20 лютого в Україні відзначили День Героїв Небесної Сотні. У лютому 2014 року під час зіткнень учасників Майдану з силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, більшість із яких – 20 лютого.

Загиблих учасників акцій протесту стали називати Небесною Сотнею. Герої Небесної Сотні гинули за честь, за волю, за право бути українцями, жити щасливо в незалежній квітучій Україні. Героїчна сотня журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі.
Тернопільщина 20 лютого разом з усією Україною вшанувала Героїв, усіх тих, хто шість років тому з ризиком для власного життя відстоював право українців жити в незалежній проєвропейській державі. У Тернополі традиційно захід провели біля Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні. До молитви долучилися родини Героїв, військовослужбовці, духовенство, представники влади й громадськості багатьох районів, у тому числі й Бережанського.
У шосту річницю трагічних подій, які відбулися на Майдані в Києві під час Революції Гідності, біля меморіальної дошки одного з Героїв Небесної Сотні Устима Голоднюка на території Бережанського агротехнічного інституту, студентом якого він був, зібралося чимало мешканців міста Бережани й сіл району. Поминальну панахиду за загиблими Героями Небесної Сотні та українськими воїнами, учасниками війни на Сході України, яка й досі триває, відслужили священики різних християнських конфесій бережанських церков. Учасники заходу поклали запалені лампадки й квіти до меморіальної дошки Героя України Устима Голоднюка і пам’ятника Героям Небесної Сотні.
До присутніх звернувся доцент кафедри гуманітарних дисциплін агротехнічного інституту, кандидат історичних наук Богдан Луговий. У заходах брали участь учасники й ветерани Революції Гідності, АТО/ООС, керівники району та міста, ОТГ, представники установ, організацій, підприємств, студенти, школярі, громадськість краю.
Подвиги Героїв Небесної Сотні – взірець патріотизму для кожного свідомого громадянина, наочне свідчення незламності нації, єдності всіх поколінь українського народу.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.

.

uioh

jhg

jiu8u

ioppi