21 лютого, за рішенням ЮНЕСКО всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. За недовгий час свого існування воно вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу.

Свято української мови – одне з найцінніших надбань, яке створили й залишили нам наші попередники. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Л. Українкою та багатьма іншими видатними українцями.
З метою підвищення значення українських традицій та формування національної свідомості у суб’єктів пробації, 21 лютого 2017 року персонал підрозділів з питань пробації (Тернопільської області) Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції провів інформаційно-просвітницькі заходи присвячені Міжнародному Дню рідної мови.
Під час заходів із суб’єктам пробації було проведено тематичні бесіди про виникнення та розвиток української мови. Вчителі районних шкіл, які були запрошені на дані заходи прочитали лекції, розповіли історію виникнення свята та наголосили, що “мова – це історія народу, його світогляд. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу”.
Також фахівці (з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації) Тернопільської області в рамках відзначення тижня рідної мови були запрошені в районні школи, де спільно із вчителями провели виховні години, конкурси віршів та організували виставку літературних творів українських письменників.
Проведення таких інформаційно-просвітницьких заходів у відділах (секторах) з питань пробації Тернопільської області позитивно впливає на суб’єктів пробації, оскільки це сприяє їхньому виправленню, розвиває культурно та духовно.
Ми повинні пам’ятати, що мова — це носій прекрасних традицій та звичаїв, цінної культурної спадщини народу. Ось чому кожен з нас повинен шанувати, берегти і звеличувати рідну мову.

bfS47gEAB54

DSC05180

DSC05182

20170221_164121

CIMG7553

CIMG7555

CIMG7556