У Бережанській ратуші 4 серпня відбулося відкриття «Мистецької арки» з виставкою фотопортретів художника світового визнання Івана Марчука. Вернісаж оригінальних фотографій об’ємного розміру «Вітражі душі» презентував заслужений журналіст України Олег Снітовський (м. Тернопіль).

Про творчі досягнення й життєву долю 80-річного українського живописця, народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, члена Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва, уродженця Лановецького району, почесного громадянина Тернополя Івана Марчука захоплено розповідали автор виставки Олег Снітовський, бережанські шанувальники мистецтва й представники влади, зокрема заступник міського голови Олег Захарків, начальник відділу культури, туризму та релігій міської ради Олена Мельничук, науковий працівник музею книги, ведуча заходу Ярослава Мазурак, директор краєзнавчого музею Надія Голод, директор ДІАЗ Василь Зорик та інші.
У 2007 році Іван Марчук потрапив до рейтингу «100 найвизначніших геніїв сучасності», й цим пишаються українці всього світу. Доля художника непроста. Народився 12 травня 1936 року на Тернопіллі в родині відомого на всю округу ткача. Після закінчення 7-річної школи у 1951 р. вступив до Львівського училища прикладного мистецтва ім. І. Труша на відділ декоративного розпису, який закінчив 1956 року. Далі – служба в армії, навчання на відділі кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва (закінчив 1965 р.), робота в Інституті надтвердих матеріалів НАН України (до. 1968 р.), на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва (до 1984 р.), відтоді – на творчій роботі. У 1989 – 2001 рр. проживав у Австралії, Канаді, США. 1990-го приїхав в Україну, в Києві у Національному художньому музеї презентував свою першу офіційну виставку. Нині мешкає в Києві. Спілка художників довгі роки не визнавала творчість Івана Марчука (митець зазнав переслідувань від комуністичного режиму), хоч він мав понад 15 експозицій у різних містах колишнього Союзу. До Спілки художників України його прийняли у 1988 році.
Доробок митця нараховує до 5 тис. творів, відбулося більше ста його персональних виставок, зокрема в Тернополі, тож земляки митця мали можливість поринути в загадковий світ картин всесвітньовідомого генія, насолодитися його нескінченною фантазією. До 150 полотен живого класика, щирого патріота України Івана Марчука цьогоріч були представлені в «Мистецькому Арсеналі» (м. Київ) на виставці «Генотип вольності».
Картини сучасного генія вражають мистецтвознавців Європи, Америки, Австралії багатогранністю тем, жанрів, символів, настроїв, адже він є засновником нових стилів у мистецтві, зокрема «пльонтанізму» (картини ніби створені з клубочків чудернацьких ниток). Замість звичайного мазка Марчук винайшов спосіб нанесення на полотно найтонших цівок кольору, створюючи ніби дивовижне мереживо, завдяки якому вдалося досягти неймовірного світіння й відтінків кольору. Свою творчість художник поділив на десять періодів – «Голос моєї душі», «Цвітіння», «Пейзажі», «Портрет», «Кольорові прелюдії», «Нові експресії», «Біла планета 1», «Біла планета 2», «Виходять мрії з берегів», «Погляд у безмежність». Картини різних періодів відрізняються за стилем, малярською манерою. Твори талановитого художника, члена Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва, котрому вдається створювати на полотні багатовимірний образ сучасного світу, зберігаються в багатьох приватних колекціях різних країн світу.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

DSCN0736

DSCN0739