Сорок днів минуло, відколи у засвіти відійшов лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслужений діяч мистецтв України, професор, почесний академік Національної Академії мистецтв України, фотохудожник зі світовим ім’ям Василь Пилип’юк.

Його пам’ять вшанували студенти факультету журналістики Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука у Рівному, розглянувши останні інтерв’ю із Маестро, опубліковані на сайті Українського національного інформаційного агентства УКРІНФОРМ та в «Українській літературній газеті».
Його цінували в університеті. Як викладач фотомистецтва, він запалював юних на освоєння фаху, допомагав їм у цьому, проводячи фотопленери з ними то в його рідних Карпатах, то на поліських в просторах. Він був першим гостем прес-центру новоствореного Студентського інформаційного агентства МЕГУ, підтримував обдарованих студентів своєю іменною премією.
Востаннє він побував у МЕГУ на початку літа 2017 року – тоді подарував ректору Анатолію Степановичу Дем’янчуку свою останню книгу «Долею даровані зустрічі», у якій йдеться і про те, що саме в МЕГУ він започаткував викладацьку діяльність і саме у той час одержав гриф Міносвіти і науки України на видання свого навчального посібника «Українська художня фотографія: етапи становлення та мистецькі засади розвитку». Це, зокрема, стало тоді важливою передумовою присвоєння йому Міністерством освіти і науки України вченого звання доцента.
«Мене надихає Ваша творча особистість, яка не знає спокою, – сказав під час зустрічі ректор. – Ви – яскравий приклад для наших студентів, адже Ваш авторитет автора 117 видатних фотокниг – це свідчення виняткового подвигу у житті і мистецтві, в естетиці творення».
Улюблений син Прикарпаття Василь Пилип’юк помер на Рівненщині, яку любив як людина і як митець, – про неї він видав два фотоальбоми.
Його вшанували у моєму рідному селі Городець Володимирецького рік тому – йому присвоїли звання «Почесний громадянин Городця». Тут він взяв участь у закладанні Парку письменників України, подарував для бібліотеки 51 свій унікальний фотоальбом.
…Василь Пилип’юк говорив до нас мовою своїх недремних очей, які через його світлини доносили до нас велич Чорногори, таврійських степів, Світязя, Дніпра, Черемоша – скрізь-скрізь він бачив колір сльози, роси і любові.
Він відкрив тайнопис природи та наказав нам з будня добувати красу.
Він вчив нас дивитися на людей, як на зорі.
Вічна Вам пам’ять , Маестро.

Віктор Мазаний, письменник, заслужений журналіст України, доцент факультету журналістики Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука.

На фото: студенти ознайомлюються із останніми інтерв’ю Василя Пилип’юка.
Фото автора.

.

IMG_4372

IMG_4384