В ніч на 22 січня 1973 року учасники “Росохацької групи” вивісили над кількома будинками у Чорткові чотири синьо-жовті прапори та розповсюдили листівки, присвячені 55-ій річниці проголошення Четвертого Універсалу Центральної Ради.

Через 45 років подвиг “Росохацької групи” увіковічнили на поштових конвертах, які на замовлення Творчого об’єднання “КіноХвиля” виготовила “Укрпошта”. Презентацію, а також відповідну виставку, влаштували у бібліотеці- музеї “Літературне Тернопілля”, повідомляє tv4.

“Дорогі товариші! Гідно зустріньмо цю знаменну дату, яка по праву вважається нашим національним святом! Будьмо активними прихильниками національно-визвольного руху. Хай живе вільна Україна!”

Такі слова прозвучали ще у 1973 році у листівках, які розвішали до 55-ї річниці проголошення Четвертого Універсалу Центральної Ради патріотична молодь, учасники так званої “Росахацької групи”. Відважні та патріотично налаштовані хлопці підняли ще синьо-жовті прапори над кількома приміщеннями у Чорткові. На честь такої події у місті створили немарковані конверти, автором яких став Володимир Мармус – один з тих дев’яти активістів, керівник “Росохацької групи”.

– Ця листівка нагадує конкретно, тим більше вона прив’язана до нашої місцевості, що це відбулося тут. Якийсь повинен відбутися такий трошки патріотизм, такий суб’єктивний, ніби місцевий, що це відбулося в нас, що ми також якусь частку, цеглинку відродження української держави, нації, вклали, – говорить керівник “Росохацької групи” Володимир Мармус.

Історія цієї підпільної організації наочно показує, як у 70-ті роки патріотична молодь долучалася до руху опору. В приміщенні бібліотеки-музею представили ще виставку з матеріалами учасників організації, зокрема надали листи, фотографії та статті про подію, зібрані у різних виданнях.

– Це подія доволі неординарна і вона може характеризувати як той час, так і тих людей, які наважилися на такі дії. Оскільки в умовах тотального контролю, тотальної присутності спецслужб, КДБ на такі речі було наважитися непросто. Але що зробили ці люди? Вони просто вчинили певний чин пам’яті. Вони організували ту ланку передачі української естафети, естафети українського духу, і увійшли в історію, – каже заступник міського голови Леонід Бицюра.

Довідка. Імена патріотів, що входили у склад “Росохацької групи”: Володимир Мармус, Петро Винничук, Володимир Сеньків, Микола Мармус, Микола Слободян, Андрій Кравець, Степан Сапеляк, Петро Вітів та Микола Лисий.