурсу плакатів «Майбутнє планети у наших руках!» у рамках відзначення Року збереження природи та живого миру в Україні.

Конкурс проводився з метою формування у дітей загальнолюдських цінностей та принципів екологічної етики, підвищення рівня освіченості; виховання дбайливого ставлення до природи, поширення екологічної культури, яка передбачає глибокі знання про навколишнє середовище; вміння вирішувати екологічні проблеми та участь у природоохоронній діяльності.

У прес конференції взяли участь представники організаторів Конкурсу — Алла Гордієнко, генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, президент ГО «Українська асоціація працівників бібліотек для дітей»; Дмитро Заруба, перший заступник голови Державної екологічної інспекції України; Олександр Федоренко, начальник Управління організаційної діяльності Державної екологічної інспекції України; Костянтин Чернявський, голова Національної спілки художників України; Ганна Ярова, відповідальний секретар Національної спілки художників України; Михайло Линецький, голова Херсонської районної державної адміністрації; Богдан Красавцев, голова ГО «Екологічна нація»; Віктор Зеленський, директор видавництва «Авіаз».

Обласні бібліотеки для дітей, міські виступили співорганізаторами та координаторами проведення Конкурсу в областях, вони приєдналися в ZOOM.

Вітаючи присутніх, Алла Гордієнко зазначила: «Ми всі об’єднані спільними прагненнями, спільною вірою і надією. Українська земля стогне від війни. І сьогодні, ми з вами зібралися тут, бо нас об’єднує ще більше спільного – прагнення зберегти і відродити природу нашої землі  задля  майбутнього наших дітей.

Проблеми екології нашої планети залишаються актуальними і стають ще більш нагальними з кожним роком. На жаль». Також Алла Іванівна зініціювала проведення таких конкурсів щорічно, одержавши одностайну підтримку всіх гостей події та бібліотек у регіонах.

Учасники заходу обговорили питання збереження екології для наступних поколінь юних українців. У виступах ішлося про екопроблеми сучасності, особливо в умовах військової агресії РФ, та прагнення зберегти і відродити природу нашої землі задля майбутнього наших дітей. Директори Одеської, Тернопільської, Чернівецької, Харківської та Миколаївської обласних бібліотек для дітей, що залучили найбільшу кількість дітей до участі у конкурсі, поділилися власними напрацюваннями з організації обласного туру та презентували роботу з екологічного виховання у бібліотеках для дітей їхніх областей.

У рамках проведення прес конференції відбулася презентація виставки дитячих робіт та оголошення переможців Конкурсу. Усього в Конкурсі взяли участь близько 2 тисяч учасників  з 20 областей України та м. Києва віком від 6 до 18 років у 2-х вікових категоріях: читачі-учні 1-5 класів; читачі-учні 6-11 класів.

ПЕРЕМОЖЦЯМИ КОНКУРСУ СТАЛИ:

У віковій категорії 1-5 класи:

І місце – СОННИК Поліна (с. Великі Солонці Полтавської області);

ІІ місце – МАРУШИНЕЦЬ Олександра (м. Деражня Хмельницької області);

ІІІ місце – ЛЕЩИШИН Марта (с. Мужиловичі Львівської області).

У віковій категорії 6-11 класи:

І місце – ВИДЕРКО Андрій (смт Любешів Волинської області);

ІІ місце – СЛОБОДЕНЮК Анна (с. Маловодяне Кіровоградської області);

ІІІ місце – ОЛІЙНИК Ольга (м. Черкаси).

ВІДЗНАКИ НБУ ДЛЯ ДІТЕЙ ОДЕРЖАТЬ:

ВЕНГЛОВСЬКА Софія (вікова кат. 6-11 класи; м. Житомир Житомирської обл.);

КОНОВАЛОВА Аліна (вікова кат. 1-5 класи; м. Маріуполь Донецької обл.);

ТКАЧУК Василіса (вікова кат. 1-5 класи; с. Оляниця Вінницької обл.);

МУЧИЧКА Анастасія (вікова кат. 1-5; смт Воловець Закарпатської обл.);

ТРИНАДЦЯТКО Єва (вікова кат. 1-5 класи; м. Хмельницький; з особливими освітніми потребами);

МЕЛЬНИК Тетяна (вікова кат. 6-11 класи; м. Ромни Сумської обл.);

ЗАХАРЕНКО Софія (вікова кат. 6-11 класи; м. Київ);

ЗИГУН Маргарита (вікова кат. 6-11 класи; с. Пишненки Полтавської обл.);

БІЛОЦЕРКІВСЬКА Ярослава (вікова кат. 6-11 класи; м. Дніпро Дніпропетровської обл.);

ГЕМАР Кароліна (вікова кат. 1-5 класи; м. Миколаїв Миколаївської обл.)

ВІДЗНАКИ Національної спілки художників України ОДЕРЖАТЬ:

У віковій категорії 1-5 класи:

КІР’ЯКОВА Марія (смт Велика Михайлівка Одеської області);

РЯБІНЧУК Віра (м. Дніпро Дніпропетровської обл.);

ТЕРНОВА Аделіна (м. Гуляйполе Запорізької обл.);

ХМІЛЕВСЬКА Ліна (с. Долинське Одеської обл.);

Гурток «Читацький вулик» (Бібліотека-філія № 3 для дітей КУ «Тернопільської МЦБС»)

У віковій категорії 6-11 класи:

БУКАЧУК Аліна (смт Глибока Чернівецької області);

ВИДЕРКО Андрій (смт Любешів Волинської області);

ЛЯМЕЦЬ Софія (с. Бурчак Запорізької області);

ЦИГАНКОВА Дарія (м. Новгород-Сіверський Чернігівської області);

ШЕРЕМЕТА Аня (м. Хмельницький).

Окрема відзнака за «Батьківську підтримку»

РИСАН Софія (вікова кат. 1-5 класи; м. Тернопіль).

Усі діти – учасники конкурсу – одержать дипломи учасників.

Дітям небайдуже, що чекає  на  нашу  землю. Конкурс, підсумки  якого  оприлюднено, –  це  майданчик  для   висловлення  дитячої думки. І це вкрай  важливо. Адже  саме від дітей залежатиме, чи схаменеться  людство. Чи зупинить процес  самознищення  через забруднення, техногенні  катастрофи  і війни…

А ми, дорослі,  маємо зберегти  для   дітей можливість виправляти  помилки попередніх поколінь.  Для  цього ми  об’єднуємося. Задля  настання нової епохи відродження – Українського відродження.

Тетяна Кузілова,

завідувач відділу науково-методичної роботи і

бібліотечного маркетингу НБУ для дітей

6