Усна народна творчість — це одна з форм суспільної свідомості узагальнення життєвого досвіду, вираження колективного світогляду й естетичного ставлення до дійсності. Цей вектор буття нашого лакмусовим папірцем сигналізує про збої та виклики суспільного життя.

З далекої давнини дійшла до нас усна народна творчість, у якій відображено все життя, господарські турботи простих людей, радощі і неприємності, надії і мрії, добро і зло, любов до рідної землі.
В усній народній творчості збереглися перлини народної мови. Виникнення писемності у східних слов’ян створило умови для перетворення усної народної творчості на писемну літературу. Вони слугували тим джерелом, з якого українські письменники різних часів черпали мовні перли. І сьогодні народні приказки вчать нас мовної культури, застерігають од словесної скверноти, облагороджують людську думку – попередницю слова, що мусить бути чистою, як сльоза.
Усна народна творчість щодо мовного рівня – кодекс законності й чистоти: Говоріть так, щоб словам було тісно, а думкам просторо; Краще недоговорити, ніж переговорити; Умієш говорити — умій слухати; Не хочеш почути поганих і дурних слів, не кажи їх сам; Краще мовчати, ніж брехати; Вода все сполоще, а злого слова — ні; Удар забувається, а слово пам`стається; Шабля ранить голову, а слово — душу; Обмова — полова: вітер її рознесе, але й очі засипле; Гостре словечко коле сердечко. Добре слово варте завдатку; І від солодких слів буває гірко.
Мова людини, колективу, народу, нації – потужний і вічний егрегор: душа, стани, ментальний конденсат, який породжують думки й емоції людей.
Вважається, що еґреґори мають реліквії, пам’ятні речі та інші предмети, які, на переконання самих людей, допомагають їм у різний спосіб або, навпаки, несуть нещастяі прокляття.
Ми живемо у досконалому Всесвіті, створеному досконалим Творцем. Егрегори – дуже важливий елемент цієї досконалості. Це великий дар, яким треба вміти правильно користуватися.
Людина не може існувати без думок та емоцій – вони є наче програмно-інформаційним забезпеченням, яке керує нашою плоттю. Його називають душею, або психікою. Без душі людина мертва. Чим здоровіша душа, то здоровіша плоть.
Людина є соціальною істотою: вона може нормально жити й розвиватися тільки разом з іншими людьми. Будь-яка група людей, об’єднаних спільними інтересами, має свій груповий егрегор. Свої егрегори мають народи, корпорації, політичні та громадські організації, групи за інтересами.
Агресія однієї держави проти іншої завжди починається з агресії проти її егрегора. Прикладом війни егрегорів є сучасна «гібридна війна» Московії проти України. Головні зусилля агресора (понад 90%) спрямовані на руйнування українського егрегора, що виражається, зокрема, у спробах ослабити і витіснити українську мову – визначального чинника народної єдності.
Звертаюся до українських родин, до батьків і дітей їхніх – до всіх українців: пильнуйте своє мовлення, не оскверняйте свої уста недолугими дцп-каліками, словами-дибілами тіпа, карочє, поняв і понятно, вапшє, ладно, все рівно, лібо, то єсть, замічаю, слідуючий, развє, капєц і т.д., і т.д.
Цьогоріч показники ЗНО з української мови й літератури були плачевні. Нульові знання особливо стосуються незнання художніх текстів і народної усної поетичної творчості. Учні не читають, дибіліють коло всілякого роду гаджетів, не хочуть свідомо вперто сказати-говорити нашим словом. А батьки осторонь – самі спілкуються по-козячому – мавпують одне одного.
Однак цьому кінець буде – мова, а вона від Бога, воскресне, очиститься від скверни, її любитимуть не оскверненні уста. Адже потічок не стане ніколи болітцем!

Зиновій Бичко, місто Львів