13 березня 2024 року Херсонська академія неперервної освіти гостинно приймала гостей в онлайн літературній кав’ярні «На каву до Тараса», присвяченої 210-й річниці з дня народження Тараса Шевченка.

Запрошувала на гостини Ірина Жорова, д.п.н., професорка, в.о. ректора Херсонської академії неперервної освіти. Модерувала захід Людмила Марецька, к.п.н., завідувачка кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін.

Завітали на каву до Тараса літературознавці, письменники, учителі та викладачі української мови і літератури, зарубіжної літератури, бібліотекарі Херсонщини, Одещини та Миколаївщини (загалом 167 осіб). Під час кавування гості заходу відкривали для себе особистість Тараса Шевченка знову й знову, ознайомлювалися з цікавими, а головне – правдивими фактами з біографії митця, якими щедро ділилися спікери літературної кав’ярні.

Зокрема, Юрій Ковбасенко, к.ф.н., професор кафедри світової літератури факультету української філології, культури і мистецтва Київського столичного університету імені Бориса Грінченка змалював постать поета без глянцю й дьогтю («Тарас Шевченко без глянцю й дьогтю»). Письменників Херсонщини, Миколаївщини та Одещини представляли НСП відповідно Василь Загороднюк (к.ф.н., письменник, член Національної спілки письменників України, голова Херсонської обласної організації НСП України, доцент ХДУ), Віра Марущак (член правління Національної спілки письменників України, голова Миколаївської обласної організації НСПУ), Сергій Дмитрієв  (к.ф.н., доцент кафедри загального та слов’янського мовознавства Одеського національного університету імені І. І. Мечникова; голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України). Відкриттям для всіх стала Юлія Бережко-Камінська (українська письменниця і журналістка, членкиня Національної спілки письменників України. Секретарка Національної спілки письменників України по роботі з молодими авторами), яка є нащадком роду Шевченків. Юлія Чернієнко, українська письменниця, літературознавиця, бібліотекарка розповіла про Шевченкіану Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки. «Шевченко – мій, або Роздуми про викладання творчости Кобзаря в школі» — тема виступу Ганни Чух, д.ф., викладачки кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».

Щиро вдячні гостям та спікерам нашої літературної кав’ярні за інтелектуальні розмови, за літературні відкриття, за насолоду від живого й невимушеного спілкування. Усі зійшлися на думці, що наш Шевченко – не пам’ятник, не іконостас, а геній, який зробив себе сам. Життєлюб, правдоруб, світський інтелектуал і той, «ким зайнялось і запалало».

Віра Марущак.