За ініціативи Дніпропетровської обласної організації НСПУ та Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді (ДОБМ) у цьому році запроваджено проведення мистецьких заходів у рамках літературно-музичного циклу «Музична ретроспектива». 

На поточному тижні відбулась друга творча зустріч – із композиторкою Валентиною Фальковою, відмінником культури України, лавреаткою низки міжнародних, Всеукраїнських та обласних музичних конкурсів, членкинею Асоціації композиторів Національної всеукраїнської музичної спілки (НВМС), викладачкою дитячої музичної школи №3.

Вкотре Валентина Миколаївна підтвердила свої професійні якості музикознавиці, хормейстера, вокалістки, піаністки, композиторки. Недарма її вчителями були Мирослав Скорик та Андрій Штогаренко.

Композиторкою було створено багато пісень на слова членів НСПУ – і тих, хто вже пішов із життя і нині діючих: Миколи Миколаєнка, Михайла Селезньова, Олександри Кравченко, Олександра Ратнера, Марії Дружко, Еліни Заржицької, Олександра Кутняка, Людмили Некрасовської. Не обділені увагою і члени секції літератури для дітей та юнацтва «Джерело» при ДОО НСПУ – Олена Швець- Васіна, Світлана Поливода, незабутній Віктор Невський.

Звичайно, що Валентина Миколаївна пише музику і на слова класиків. Із захопленням аплодували слухачі Наталії Димченко, виконавиці романсу «Як ті слова» на вірш Лесі Українки (муз. В. Фалькової, віолончель – В. Васильєва).

Учасники мистецького дійства мали змогу слухати не тільки пісні, але й інструментальні п’єси для віолончелі з фортепіано у виконанні авторки музики та віолончелістки Вероніки Васильєвої.

Ще в 70-х роках В. Фалькова заснувала в м. Дніпро клас юних композиторів, створила авторську методику виховання обдарованих дітей- композиторів. Її учні стали лавреатами багатьох міжнародних та всеукраїнських конкурсів. І в цьому могли упевнитися присутні, слухаючи «Парафразу» на народну пісню «Гей, сокОли» учня ДДМШ №3, переможця низки конкурсів Августина Нора.

В. Фалькова багато років очолює авторський дитячий музичний театр «Надія». Її майстерність у вихованні юних митців та створенні чудових мюзіклів, підтвердив виступ Вікторії Кірюхи, яка виконала пісеньку Городниці з вистави «Тітонька  Жабка» за казкою Еліни Заржицької.

Пані Валентина вважає, що є щасливою людиною, бо всупереч усім життєвим перешкодам здійснила свої мрії і все своє свідоме життя займається улюбленою справою. 

Письменники-січеславці щиро радіють, що їхні твори популяризують не тільки бібліотекарі та освітяни, але й талановиті композитори.

Наразі відвідувачі бібліотеки, автори, музиканти – всі поціновувачі музики – із нетерпінням очікують зустріч із композиторкою Лілією Бігеєвою.

Пресслужба ДОО НСПУ